Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 11 november 2016 door Michel van der Ven

Getest: de vermomde buitencamera van Netatmo

Presence1Handig, zo’n buitenlamp die automatisch aanspringt wanneer hij beweging detecteert. Wat je ‘aan de buitenkant’ echter niet ziet bij de Netatmo Presence is dat er stiekem ook een slimme bewakingscamera in zit. Eentje die bij het minste onraad een notificatie naar je smartphone stuurt. T-zine deed de test.

In een tijdsbestek van enkele weken kondigden zowel Nest, Canary als Netatmo een smart outdoor bewakingscamera aan, als logisch vervolg op de slimme binnenhuiscamera’s die het trio fabrikanten in 2015 en 2016 uitbracht. Het Franse Netatmo wist ons als eerste een testexemplaar te bezorgen van hun nieuwste telg, de Presence. Wat dit toestel onmiddellijk van zijn twee concurrenten onderscheidt is z’n formidabele camouflage: je ziet (en krijgt ook) een krachtige led-buitenlamp met bewegingssensor, maar ondertussen waakt de geïntegreerde camera wel mooi dag en nacht over je oprit, achtertuin of balkon – kortom: over de buitenkant van je woonst. Lang zal het vast niet duren voordat onverlaten die vermomming in de smiezen krijgen, maar dat werkt volgens Netatmo alleen maar extra ontmoedigend. Wie in de buurt van de camera komt (het bereik bedraagt 20 meter) wordt immers onverbiddelijk op de gevoelige plaat vastgelegd. En als je als crimineel iets niét wil, dan is het wel gezien worden.
Overigens is een outdoor bewakingscamera lang niet alleen interessant om inbrekers af te schrikken. Het toestel registreert bijvoorbeeld evengoed de kinderen die terug thuiskomen van school, de postbode die iets in je brievenbus steekt of de koerier die tijdens je afwezigheid voor de deur stond.

Security-app
Presence2De installatie van de volledig weerbestendige Presence is nauwelijks ‘moeilijker’ dan het plaatsen van een nieuwe 220 Volt buitenlamp. Het enige verschil is dat je achteraf nog even een verbinding met het wi-fi thuisnetwerk tot stand moet brengen, maar ook dat stelt weinig voor. Eenmaal van stroom voorzien wordt het draadloze signaal van de camera namelijk automatisch opgepikt door Netatmo’s Security-app. De configuratie van camera én schijnwerper verloopt verder volledig via je smartphone.

De led-buitenlamp straalt bijzonder fel, maar de intensiteit kan eenvoudig worden ingesteld (40 procent volstond bij ons). Naast een aan/uit-schakelaar is er ook een automatische stand, waarbij de schijnwerper uitsluitend gaat branden wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Op die momenten ontvang je bovendien een notificatie op je iPhone of Android-telefoon en zelfs op je Apple Watch, mocht je die bezitten. Je kan vervolgens meteen doorklikken naar de Security-app waar je aan de hand van thumbnails (kleine fotootjes) te zien krijgt wie of wat de beweging heeft veroorzaakt. iPhone-gebruikers met iOS 10 hebben een streepje voor. Zij kunnen de thumbnail direct via een zogeheten widget bekijken en hoeven de iPhone daarvoor niet eens te ontgrendelen. Uiteraard kan je ook live meekijken of achteraf een opname van de gebeurtenis afspelen.

De Netatmo Presence filmt in 1080p Full HD. De kwaliteit van de beelden is dan ook bijzonder goed, en dat zowel overdag als in het donker, dankzij de infrarood nachtvisie. De geïntegreerde microfoon neemt ook geluid op, maar heeft wel erg veel last van ruis. Op ons testtoestel werden stemmen, fluitende vogels en passerende auto’s zelfs compleet overstemd door de ruis. Om te kunnen vergelijken liet Netatmo ons inloggen op een andere camera in Parijs. Die liet ook aardig wat ruis horen, maar de herrie was lang niet zo storend als bij ons toestel. We gaan dan ook even uit van een exemplarische fout. Overigens kan je via de Presence niet ‘terugpraten’ tegen mensen die voor de deur staan. Daar bestaan andere oplossingen voor, vinden ze bij Netatmo, zoals de slimme video-deurbel van Ring.

Mens, dier of auto?
Presence3De Netatmo Welcome, dat is de slimme binnenhuiscamera die het Franse bedrijf in 2015 uitbracht, viel onder meer op door de ingebouwde gezichtsherkenning. Het toestel weet je precies te vertellen wie er voor de lens verschijnt. De Presence kan geen personen uit elkaar houden, maar maakt wel onderscheid tussen mensen, dieren en auto’s. Je bepaalt zelf bij welke van deze gebeurtenissen je notificaties wil ontvangen, video-opnames wil maken en de schijnwerper wil activeren. Als de poes van de buren elke nacht een paar keer over je oprit paradeert, heeft het weinig nut om daar telkens een berichtje over te ontvangen, laat staan dat je er opslagruimte aan wil opofferen. Het uitsluiten van dieren lukt de Presence vrij aardig, maar we ontvingen tijdens de test wel tamelijk veel ‘valse alarmen’ door beesten (duiven, kauwen, katten vooral) die voor mensen worden aangezien. Het 'deep learning'-algoritme’ achter deze camerafunctie is dus zeker nog voor verbetering vatbaar.

Net als bij de bewakingscamera’s van Nest heb je bij de Presence de mogelijkheid om zogeheten Alert-Zones in te stellen. Gebieden in het gezichtsveld van de camera die bewaakt moeten worden, definieer je door er een kadertje omheen te trekken. Andere gebieden, die alleen maar voor onnodige notificaties zouden zorgen, worden genegeerd. Denk bijvoorbeeld aan een kippenren, windmolentje of kleine waterval in de tuin. Het afbakeningssysteem werkt prima, maar het is wel jammer dat je uitsluitend rechthoekige gebieden kan definiëren. Vanuit het perspectief van de camera zullen sommige objecten immers ‘schuin’ staan, maar met schuine lijnen of veelhoeken kan de Security-app niet overweg. De software van concurrent Nest slaagt daar wel in maar, dat moeten we er meteen aan toevoegen, bij die camera werkt de functie uitsluitend in combinatie met een betaald abonnement. Bij Netatmo hoef je na de aankoop niet meer in de buidel te tasten – niet voor Alert-Zones en ook niet voor video-opnames in de cloud (waarover zo meteen meer). Maar toch, een software-update die flexibele zones toevoegt blijft zeker welkom. Ook zouden we dan graag per zone andere voorkeuren kunnen instellen voor de notificaties en de schijnwerper. Nu worden voor alle gebieden nog dezelfde settings gebruikt.

Gratis opslag
Presence4De video-opnames van (al dan niet verdachte) gebeurtenissen worden standaard versleuteld bewaard op het meegeleverde microSD-kaartje in de camera. Je kan de beelden echter ook laten uploaden naar uitwisselingsdienst Dropbox of naar een persoonlijke FTP-server. Ook daarvoor is dus geen betaald abonnement vereist, dit in tegenstelling tot de bij Aware-clouddienst van Nest die je jaarlijks minstens 100 euro kost (of 10 euro per maand).
Tijdens onze test liep de Dropbox-methode evenwel niet meteen van een leien dakje. Na een dag of vier werden er plots geen video’s meer naar de dienst geüpload. Het Dropbox-account loskoppelen en opnieuw linken bood eventjes soelaas, maar daarna ging het opnieuw mis, telkens weer. Wat wel lijkt te werken, zo ontdekten we uiteindelijk, is de camera een keer volledig uitzetten, gewoon met de wandschakelaar. Sinds die herstart (een dag voor de publicatie van dit artikel) worden er opnieuw videobeelden naar Dropbox doorgestuurd. Hopelijk blijft dat nu zo, anders plaatsen we later zeker nog een update onder deze review.

Een feature die tot slot niet onvermeld mag blijven, is de ondersteuning van IFTTT (If This Then That). Via deze dienst kan je de camera koppelen aan tal van andere slimme apparaten, zoals de Hue-verlichting van Philips (‘doe woonkamerlamp aan als er een auto thuiskomt’) of een intelligent sprinklersysteem (‘stop met sproeien wanneer de hond in de tuin is’). Denk verder aan koppelingen met elektronische garagepoorten, slimme deursloten en stopcontacten, en zelfs aan het uploaden van momentopnames naar Facebook en Twitter. De mogelijkheden van IFTTT zijn wat dat betreft schier oneindig.

Plus- en minpunten
+ 2-in1. De Presence is bewakingscamera en buitenlamp tegelijk. De ene functie camoufleert bovendien de andere.
+ Geen abonnement nodig. De opslag bij Dropbox of een persoonlijke FTP-server is gratis.
+ Installatiegemak. De camera vervangt de bestaande buitenlamp en maakt via wi-fi verbinding met het thuisnetwerk.
+ Compatibel met IFTTT waardoor de Presence andere slimme apparaten kan aansturen. Denk aan de binnenverlichting die aangaat wanneer er een auto de oprit oprijdt.
- De detectiezones moeten per se rechthoekig zijn. Verder is het niet mogelijk om per zone andere meldingsvoorkeuren in te stellen.
- Veel ruis op de microfoon, al kan het om een exemplarische fout gaan. Er is ook geen mogelijkheid om terug te praten wanneer er iemand voor je deur staat.

Presence1Handig, zo’n buitenlamp die automatisch aanspringt wanneer hij beweging detecteert. Wat je ‘aan de buitenkant’ echter niet ziet bij de Netatmo Presence is dat er stiekem ook een slimme bewakingscamera in zit. Eentje die bij het minste onraad een notificatie naar je smartphone stuurt. T-zine deed de test.

Reacties

Related Posts with Thumbnails