Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 16 december 2016 door Michel van der Ven

Getest: de Samsung Gear S3 Classic

Gears3aIn tegenstelling tot wat sommige glazen bollen voorspelden is 2016 niet het jaar van de smartwatch geworden. Terwijl gewone fitness trackers het best aardig doen is de belangstelling voor het slimme klokje beneden alle peil. Het weerhield Apple en Samsung, die de kleine markt aanvoeren, er niet van om toch weer een update van hun smartwatches uit te brengen. Van de Zuid-Koreaanse elektronicareus namen we de nieuwe Gear S3 onder de loep.

De Gear S3 is er in twee varianten: het door ons geteste Classic-model met lederen band en zwaar verchroomde horlogekast en draairing, en de meer sportieve en stoerder ogende Frontier-uitvoering, die wij persoonlijk het mooist vinden. De uurwerken doen voor het overige precies hetzelfde, kosten allebei 399 euro en zijn naar believen te personaliseren met andere horlogebandjes van 22 mm. In Amerika is er ook een Frontier-versie met 3G/LTE-connectiviteit verkrijgbaar. Die heeft een ingebakken simkaart (een zogeheten e-sim) waardoor je de meeste functies ook zonder smartphone kan gebruiken. Dit uurwerk zou echter niet naar Europa komen.

Gps aan boord
Gears3cNet als de Apple Watch Series 2 verschilt de Gear S3 slechts in details van zijn voorganger. Het ronde scherm is 2,5 mm groter geworden en meet nu 3,3 cm. Het aantal beeldpuntjes bleef gelijk (360 x 360) en daarom is de pixeldichtheid wel iets gedaald. Daar merk je overigens niets van: zelfs de kleinste streepjes op de wijzerplaat ogen voldoende scherp, en het contrast en de kleurweergave van het AMOLED-display zijn ronduit fantastisch. Het is trouwens de eerste Gear met Corning Gorilla Glass SR+, een harder en krasbestendig glas dat speciaal ontwikkeld werd voor wearables.
De capaciteit van de accu steeg van 250mAh naar 380mAh. Op één laadbeurt gaat de accu volgens Samsung nu tot wel vier dagen mee. In de praktijk haalden we zelden meer dan drie dagen, maar ook dat is voor een smartwatch van dit kaliber een knappe prestatie. Ter vergelijking: een Apple Watch snakt na één dag alweer naar een stopcontact. Opladen doe je via de meegeleverde wireless charger.

De grootste vernieuwing is dat de Gear voortaan over een geïntegreerde gps-chip beschikt. Daardoor hoef je tijdens het sporten geen smartphone meer mee te zeulen om het afgelegde traject in kaart te brengen. Voor een streepje muziek tijdens het hardlopen of fietsen hoeft dat trouwens ook niet, want de S3 kan rechtstreeks aan een draadloze bluetooth-hoofdtelefoon worden gekoppeld. In het geheugen van 4 GB passen gemakkelijk ettelijke honderden songs.

Gears3bBeter, maar groter
Een aantal van de genoemde nieuwe features heeft wel een keerzijde. Ze maken de smartwatch gevoelig groter en zwaarder dan zijn voorganger:
S3 Classic: 46 x 49 x 12,9 mm, 57 gram.
S2 Classic: 39,9 x 43,6 x 11,4 mm, 42 gram.
Met name voor mensen met wat dunnere polsen is dat geen goed nieuws, want het uurwerk ziet er in dat geval nogal plomp uit – zeker in vergelijking met een Apple Watch. Al is het natuurlijk ook een beetje een kwestie van smaak: bij de klassieke horloges vind je tegenwoordig immers tal van modellen die nog een pak groter zijn dan deze Gear S3, omdat veel mensen dat juist mooi vinden.

Van de snufjes die de Gear S3 heeft overgenomen van de S2 onthouden we vooral de hartslagmeter en barometer, de NFC-technologie waarmee je op termijn contactloos moet kunnen betalen (Samsung Pay zou in 2017 naar België komen) en de behuizing die zowel stof- als waterbestendig is volgens de IP68-certificering. Dat betekent dat je er gedurende een half uur het water mee in mag, zij het niet dieper dan anderhalve meter. Ook de kenmerkende draairing is weer van de partij. Je gebruikt hem om snel door de verschillende onderdelen van het uurwerk te scrollen of – nieuw op de Gear S3 – oproepen en meldingen te accepteren (of negeren) zonder het scherm aan te raken.

Levensechte wijzerplaten
Gears3dNet als de Gear S2 biedt het nieuwe uurwerk keuze uit vijftien wijzerplaten. De meeste van die watch faces laten zich bovendien nog ‘stileren’, zoals Samsung het noemt. Zo mag je bijvoorbeeld zelf de kleur van de wijzers bepalen of een andere invulling geven aan de zogeheten complicaties. Dat zijn alle extraatjes op de wijzerplaat die niet met de tijd zelf te maken hebben, zoals een temperatuuraanduiding en een stappenteller. Wijzerplaten als Stads Klassiek en Frontier zien er bijna levensecht uit en simuleren zelfs de ‘glans’ van het invallende zonlicht. Uitgekeken op de ingebakken wijzerplaten? Via de Samsung Gear smartphone-app kan je desgewenst nog tientallen extra watch faces downloaden, gratis dan wel betaald.

Verder biedt een smartwatch als de Gear S3 vooral een heleboel snufjes die ervoor zorgen dat je doorheen de dag minder vaak naar je telefoon grijpt. Zo is het uurwerk een handig doorgeefluik van de notificaties op je telefoon, en heb je ook veel sneller toegang tot functies als een alarmklok, timer, het weerbericht en meer geavanceerde features. Denk aan een activiteitentracker en trainingsassistent mét hartslagmeter, navigatie via HERE WeGo of aan de afstandsbediening voor de muziekspeler op je smartphone. Ook aan veiligheid is gedacht. Mocht je in een noodsituatie terechtkomen, dan stuur je via de SOS-functie (driemaal drukken op de onderste knop) pijlsnel je locatiegegevens naar vooraf aangeduide familieleden, vrienden of medische professionals. Zelfs als je telefoon op dat moment niet in de buurt is.

Werk aan de (app-)winkel
Gears3eDe Gear-uurwerken maken gebruik van Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem. Het voordeel daarvan is dat de software perfect is afgestemd op de hardware, en dat merk je: de Gear S3 reageert snel en vastlopers of andere rare problemen zijn we tijdens de test niet tegengekomen. Het nadeel van Tizen is dat het app-ecosysteem veel kleiner is dan dat van Android Wear of Apples watchOS. Dat betekent niet alleen dat je binnen een bepaald app-genre minder keuze hebt, maar ook dat veel toepassingen simpelweg nog niet bestaan voor Tizen. Zoek je bijvoorbeeld een app voor je Netatmo bewakingscamera of slimme weegschaal van Withings, dan ben je eraan voor de moeite.
De situatie is gelukkig wel aan het verbeteren. Zo zijn er intussen bijvoorbeeld wel apps beschikbaar voor de intelligente thermostaat van Nest en de slimme Hue-verlichting van Philips. Alleen gaat het in die gevallen meestal niet om de officiële (en doorgaans gratis) toepassingen van de fabrikant zelf, maar om betaalde alternatieven van enthousiaste programmeurs. Er is op dit punt dus nog wel wat werk aan de winkel. Aan de andere kant moet het belang van (eindeloos veel) apps op een smartwatch ook weer niet overschat worden. In negentig procent van de gevallen gaat het om miniversies van de smartphone-app die niets toevoegen, behalve dat je ze – letterlijk – binnen handbereik hebt. Minder is in dat geval soms zelfs meer.

Update 09/01/17: Samsung heeft aangekondigd dat de Gear S3, maar ook de Gear S2 en de Gear Fit 2, vanaf heden ook compatibel zijn met iOS, via een nieuwe app (vanaf iOS 9 en een iPhone 5). Dat minpunt vind je hieronder daarom niet meer terug.

Plus- en minpunten
+ Stijlvol design. De Gear S3 is amper nog van een klassiek horloge te onderscheiden. Een beetje jammer wel dat hij iets groter is dan zijn voorganger.
+ Ingebouwde gps. Hierdoor kan je smartphone tijdens het sporten voortaan thuisblijven.
+ Batterijduur. De accu gaat verrassend lang mee voor een smartwatch, maar…
- … de permanente bluetooth-verbinding knabbelt wel aan de autonomie van je telefoon.
- Weinig apps. Er bestaan vooralsnog veel minder apps voor het Tizen-besturingssysteem van Samsung dan voor Android Wear en watchOS.

Gears3aIn tegenstelling tot wat sommige glazen bollen voorspelden is 2016 niet het jaar van de smartwatch geworden. Terwijl gewone fitness trackers het best aardig doen is de belangstelling voor het slimme klokje beneden alle peil. Het weerhield Apple en Samsung, die de kleine markt aanvoeren, er niet van om toch weer een update van hun smartwatches uit te brengen. Van de Zuid-Koreaanse elektronicareus namen we de nieuwe Gear S3 onder de loep.

Reacties

Related Posts with Thumbnails