Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 22 februari 2012 door Roel Verrycken

Santmentum (bis)

SantorumFamily20111Het midwesten van de VS is in dit verkiezingsjaar het terrein van Rick Santorum. Daarvan kregen we al een idee na zijn vertraagde zege in Iowa, en dat werd bevestigd met zijn hattrick in Minnesota, Missouri en Colorado. Felbegeerde delegates won hij er nog niet mee, maar het katapulteerde hem wel vanuit het niets weer vol in de schijnwerpers. Santorum is nu plots het conservatieve alternatief voor Romney, een rol die Gingrich na zijn winst in South Carolina exact een maand geleden nooit meer stevig kon opeisen.

En zo wordt de primary van Michigan, vandaag over een week, plots spannend. Het zou altijd een voorprogramma worden voor Super Tuesday op 6 maart, met makkelijke winst voor Romney, hij is er tenslotte geboren. Bovendien was zijn vader er een populaire gouverneur in de jaren 60 en een voormalige topman van autobedrijf American Motor Company, later opgegaan in Chrysler.

Toch is Romney op achtervolgen aangewezen op eigen bodem. Santorum, aarstconservatief en heel gelovig, spreekt een aanzienlijk deel van de gefrustreerde blanke middenklasse aan. Dat geeft hem veel vertouwen, getuige de befaamde 'Rombo' spot die de kijkers/kiezers van Michigan over zich heen krijgen. Een lookalike van Mitt heeft het op een kartonnen Santorum gemunt, maar slaagt er niet in hem te raken. 

 

Het blijft verbazen dat Santorum tot twee weken voor de eerste voorverkiezing in Iowa nooit een deftige kans werd toegedicht om een rol van betekenis te spelen in deze verkiezingen. Na zijn succes in Iowa zagen velen in de ex-senator van Pennsylvania niet veel meer dan een one state wonder, wat werd bevestigd door zijn povere resultaten in New Hampshire, South Carolina en Florida. Bovendien had hij geen geld, verloor hij ooit al eens een senaatsrace met 18 procentpunten verschil en was hij veel te rechts.

Maar Santorum bleef zijn sociaal-conservatieve boodschap verkondigen en raapte de kiezers op die Romney niet authentiek genoeg vinden en die Gingrich niet vertrouwen. Het werkte in de drie staten van 7 februari, en een week geleden resulteerde dat in een monsterscore in een peiling uit Michigan. Santorum zou er met 39 procent gaan lopen, tegenover 24 procent voor Romney. 'Santorum groeit hoe langer hoe meer naar de consensus als alternatief voor Mitt Romney, terwijl Newt Gingrich leegbloedt', zegt Public Policy Polling.

Niet minder dan een vreselijke blamage voor Mitt, wiens campagne zich al probeert in te dekken tegen een zwak resultaat. Maar verwachtingen verlagen of niet, als Romney Michigan al niet kan winnen, waar zit dan zijn stempel van onvermijdelijk en verkiesbaar? De chaos binnen de partij zou compleet zijn.

De voorsprong is ondertussen wel al gekrompen. Een update van diezelfde poll geeft nog maar een voorsprong van 4 procentpunt. De advertentiemachine van Romney, al heel succesvol in de uitschakeling van Gingrich in Florida, draait op volle toeren en op meerdere fronten tegelijk. Nu de race stilaan nationaal loopt en niet meer geĆÆsoleerd in enkele staten apart, komen de diepe zakken van Romney extra van pas om op meerdere plaatsen tegelijk zendtijd op te kopen.

 

Tegelijk bracht Santorum zichzelf ook in opspraak. De ware oerconservatieve en diepchristelijke aard van Santorum was al lang bekend, maar komt nu pas nadrukkelijk bovendrijven. Hij is een krijger van de conservatieve gewoontes die zijn kinderen thuis opvoedt en zich hardop afvraagt of de overheid wel onderwijs moet organiseren. Hij is heel streng pro-life: anti-abortus en zelfs tegen prenataal onderzoek want dat moedigt abortus aan. Als abortus ooit illegaal wordt in de VS, de droom van Santorum, dan moeten abortusdokters met terugwerkende kracht maar veroordeeld worden.

De voorbije dagen ging hij nog meer de controversiƫle toer op. Hij sprak over de samenleving onder regering-Obama als over het Duitsland van de jaren 30 en leek Obama te vergelijken met Adolf Hitler. Meer nog: Obama gelooft in 'een valse (phony) theologie, geen theologie gebaseerd op de bijbel'. Santorum verduidelijkte later dat hij Obama's geloof niet in twijfel wil trekken, hij wilde eigenlijk bedoelen dat Obama fout zit door klimaatopwarming en andere groene issues voor waar aan te nemen. Maar de uitspraak sluit wel aan bij de hetze bij christelijk Amerika na de beslissing van de regering-Obama dat ook instellingen in de religieuze sfeer anticonceptiemiddelen moeten terugbetalen als deel van de ziektezorgwet.

Zijn achterban helpt niet echt. Rijke donor Foster Friess zei dat 'in zijn tijd' de vrouwen aspirine gebruikten als anticonceptiemiddel, een uitspraak die Santorum probeerde af te doen als 'a stupid joke'. 'He is a good man, he is not a creep.'

Helemaal te gek werd het toen een video opdook waarin Santorum Nederland afschildert als een soort horrormaatschappij waarin euthanasie welig tiert. Terechte verontwaardiging in Nederland. De factchecker van de Washington Post maakt er brandhout van. De vraag is of die posities wel nadelig zijn voor zijn campagne. Hier vijf redenen op waarom dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

In ieder geval zullen de komende veertien dagen, met voorverkiezingen in dertien staten (Arizona en Michigan op 28 februari en elf staten op Super Tuesday), heel veel vragen beantwoord worden. De aanloop naar 28 februari en 6 maart wordt vanavond al ingezet, met een debat zowaar, het eerste in een maand tijd.

Reacties

Onze blogs

Meer