Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 18 augustus 2011 door Michel van der Ven

Zet met één druk op de knop een accent op je klinkers

Lionaccent Of je nu voor of tegen de virtuele klavieren van smartphones en tablets bent, over één ding valt niet te twisten: de methode om accenten op letters te plaatsen is lichtjes geniaal. Met Lion, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, introduceert Apple die handige feature nu ook op de gewone computer.

Eigenaars van een iPhone of andere moderne smartphone hebben het snufje hopelijk al ontdekt: om tijdens het typen een accent op een letter te plaatsen, hoef je de bewuste letter maar eventjes ingedrukt te houden. Je krijgt dan een overzicht van alle beschikbare mogelijkheden, waaruit je vervolgens simpelweg het gewenste accent selecteert. Na de installatie van OS X 10.7, beter bekend als Lion, biedt je Apple notebook of desktopcomputer voortaan precies dezelfde mogelijkheid. Je hoeft met andere woorden geen complexe toetsenbordcombinaties meer te onthouden, waarbij je soms wel drie knoppen tegelijk moest indrukken. Omdat een gewone computer doorgaans geen aanraakscherm heeft, verloopt het selecteren van het gewenste accent wel een beetje anders. Dat doe je namelijk door op het numerieke klavier op het corresponderende cijfertje te drukken. Alternatief kan je het juiste teken ook met de muis aanklikken, als je dat handiger vindt.

Op een Belgische klavier vind je de accenten en vreemde lettertekens (als ø en æ) uitsluitend onder de toetsen met klinkers. Meer heb je er in de praktijk waarschijnlijk ook niet nodig, te meer omdat de c-cedile (ç) die we in onze taal nogal eens gebruiken rechtstreeks toegankelijk is via het keyboard. De accenten van Lion zijn beschikbaar doorheen het hele besturingssysteem en in alle applicaties – van de gele plaknotities over de browser tot in Microsoft Office.

Windows 7 heeft dit handige snufje nog niet, maar het zal vast niet lang duren voordat een slimme programmeur daar met een tooltje een mouw aan past. Tot die tijd kun je je vrij goed behelpen met de ‘knip-en-plak-site’ CopyPasteCharacter.com, die in een eerdere T-zine al eens aan bod kwam.

Lionaccent Of je nu voor of tegen de virtuele klavieren van smartphones en tablets bent, over één ding valt niet te twisten: de methode om accenten op letters te plaatsen is lichtjes geniaal. Met Lion, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, introduceert Apple die handige feature nu ook op de gewone computer.

Eigenaars van een iPhone of andere moderne smartphone hebben het snufje hopelijk al ontdekt: om tijdens het typen een accent op een letter te plaatsen, hoef je de bewuste letter maar eventjes ingedrukt te houden. Je krijgt dan een overzicht van alle beschikbare mogelijkheden, waaruit je vervolgens simpelweg het gewenste accent selecteert. Na de installatie van OS X 10.7, beter bekend als Lion, biedt je Apple notebook of desktopcomputer voortaan precies dezelfde mogelijkheid. Je hoeft met andere woorden geen complexe toetsenbordcombinaties meer te onthouden, waarbij je soms wel drie knoppen tegelijk moest indrukken.

Reacties

Related Posts with Thumbnails