Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 17 mei 2012 door Roel Verrycken

Minority Report

I_heart_minorities_tshirt-p235242290273393461b24o2_400Voorpaginanieuws in veel kranten donderdag: de minderheden zijn in de meerderheid in de VS. De mijlpaal is bereikt. Van alle baby's die op Amerikaanse bodem geboren worden, is minder dan 50 procent blank (en niet hispanic), de groep die traditioneel als 'de meerderheid' beschouwd wordt.

Het Census Bureau (een speeltuin voor demografienerds) berekende dat tussen juli 2010 en juli 2011 50,4 procent van de ongeveer 4 miljoen borelingen tot minderheden behoorden. Een razendsnelle evolutie, want in juli 2000 was dat nog 42,4 procent.

Het is de bevestiging van een trend die al langer bezig is. Door een mix van factoren als migratie en vergrijzing is Amerika stilaan niet langer een land met een meerderheid van blanken met Europese voorouders en een minderheid van voornamelijk zwarten, Aziaten en hispanics. De VS worden demografisch een etnisch lappendeken bestaande uit een verzameling aan minderheden.

Van de volledige huidige bevolking is de meerderheid wel nog altijd overduidelijk blank: 63,4 procent versus 36,6 procent. Het zal nog enkele decennia duren vooraleer die balans wijzigt. Maar in sommige grote metropolen zijn de blanken al onder de 50 procent gedoken. New York, Las Vegas en Washington DC zijn daar voorbeelden van.

Maar ook het 'heartland', diep in de VS, wijzigt. Dorpjes in midwesterse staten als Nebraska, Iowa en Kansas (ooit op de kaart gezet door Ierse of Duitse migranten) dreigen van de kaart te verdwijnen door de vergrijzende blanke bevolking. Maar de toestroom van hispanics houdt de plekken in leven.

Hispanics zijn al langer de grootst groeiende bevolkingsgroep, door migratie maar nog meer door geboorte. Ze krijgen meer kinderen, en beginnen er op jongere leeftijd aan.

'Een heel belangrijke mijlpaal', zegt William Frey van The Brookings Institute (een bekende demograaf) aan de NYTimes. 'Amerika maakt de overgang van een cultuur van blanke babyboomers naar een geglobaliseerd multi-etnisch land.'

Met alle gevolgen voor de samenleving vandien. Het Amerikaanse onderwijs, dat geen al te beste reputatie heeft als het op minderheden aankomt, staat bijvoorbeeld voor grote veranderingen. De electorale kaart wijzigt ook door de etnische verschuivingen. Nu al woont een lid van een minderheid in het Witte Huis, en Obama zal zeker niet de laatste zijn.

Reacties

Onze blogs

Meer