Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 10 november 2009 door Michel van der Ven

De slimste venstertrucjes voor Windows 7

Win7tip Iedereen Windows 7 geïnstalleerd intussen? Mooi zo, dan kunnen we in deze T-zine met een gerust hart van start gaan met een gloednieuwe serie tips en trucs voor het jongste besturingssysteem van Microsoft. In dit eerste deel maken we je vertrouwd met Peek, Snap en Shake; drie handigheidjes van de Aero-interface die orde scheppen in de wirwar van vensters op je bureaublad.

Hoe hard er onder de motorkap ook gesleuteld mag zijn aan Windows, vaak zijn het juist de kleine verbeteringen die het leven van de computergebruiker weer net dat tikkeltje aangenamer maken. Peek, Snap en Shake zijn daar mooie voorbeelden van. De ontwikkelaars verdienen er vast geen Nobelprijs mee, maar jij kan er wel heel wat tijd mee winnen.

Peek (to desktop)
Beschouw dit snufje gerust als de Windows-variant van Apples Exposé: beweeg je muispijl naar de ‘actieve’ hoek rechts onderaan je scherm, en alle geopende vensters worden transparant. Handig als je op je bureaublad een bepaald icoontje zoekt of even een widget wilt raadplegen (met de beurskoersen, bijvoorbeeld). Jammer wel dat je zo’n icoontje niet meteen kan beetpakken; daarvoor moet je eerst op het rechthoekige knopje in de rechter onderhoek klikken, zodat alle geopende vensters worden geminimaliseerd. Voor de sneltoetsliefhebbers: Peek (to desktop) kan ook geactiveerd worden met Windows-toets + spatiebalk.

Snap
Met Snap kun je eenvoudig twee vensters of applicaties naast elkaar plaatsen, die elk exact de helft van je beeldscherm innemen. Dat lukt op twee manieren: 1) sleep het ene (programma)venster naar de linkerkant van je scherm en het andere naar de rechterkant, of 2) pak de vensters beet en ‘werp’ ze met een snelle muisbeweging naar links en naar rechts. Die laatste methode vergt overigens wel wat oefening. Een extra tip die een beetje aansluit bij Snap; als je in Windows 7 een venster tot tegen de bovenrand van je scherm sleept, wordt het automatisch gemaximaliseerd.

Shake
Engels voor ‘schudden’ en in Windows 7 zeer letterlijk te nemen. Neem met de muis een venster beet en schud het hevig van links naar rechts. Alle andere vensters (die je even niet nodig hebt) verdwijnen van het bureaublad, zodat je je beter kan focussen op die ene taak. Schud nogmaals met het venster, en de andere vensters zijn weer terug.

Eén belangrijke opmerking wel bij dit alles, en dat is dat je computer en (vooral) grafische kaart krachtig genoeg moeten zijn. Worden ze te zwak bevonden door Windows 7, dan zijn de Aero-interface en de bijbehorende snufjes simpelweg niet beschikbaar.

Iedereen Windows 7 geïnstalleerd intussen? Mooi zo, dan kunnen we in deze T-zine met een gerust hart van start gaan met een gloednieuwe serie tips en trucs voor het jongste besturingssysteem van Microsoft. In dit eerste deel maken we je...

Reacties

Related Posts with Thumbnails