Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 17 april 2009 door De Tijd

De beste gratis software voor je pc

Cd0euro Hoewel computers de laatste jaren flink goedkoper geworden zijn, is de totaalprijs van een pc nog altijd hoog. Je moet niet alleen investeren in hardware, vaak ook nog in softwarepakketten. Gelukkig kan je net daarop flink besparen door niet te kiezen voor de bekende commerciële programma's, maar voor een gratis alternatief.

Er zijn letterlijk duizenden gratis programma's die je gemakkelijk van het internet kan plukken en waarvan de kwaliteit sterk varieert. Je moet met andere woorden het kaf van het koren scheiden, zodat je de absolute juweeltjes vindt die je voor de ronde som van 0 euro alles bieden wat je nodig hebt. We bespreken daarom enkel software die bewezen heeft een volwaardig alternatief te bieden voor (dure) commerciële pakketten. Sommige bekende namen, zoals Firefox of iTunes, hebben we niet besproken, simpelweg omdat ze tot een categorie behoren waar gratis software veeleer de regel dan de uitzondering is.

Besturingssysteem: Linux

De meest essentiële software op uw pc is het besturingssysteem. Vaak is dat Windows, waarvoor je gemiddeld tussen 85 en 100 euro betaalt (Vista Home Basic). Linux is dezer dagen een volwaardig alternatief voor Windows, omdat je er zonder veel computerkennis mee aan de slag kan en de meeste hardware automatisch ondersteund wordt. Van de vele Linux-varianten is Ubuntu tegenwoordig de populairste.

Antivirus: AVG of Avast

Antivirussoftware is tegenwoordig een must op elke Windows pc, maar presenteert je een lopende rekening. Naast de aankoopprijs moet je namelijk ook elk jaar abonnementsgeld betalen voor de updates. Alleen zo blijft je computer beschermd tegen nieuwe booswichten. Reken op 20 tot 30 euro per jaar. Helemaal gratis zijn de pakketten AVG en Avast. Die zien er misschien een beetje spartaans uit, maar testen bewijzen dat ze je net zo goed beschermen als de betalende software. Let wel op dat je nooit twee antiviruspakketten tegelijk op je pc installeert. Dat geeft vaak problemen.

Antispyware: Ad-Aware en Spybot

Ook spyware kan je heel wat last bezorgen. Dat is de naam van computerprogramma's (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en die doorsturen naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. Commerciële antiviruspakketten hebben vaak ook een 'spyware killer' aan boord. Wie kiest voor de gratis alternatieven moet zelf nog op zoek gaan. Met Ad-Aware Free en Spybot ben je prima beschermd zonder aankoopkosten of abonnement.

Fotobewerking: The GIMP

Iedereen kent Photoshop, maar weinig kunnen het zich permitteren om het programma ook daadwerkelijk in huis te halen. De basisversie van de beroemde grafische software kost immers al snel zo’n 1.500 euro. Voor de lightversie tel je een kleine 100 euro neer. Helemaal gratis is The GIMP, een bijna eindeloos uitbreidbaar grafisch pakket dat je kan gebruiken om uw digitale foto's te bekijken, te bewerken en bij te werken.

Fotobeheer: Picasa

Programma's als The GIMP zijn prima voor het bewerken van beelden, maar minder geschikt als digitale diaprojector. Wil je je vakantiefoto's overzichtelijk bewaren en bij familiebezoekjes in een volautomatische slideshow gieten, dan kan je je toevlucht nemen tot Picasa, gratis software van Google. Je krijgt er bovendien een eigen webalbum bovenop, zodat je je kiekjes ook kan tonen aan verre vrienden of familieleden. Je bespaart al snel tientallen euro's.

Audiobewerking: Audacity

Audacity is een flink uit de kluiten gewassen stukje software waarmee je meerdere geluidsbronnen kan samenvoegen, naar hartenlust kan knippen en plakken en via een pak filters het eindresultaat flink kan verbeteren... of vervormen. Wie een beetje handig is, maakt met Audacity bovendien zijn eigen beltonen of opstartgeluiden door te vertrekken van een cd of een mp3-bestand. Een commerciële variant is Soundbooth voor een kleine 200 euro.

Bureausoftware: OpenOffice

Office is een dure klassieker die je minstens 89 euro kost. Microsoft profiteert van het feit dat er per dag letterlijk miljoenen Word-, Excel- en Powerpoint-documenten uitgewisseld worden. Met het gratis pakket OpenOffice kan je die ook bekijken én creëren. Voor 0 euro krijg je een tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma en nog een paar extra's. Je documenten bewaar je zoals gezegd in de bekende formaten.

Cd's en dvd's schrijven: CDBurnerXP

Je belangrijke bestanden veilig bewaren op een schijfje kan gratis met CDBurnerXP. Ondanks de naam werkt het ook onder Windows Vista en het laat je toe cd-roms, audio-cd's en opstartschijfjes te branden. De software kan zelfs overweg met de nieuwe Blu-Ray-norm.

Pdf-bestanden maken: PDFCreator

Pdf-bestanden vind je tegenwoordig werkelijk overal en met de gratis 'reader' van Adobe kan je ze ook makkelijk bekijken. Wie zelf zulke bestanden wil maken, kan een goede 400 euro neertellen voor Adobe Acrobat of een beroep doen op PDFCreator. Die gratis software installeert zich onder Windows als een 'virtuele' printer, zodat je in principe elk printbaar bestand in een pdf-document kan gieten.

Bestanden beschermen: Truecrypt

Wie liever geen pottenkijkers op zijn computer wil, kan gevoelige bestanden coderen en ze afschermen voor nieuwsgierige blikken. Dat gaat makkelijk met Truecrypt, een programma dat ondanks het feit dat het gratis weggegeven wordt, exact even veilig codeert als commerciële pakketten. Je kan naar wens enkele files, een hele map of zelfs een volledige harde schijf verstoppen.

Mediabestanden beheren: Mediaportal

Steeds vaker staan pc's in de woonkamer die het televisietoestel voeden met muziek- en videobestanden. Met zo'n Home Theatre PC (HTPC) kan je vaak ook digitaal opnemen en beelden vanaf het internet bekijken. Microsoft heeft graag dat je daarvoor Windows Vista Premium gebruikt en 199 euro voor neertelt. Maar het kan ook gratis met MediaPortal, een stukje software voor XP of Vista waarmee je makkelijk al je digitale media beheert.

Hoewel computers de laatste jaren flink goedkoper geworden zijn, is de totaalprijs van een pc nog altijd hoog. Je moet niet alleen investeren in hardware, vaak ook nog in softwarepakketten. Gelukkig kan je net daarop flink besparen door niet te...

Reacties

Ik wil graag fotos van de gsm naar de computer downloaden.
Kan dat met dit programma?

Ik ben heel tevreden over Advanced SystemCare om mijn computer te onderhouden. Ik heb al veel programma's getest die mijn computer optimaliseren, maar het is de eerste keer dat ik echt een serieuze verbetering merk. Gecombineerd met Smart Defrag loopt je computer als een naaimachientje.
http://www.iobit.com/

en wat gedacht van handbrake http://handbrake.fr/ een opensource dvd-ripper die toelaat om dvd te rippen naar een formaat dat door je iphone aanvaard wordt ook andere formaten zijn standaard voorgedefinieerd en je kan ook alles manueel regelen.
werkt prima, zelfs de ondertiteling loopt goed

ah

@BARZEELE Marc Om die tools te bekijken hoef je natuurlijk niet naar ZDNet te surfen, je kan er ook hier erg veel vinden (bijna altijd freeware): http://blogs.tijd.be/tzine/quote/ :-)

Wat je GPS probleem betreft: kan je de Windows-software niet onder WINE draaien?

Volledig akkoord met Linux als werkings-systeem; echter, er bestaan nog heel veel toepassingen van producten die enkel onder Windows kunnen geïnstalleerd & gebruikt worden. Om maar één voorbeeld te geven, ik hou me de laatste tijd nogal bezig met Outdoor GPS. Garmin heeft hier zeer mooie & degelijke software voor, doch enkel werkend onder Windows (Zelfs niet onder Mac)!
En zo zijn er nog talrijke voorbeelden te geven.

Heel wat "Freeware" toepassingen worden zeer geregeld beschreven op de site
ZDNet.be; ik heb er hier reeds een heel aantal van geïnstalleerd, en ben er vol lof over.

Van de genoemde programma's ben ik het niet eens voor Ad-Aware;de laatste versie is een zeer agressieve versie geworden die de PC voor een stuk overneemt.
Verder vind ik CutePDF Writer beter dan PDFcreator.

Verdere tips naast de goede tips van Dany Bouteille
- directe fotoverbetering: aaphoto (na installatie rechts klikken op fotofile)
- videoconversie: FormatFactory
- compressie: 7zip
- foto-hernummeren: Orditouch Rename
- radioselectie en opnemen: Screamer Radio

@dany bouteille Bedankt voor de extra input. Als andere mensen ook nog tips hebben, laat het weten in de comments!

Internet security : Comodo
Onderhoud PC : CCleaner
Backup : Syncback
Programma's verwijderen : Revo uninstaller

interessant

Ubuntu FTW!!

The Gimp vind ik wel nogal moeilijk in gebruik, zowel voor als tijdens ik PS gebruik(te).

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Related Posts with Thumbnails