Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 30 november 2013 door Michel van der Ven

Getest: Mindstorms EV3 van LEGO

BoxJe eigen robot bouwen en die vervolgens tot leven wekken. Als dat altijd al een van je jongensdromen is geweest, ben je bij Mindstorms EV3 aan het juiste adres. T-zine mocht het nieuwe vlaggenschip uit de LEGO-collectie een paar weken uitproberen.

Spelen? Hard labeur zal je bedoelen! Een Mindstorms-robot in elkaar zetten behoort tot het meest intensieve testwerk dat we kunnen bedenken. Om te beginnen ben je urenlang aan het bouwen én aan het zoeken. Er zitten namelijk niet minder dan 601 stukjes in de doos, dus het kan even duren voordat je het juiste blokje hebt gevonden. Voor de gewone LEGO-liefhebber maakt dat juist een groot deel van de fun, maar als je de hete adem van een deadline in je nek voelt ligt dat toch even anders.

App-gestuurd
Gelukkig wacht er aan het eind van het bouwproces een mooie beloning: een stoere robot die je zowaar kunt bedienen via je smartphone of tablet (of met de bijgeleverde afstandsbediening, maar dat is niet half zo leuk). De apps voor iOS en Android zijn gratis en de communicatie met de robot verloopt via een Bluetooth-verbinding. Raak je daar op een bepaald moment op uitgekeken, wat overigens niet snel zal gebeuren, dan kan je het jezelf wat lastiger maken door complete missies te gaan voorprogrammeren. Denk aan een robot die op eigen houtje naar de andere kant van de kamer rijdt, daar een voorwerp oppakt en dat vervolgens op een andere locatie weer neerzet – om een héél eenvoudig voorbeeld te noemen.
OnzerobotToen we ook die discipline onder de knie hadden, moest het zwaarste moment van de test nog komen: het slopen van de robot (een emotioneel moment) en – pure horror – alle 601 onderdeeltjes opnieuw inpakken in de originele zakjes. De volgende tester heeft immers ook recht op een leuke uitpakparty. Al sluiten we niet uit dat hij ergens één of twee stukjes te kort gaat komen…

Zonder gekheid, Mindstorms EV3 staat garant voor schier eindeloos LEGO-plezier voor kinderen vanaf 10 jaar én volwassen kinderen. Er zitten genoeg onderdelen in de doos voor vijf kant-en-klare startrobots, en online zorgt een enthousiaste ‘community’ geregeld voor nieuwe bonusmodellen – compleet met tekeningen. Het hart van elke robot wordt gevormd door de zogeheten Programmeerbare Blok, een soort minicomputertje op batterijen met een display, een menustructuur met druktoetsen en aansluitingen voor een achttal verbindingskabels. Via die kabeltjes stuur je de verschillende sensors en servomotoren van je Mindstorms-project aan, waarvan de samenstelling per robot verschilt. Sommige schepsels kunnen rijden en grijpen, anderen kruipen op zes poten rond of zwaaien vervaarlijk (nu ja) met een stel messen. De ene keer zul je een aanraakgevoelige sensor moeten gebruiken, dan weer een infraroodsensor of kleurensensor (jawel, de robots kunnen zelfs kleuren onderscheiden).

Lego3dPapier versus digitaal
Het enige minpunt van Mindstorms EV3, naast het hoge prijskaartje van bijna € 400, is dat LEGO slechts één gedrukte handleiding van één project meelevert. De andere bouwplannen zul je zelf moeten downloaden via de computer (als pdf) of met behulp van de app Mindstorms 3D Builder, die uitsluitend voor tablets bestaat. Die app heeft wel als voordeel dat je bijna elke stap in 3D kan bekijken en dat je ook op het project kan inzoomen. Af en toe is dat beslist duidelijker dan het bouwplan op papier. Aan de andere kant: niet iedereen heeft een tablet. Geef ons daarom toch maar de papieren instructies, hoe ouderwets dat ook mag klinken.

Plus- en minpunten
+ De houdbaarheid: als beginner kan je de robots vrij besturen met een gebruiksvriendelijke app, later kan je desgewenst complete missies voorprogrammeren.
+ Software: naast de apps voor iOS en Android stelt LEGO ook computerprogramma’s (voor pc en Mac), interactieve bouwplannen en zelfs een Mindstorms-game beschikbaar.
+ Educatief: kinderen leren spelenderwijs omgaan met moderne technologie.
- Handleiding: LEGO levert maar van één project gedrukte instructies mee. Extra bouwplannen moet je zelf downloaden.
- Prijzig: voor € 399,99 kunnen Sint of de Kerstman ook héél veel ander speelgoed kopen.

BoxJe eigen robot bouwen en die vervolgens tot leven wekken. Als dat altijd al een van je jongensdromen is geweest, ben je bij Mindstorms EV3 aan het juiste adres. T-zine mocht het nieuwe vlaggenschip uit de LEGO-collectie een paar weken uitproberen.

Reacties

Related Posts with Thumbnails