Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 6 oktober 2016 door Michel van der Ven

Photoshop Elements 15 laat iedereen lachen

Pse15aVan de populaire beeldbewerker Photoshop Elements verscheen deze week alweer de vijftiende versie. Ontwikkelaar Adobe nam vooral de Organizer stevig onderhanden, maar zorgde naar goede gewoonte ook weer voor heel wat nieuwe filters en effecten. Wie zei daar dat je mensen niet kan dwingen om te lachen?

Photoshop Elements wordt weleens het kleine broertje van Photoshop CC genoemd, sinds jaar en dag hét beeldbewerkingsprogramma voor de professional. Maar zelfs kleine broertjes worden groot. De fotosoftware voor thuisgebruik zit intussen tjokvol met features die je ook in het almachtige Photoshop terugvindt – soms wellicht met wat minder instelmogelijkheden, maar wel steevast met een groter gebruiksgemak. Dat blijkt vooral uit de zogeheten Guides die je stap voor stap helpen bij het uitvoeren van uiteenlopende, soms erg complexe bewerkingen. In Photoshop Elements 15 debuteren vijf nieuwe Guides, het zijn er intussen ruim veertig in totaal. Een mooi voorbeeld is Speed Pan waarmee je aan de foto een ‘snelheidsgevoel’ meegeeft door de achtergrond wazig te maken. Eveneens nieuw zijn Photo Text waarmee je kiekjes op een fraaie manier in tekst omzet, en Painterly om bepaalde delen van een foto te accentueren door ze te overschilderen met een speciale borstel.

Automatisch onderwerpen herkennen
Pse15cDe Organizer van Photoshop Elements, een aparte tool waarmee je je fotocollectie centraal beheert, ging stevig op de schop. Een grote verbetering is dat je met de Instant Fix-functie voortaan meerdere foto’s tegelijk kan verbeteren met de instellingen van jouw keuze. Nog meer tijd bespaar je met de nieuwe Smart Tags: tientallen onderwerpen en scènes worden na het importeren van de foto’s automatisch herkend, zodat je ze niet langer handmatig hoeft te labelen. Denk bijvoorbeeld aan kerktorens, bloemen, verjaardagsfeestjes, kustlijnen, auto’s, huisdieren, en nog veel meer. Koppel deze tags aan de vernieuwde zoekfunctie, en je snort in een mum van tijd alle foto’s op van je ‘kinderen’ in het ‘zwembad’, de ‘dieren’ die je tijdens de zomervakantie in ‘Italië’ bent tegengekomen (zelfs een salamander ontsnapte bij ons niet aan de aandacht van PE15) of van ‘boten’ die je vanaf het ‘strand’ gefotografeerd hebt tijdens een ‘zonsondergang’. Perfect werken deze filters zeker nog niet, maar ze helpen je wel om negentig procent van je foto’s pijlsnel terug te vinden.
De vernieuwde Organizer is ook geoptimaliseerd voor aanraakschermen. Alleen relevant voor (sommige) gebruikers van de Windows-versie, want Apple-computers met een touchscreen bestaan nog niet.

Vollere lippen, grotere ogen
Pse15bVerder onthouden we van Photoshop Elements 15 vooral de nieuwe functie om gezichtsuitdrukkingen te veranderen. Voor zuurpruimen op de foto is alvast geen plaats meer, want met de Smile-schuifregelaar verander je een neutrale of zelfs boze gezichtsuitdrukking moeiteloos in een stralende glimlach! Nadat je de mondhoeken digitaal omhoog hebt getrokken, staat niets je in de weg om de mond wat groter of de lippen wat voller te maken. En als je dan toch voor plastisch chirurg aan het spelen bent: voor een smallere neus, grotere ogen en mooiere jukbeenderen draait de software z’n hand ook niet om…

Adobe Photoshop Elements 15 is beschikbaar voor Windows en Mac en heeft een richtprijs van € 100,43. Upgraden vanaf een oudere versie is mogelijk voor € 82,28 en de software is tevens verkrijgbaar in bundel met het eveneens nieuwe videobewerkingsprogramma Premiere Elements 15. In dat geval betaal je € 151,25 of € 124,63 voor de upgrade. Van beide pakketten bestaat een gratis proefversie, te downloaden helemaal onderaan deze pagina.

Pse15aVan de populaire beeldbewerker Photoshop Elements verscheen deze week alweer de vijftiende versie. Ontwikkelaar Adobe nam vooral de Organizer stevig onderhanden, maar zorgde naar goede gewoonte ook weer voor heel wat nieuwe filters en effecten. Wie zei daar dat je mensen niet kan dwingen om te lachen?

Reacties

Related Posts with Thumbnails