Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 20 januari 2017 door Michel van der Ven

Getest: de Nest Cam Outdoor bewakingscamera

Nestout1Een beveiligingscamera ín huis waarschuwt je pas wanneer de inbrekers al binnen zijn. Word je liever wat eerder verwittigd van mogelijk onraad, dan opteer je wellicht beter voor een slimme buitencamera. Wij lieten ons stulpje de voorbije weken in de gaten houden door de nieuwe Cam Outdoor van Nest.

Afgezien van de compleet andere behuizing, die het toestel beschermt tegen weer en wind, is de Cam Outdoor eigenlijk identiek aan de eerder verschenen Nest Cam voor binnenshuis (ons artikel over dat apparaat kan je hier nog eens nalezen). De camera is wederom oerdegelijk gebouwd, filmt in 1080p Full HD-kwaliteit en beschikt over een groothoeklens van 130° met prima nachtzicht. Ook het notificatiesysteem werkt op dezelfde manier: zodra de Cam Outdoor beweging detecteert ontvang je een melding op je smartphone, je Apple Watch of per e-mail. Zo’n melding bevat ook een foto van de activiteit, maar daarop is de oorzaak van het alarm lang niet altijd zichtbaar. Via de Nest-app kan je op zulke momenten dan live meekijken, om met eigen ogen te inspecteren wat er scheelt. Wil je ook video-opnames maken van (mogelijk verdachte) activiteiten en die op een later moment nog eens herbekijken, dan is een betaald abonnement op Nest Aware vereist. Straks meer over deze clouddienst, die bij een buitencamera trouwens belangrijker blijkt te zijn dan bij de bewaking binnenshuis.

Nestout3De functie Praten & Luisteren kenden we (ook) al van de Nest Cam, maar is bij deze buitencamera een pak nuttiger. Via de smartphone-app kan je een gesprek voeren met iedereen die aan je voordeur verschijnt, zelfs al ben je op dat moment niet thuis. Zo kan je verdachte figuren afschrikken (door te doen alsof je toch aanwezig bent) of een koerier vertellen dat hij het pakje gerust bij de buren mag afleveren. Tijdens onze test van de Nest Cam gebruikten we het snufje eigenlijk uitsluitend om de kinderen duidelijk te maken dat ze vooral niet op de lederen zetel mogen springen…

Gezocht: stopcontact
De softwarematige installatie van de Cam Outdoor is een fluitje van een cent: gewoon even de QR-code scannen met je smartphone, en de camera wordt automatisch aan je Nest-account toegevoegd. De montage is een ander paar mouwen, want daar waar je de Nest Cam gewoon op een tafel of kast plaatst ontkom je bij de buitencamera niet aan boren en schroeven. De uitdaging zit ’m vooral in het vinden van een geschikte plek én in het netjes wegwerken van de 7,5 meter (!) kabel die aan het toestel bengelt (3 meter aan de camera en 4,5 meter aan de adapter). De ideale hoogte voor de Cam Outdoor is een metertje of drie: de camera kan je oprit of achtertuin dan optimaal overzien, en het toestel blijft buiten het bereik van grijpgrage handjes. Wie de camera toch probeert te jatten wordt sowieso eerst gefilmd en triggert vervolgens ook nog eens een alarmmelding. Een slimme dief weet wel beter.

Nestout2Voor de stroomvoorziening adviseert Nest een buitenstopcontact. Maar dan wel op een plaats waar boeven er niet zomaar bij kunnen, bijvoorbeeld achter een poort of schutting. Onverlaten die kans zien om de stekker eruit te trekken hebben immers vrij spel. Je ontvangt weliswaar een offline-melding wanneer je camera niet meer bereikbaar is, maar bij een gewone stroompanne of internetstoring krijg je precies dezelfde boodschap. Je weet op zo’n moment dus nooit zeker wat er aan de hand is. Geen geschikt buitenstopcontact? Laat er dan eentje installeren door een elektricien of trek de kabel ‘gewoon’ door naar binnen, via een gat in de muur (dat je naderhand uiteraard even moet isoleren).
Om de kabel op de muur te bevestigen levert de fabrikant negen kabelklemmen en evenveel pluggen en schroeven mee. Jammer wel dat het niet mogelijk is om de adapterkabel in te korten: 4,5 meter bleek bij ons veel te lang, waardoor je met een lelijke ‘rol’ blijft zitten. Al zullen er ongetwijfeld ook gebruikers zijn voor wie 4,5 meter amper genoeg of zelfs te weinig is. Nee, geef ons dan toch maar de pasklare oplossing van de Netatmo Presence, een slimme bewakingscamera die je buitenlamp vervangt – zonder bijkomende bekabeling. Met twee kanttekeningen weliswaar: de Presence kost honderd euro meer (€ 299 ipv € 199) en zonder een bestaande buitenlamp, op een plek die zich leent voor een camera, heb je er helemaal niets aan.

Krachtige magneet
Alle lof dan weer voor de flexibiliteit van de Cam Outdoor. Een extreem krachtige magneet in de houder zorgt ervoor dat je de camera vlot in elke gewenste richting kan draaien, zonder dat het apparaat loskomt (er mag waarschijnlijk zelfs een zeearend op neerstrijken). Ook de andere kant van de houder, dat op het muurplaatje aansluit, is magnetisch. Dat stelt je bijvoorbeeld in staat om de camera tegen een metalen dakgoot te ‘kleven’, als je die mogelijkheid hebt.

Nestout5Wanneer de Cam Outdoor eenmaal hangt valt er maar weinig meer op aan te merken. Net als de binnenhuiscamera detecteert het toestel werkelijk elke beweging. Precies wat je van zo’n toestel verwacht dus, maar dan wel met één essentieel verschil: op je oprit of in je voor- en achtertuin is er altijd wel iéts wat beweegt! Auto’s, fietsers en voetgangers die passeren, om te beginnen, maar ook dwarrelende blaadjes, het pluimvee in de tuin, de poes van de buren die voorbij paradeert, bomen die dansen in de wind, … Het gevolg daarvan is dat je de godganse dag notificaties op je smartphone ontvangt, waarvan minstens 99 procent in de categorie ‘loos alarm’ thuishoort.
De oplossing voor dat probleem heet Nest Aware, de optionele clouddienst van Nest waarvoor je jaarlijks minstens € 100 betaalt (en € 50 voor elke bijkomende camera). Nest Aware zorgt in de eerste plaats voor een uitgebreide videogeschiedenis die je toelaat om je opnames te herbekijken. Het basisabonnement gaat tien dagen terug in de tijd, de duurdere formule (€ 300 per jaar) dertig dagen. Verder maakt Nest Aware het mogelijk om zogeheten Activity Zones te creëren: gebieden in het beeld die je extra in de gaten wil houden, of juist wil uitsluiten, zoals de onschuldige activiteit in de kippenren. Maar Nest Aware voegt nog iets anders toe, iets wat – zeker voor een buitencamera – onontbeerlijk is: Advanced Alerts, een mooie benaming voor precisie. Bij de analyse van de videobeelden houdt de clouddienst namelijk rekening met allerlei extra factoren, zoals de afstand tot objecten, veranderingen in kleur of textuur (denk aan een wolk die voor de zon schuift) en zelfs subtiele maar onschuldige geluiden, zoals het gekwaak van kikkers op de achtergrond. Sinds enige tijd maakt Nest Aware ook onderscheid tussen mensen en objecten, waardoor je een melding kan ontvangen (of desgewenst: alléén een melding ontvangt) als er een persoon in beeld komt. Nest maakt hiervoor trouwens handig gebruik van de expertise van Google, die andere dochter van moederbedrijf Alphabet.

Nestout4Het resultaat van al deze algoritmes is dat de Cam Outdoor zich maar zelden tot nooit vergist, waardoor je beduidend minder vaak wordt gestoord door valse alarmen. En als er toch eens een paar tussendoor glippen, dan behandel je die in de praktijk meestal met dezelfde nonchalance als een Facebook-reactie: even bekijken, wegvegen, klaar. Je eerste gevoel (lichte bezorgdheid tot paniek) is daarmee meteen verdwenen, maar wat blijft is de gemoedsrust.

Conclusie
De Cam Outdoor is minstens zo’n puike camera als de Nest Cam. In zijn eentje waarschuwt hij je nog voordat de inbreker een stap in huis heeft gezet, en in combinatie met een binnencamera kan er eigenlijk helemaal niets meer aan je aandacht ontsnappen. En de betaalde clouddienst Nest Aware? Wel, bij de Nest Cam vinden we die dienst – nog altijd - een beetje overbodig. Elke beweging in huis is immers verdacht als je niet thuis bent, toch? Maar bij de Cam Outdoor is zo’n abonnement eigenlijk gewoon een must. Je wil immers niet de hele dag door loze ‘alarmmeldingen’ van banale outdoor-gebeurtenissen ontvangen, maar enkel gewaarschuwd worden wanneer er echt iets mis is. Goedkoop kunnen we de dienst niet noemen, maar onthoud dat je voor elke bijkomende camera slechts de helft van de prijs betaalt.

Plus- en minpunten
+ Doeltreffend. Er is maar weinig wat aan de aandacht van de Cam Outdoor ontsnapt, overdag noch ’s nachts.
+ Gemoedsrust. Zelfs al ontvang je wel eens een ‘vals alarm’, dan nog weet je dat thuis alles peis en vree is. Tenzij er echt iets loos is, uiteraard.
+ Praten & Luisteren. Gedaan met koeriers die onverrichter zake huiswaarts keren. Of schrik potentiële inbrekers af, door te doen alsof je wel thuis bent.
- De installatie kan in bepaalde situaties nogal tegenvallen. Zorg bij voorkeur voor een buitenstopcontact op een (voor dieven) onbereikbare plek.
- Betaald abonnement. Nest Aware (vanaf € 10 per maand) is geen verplichting, maar voor een buitencamera zouden we deze dienst toch wel aanraden.

Nestout1Een beveiligingscamera ín huis waarschuwt je pas wanneer de inbrekers al binnen zijn. Word je liever wat eerder verwittigd van mogelijk onraad, dan opteer je wellicht beter voor een slimme buitencamera. Wij lieten ons stulpje de voorbije weken in de gaten houden door de nieuwe Cam Outdoor van Nest.

Reacties

Related Posts with Thumbnails