Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 6 januari 2017 door Michel van der Ven

Getest: de SPIN remote, één knop voor alles

Spin1De prijs voor de afstandsbediening met het hoogste Harry Potter-gehalte gaat zonder enige twijfel naar de SPIN remote. Met slechts één enkele knop en een aantal ‘magische’ hand- en veeggebaren bedien je nagenoeg elk apparaat in huis. Dat is althans de theorie. Of het in de praktijk ook allemaal zo vlot gaat lees je in onze review.

Wat ruim twee jaar geleden begon als een Nederlands avontuur op crowdfundingsite Kickstarter, is nu ook eindelijk echt te koop: de SPIN remote (€ 99,99). Het idee achter de futuristisch ogende afstandsbediening: weg met al die knoppen die je toch nooit gebruikt, want die maken het ‘bakje’ alleen maar nodeloos complex. En het moet gezegd, het team achter de SPIN remote heeft de afstandsbediening werkelijk tot het uiterste minimum herleid. Er zit zelfs niet één knop op: de SPIN ís de knop.

Draaien in de lucht
Spin2De Nederlandse fabrikant levert het gadget in een sjiek opbergdoosje, compleet met twee AA-batterijen en een doekje om de aluminium knop af en toe een keer op te blinken. Voordat je ook maar iéts met de SPIN remote kan doen, moet je het gadget ‘programmeren’ via de gelijknamige smartphone-app voor iOS of Android. Als je eenmaal doorhebt hoe de SPIN remote werkt, gaat dat erg vlot. Om te beginnen biedt de knop drie verschillende draaibewegingen, telkens in twee richtingen: rechtop draaien (met het S-logo naar boven), op z’n kop draaien (met het logo naar beneden) en op z’n zij draaien. In die laatste modus houd je de SPIN remote vast zoals de grote draaiknop op – pakweg – een AV-receiver (zoals op de foto bovenaan). Aan elke draaibeweging kan een andere functie worden gekoppeld. Wij gebruikten er tijdens de test één voor het volume van de tv, één om te zappen via de settopbox en één om de Philips Hue-verlichting boven de eettafel te dimmen. Tijdens het draaien voel je bij elke stap (volume +1, bijvoorbeeld) een kleine vibratie in de knop, waardoor toch een beetje het gevoel van een echte knop ontstaat. Stappen overslaan is niet mogelijk. Je kan dus niet zomaar van tv-kanaal 5 naar de zender op 27 springen. Voor zapdoeleinden vinden we de afstandsbediening dan ook minder geschikt.

De zwarte onderkant van de SPIN remote, eigenlijk één groot touchpad, biedt nog eens plaats aan een stuk of tien verschillende commando’s. Zo kan je zowel horizontaal als verticaal swipen, bijvoorbeeld om door een menustructuur van een toestel te scrollen. Tegelijkertijd doet het touchpad dienst als multifunctionele navigatietoets voor – met name – een televisie of muzieksysteem. Druk bijvoorbeeld links en rechts om door je playlist bladeren, boven en onder voor het volume, en in het midden om de muziek te pauzeren of weer te hervatten. De SPIN remote maakt hierbij zelfs onderscheid tussen lang en kort indrukken, waardoor je desgewenst nog extra commando’s kan toevoegen.

Richten niet nodig
Spin2Bezitters van een LG Smart TV of een multiroom-muzieksysteem van Sonos, Bose of Denon hebben een streepje voor: de knoppen van hun apparatuur zijn al volledig voorgeprogrammeerd, en later volgen er ook nog ‘presets’ voor de slimme Nest Thermostaat. Dit soort connected toestellen worden trouwens automatisch gedetecteerd op je thuisnetwerk. Het viel ons wel op dat de iOS- en Android-app op dit punt nog niet helemaal gelijk lopen: Apple-gebruikers vinden de meeste kant-en-klare instellingen in de app.
Alle andere toestellen voeg je toe volgens de geijkte methode voor universele afstandsbedieningen: mikken en klikken met de originele remote, zodat de SPIN de juiste infraroodsignalen kan inlezen en opslaan. De lichtgevende ring onderaan fungeert als één grote IR-blaster. Daardoor hoef je het gadget niet eens op het beoogde apparaat te richten, zolang je hem maar in de juiste positie vasthoudt reageert de SPIN remote nagenoeg perfect op alle opdrachten. Op zich al een hele prestatie voor een afstandsbediening zonder ook maar één knop.

Toch stuitten we in de praktijk ook op enkele minpunten. Eén ervan is dat de SPIN remote zelf niet over wifi beschikt. Ergens een begrijpelijke beslissing (de batterijen zouden anders nooit maandenlang meegaan), maar de keerzijde is dat elk commando voor een wifi-geconnecteerd apparaat nu via de smartphone moet worden verstuurd. Daarmee bedoelen we: jij draait aan de SPIN remote, en die stuurt het signaal via de bluetooth-connectie met je smartphone door naar je Sonos, Philips Hue-lamp of ander apparaat in je draadloze thuisnetwerk. Tijdens onze test ging die verbinding echter telkens weer verloren. Om de connectie te herstellen volstaat het weliswaar om op je smartphone de SPIN-app even naar de voorgrond te halen, maar op zulke momenten moet je dus toch weer naar een extra toestel grijpen. En was dat niet precies het probleem dat deze SPIN remote voor ons ging oplossen?
Een bijkomend nadeel (voor apparatuur met wifi) is dat de afstandsbediening maar aan één smartphone tegelijk kan worden gekoppeld. Voor je huisgenoten is de SPIN remote daardoor slechts beperkt bruikbaar. Het feit dat je de instellingen van de SPIN-app niet kan synchroniseren met andere apparaten, bijvoorbeeld via een clouddienst, helpt natuurlijk ook niet echt. Een mogelijke oplossing binnen een gezin met veel wifi-toestellen is wellicht het gebruik van een tablet die steeds in de buurt van de remote blijft.

Aparte profielen
Spin3Met alle draai-, veeg- en drukbewegingen van de SPIN remote kom je aan zo’n twintig verschillende commando’s. Mocht dat niet volstaan, dan kan je via de app tot zeven profielen aanmaken: setjes van (maximaal twintig) commando’s voor uiteenlopende doeleinden. Denk aan een filmprofiel om je tv en dvd-speler te bedienen, een gamingprofiel voor je spelconsoles en aan speciale profielen voor je verlichting, muziek, et cetera. Knap is dat je aan de gekleurde ring van de SPIN remote meteen ziet welk profiel geactiveerd is. Maar ook hier geldt weer: om van profiel te wisselen moet je opnieuw naar je smartphone (of tablet) grijpen. Spraakbesturing zou dit probleem in een volgende versie van het gadget kunnen oplossen. Of een touchscreen misschien, in plaats van een touchpad, zodat je via de remote zelf van profiel kan wisselen.

Het gebruik van meerdere profielen brengt trouwens nog een serieuze uitdaging met zich mee. Je moet immers niet alleen de verschillende profielkleuren memoriseren, maar ook nog eens tientallen (tot maximaal 140) acties uit elkaar zien te houden. Om de commando’s enigszins overzichtelijk te houden hebben wij ons in de testperiode beperkt tot een tweetal profielen met de belangrijkste functies van onze favoriete apparaten. Voor sommige commando’s gebruikten we na een tijd enkel nog de SPIN remote, andere functies bleken toch makkelijker (of sneller) beschikbaar via het klassieke ‘kaske’. In onze ogen is het gadget dan ook niet de geadverteerde 'ultieme alles-in-één afstandsbediening', maar wel een hele fijne en veelzijdige sidekick van je bestaande remotes. Als je daar nog een plaatsje voor vindt, tenminste.

Plus- en minpunten
+ Werkt onverwacht goed. Knap hoe je met zo’n ‘simpel’ apparaatje toch zoveel andere toestellen kan bedienen.
+ Intuïtief, en daardoor soms sneller. Voor het volume en tal van andere functies hoef je nooit meer naar het juiste knopje te zoeken.
+ Cool ding. Geen afstandsbediening heeft zo’n hoog Harry Potter-gehalte.
- Geen wifi aan boord, waardoor je voor veel ‘connected’ apparaten alsnog naar je smartphone moet grijpen.
- Veel te onthouden als je alle draai-, tik- en veegbewegingen van meerdere profielen onder de knie wil krijgen.

Spin1De prijs voor de afstandsbediening met het hoogste Harry Potter-gehalte gaat zonder enige twijfel naar de SPIN remote. Met slechts één enkele knop en een aantal ‘magische’ hand- en veeggebaren bedien je nagenoeg elk apparaat in huis. Dat is althans de theorie. Of het in de praktijk ook allemaal zo vlot gaat lees je in onze review.

Reacties

Related Posts with Thumbnails