Home Markten Live Netto Sabato

Op T-zine.be verschijnen sinds 24 februari 2017 geen nieuwe artikelen meer. Voor updates uit de wereld van technologie en het web kan u voortaan terecht op de technologiesectie van Tijd.be en de #Tijd pagina, uw dagelijkse afspraak in de (digitale) krant die u uitlegt hoe technologie ons leven verandert.

Geplaatst op 13 januari 2017 door Michel van der Ven

Getest: de Ultra Short-Throw projector van LG

Lgst1Niet iedereen heeft thuis plaats voor een tweede televisie van pakweg 50-inch, of ruimte om een klassieke projector te installeren. Met opgroeiende kinderen, die voortdurend andere programma’s willen zien dan jij, of willen gamen terwijl jij Netflix in gedachten had, durft dat al eens tot conflicten leiden. De nieuwe PH450U, een veelzijdige Ultra Short-Throw projector van LG, kan in zulke situaties uitkomst bieden.

De PH450U is een bijzonder compacte projector (20 x 13,2 x 8,05 cm) met een gewicht van slechts 1,1 kilogram. Wat hem echter vooral speciaal maakt is zijn Ultra Short-Throw technologie: voor een projectie van 40-inch (een beelddiagonaal van ruim één meter) hoef je het toestel slechts een luttele 7,5 centimeter (!) van de wand te plaatsen. Zelfs als je tot 80-inch gaat, de grootst mogelijke diagonaal bij dit toestel, blijft de afstand tot de witte muur of het projectiescherm beperkt tot 33 cm. Het esthetische verschil met een uit de kluiten gewassen flatscreen-tv – voor het grootste deel van de dag één enorm zwart vlak – kan nauwelijks groter zijn.

Mobiele bioscoop
Lgst2Ook ten opzichte van een conventionele projector zijn er flink wat pluspunten: de PH450U is een stuk compacter, veel makkelijker te installeren, zo goed als geruisloos én je hoeft je niet meer te ergeren aan gezinsleden die te pas en te onpas door de lichtbundel lopen. Bovendien beschikt het apparaat over een oplaadbare accu, waardoor je tot 2,5 uur kan projecteren zonder stopcontact, wat doorgaans wel genoeg is voor een volledige speelfilm. Hierdoor ben je niet aan één ruimte gebonden en neem je het toestel zelfs makkelijk mee naar vrienden, als een mobiele bioscoop. Een onverwacht extraatje is dat je de PH450U ook rechtop kan zetten, met de lichtbundel naar beneden gericht. Elke tafel of vloer verandert op die manier in een scherm.

Als beeldbron heb je om te beginnen de keuze uit eender welk toestel met een HDMI-aansluiting, zoals een Blu-ray speler of een spelconsole. Pal naast de HDMI-ingang zit een USB-poort om bestanden af te spelen via een geheugenstick. Dat kunnen uiteraard films zijn (populaire formaten als AVI, MKV en DivX worden keurig ondersteund), maar de ingebakken mediaspeler weet evengoed raad met Office-documenten zoals een PowerPoint-bestand of Excel-rekenblad. Heb je een Chromecast, weet dan dat je die via de USB-poort direct van stroom kan voorzien. Dit lukt zelfs wanneer de PH450U niet in het stopcontact is geplugd, al gaat dat uiteraard wel ten koste van de accuduur. Een beetje jammer wel dat de HDMI-aansluiting aan de rechterkant van de projector zit, want daardoor kan je de HDMI-kabel nooit helemaal onzichtbaar wegwerken.

Lgst4Dat probleem heb je dan weer niet als je de Wireless Screen Share-functie van de projector gebruikt. Indien je computer of smartphone met WiDi of Miracast is uitgerust, kan je het beeld en geluid van dat toestel namelijk draadloos naar de PH450U doorseinen. Met foto’s en andere statische content gaat dat opvallend vlot, maar bij videomateriaal zijn de resultaten nogal wisselend en hadden we regelmatig last van haperingen en andere storingen. Netflix kregen we op deze manier trouwens niet doorgestuurd, het (geprojecteerde) scherm bleef zwart.
Het geluid van de twee ingebakken 1 Watt luidsprekertjes stelt – uiteraard – niet veel voor, maar daar heeft LG iets slims op bedacht. Via de bluetooth-functie van de projector kan je de klank namelijk makkelijk doorsturen naar een draadloze luidspreker of hoofdtelefoon. Dat klinkt meteen stukken beter.

8 uur per dag, 10 jaar lang
Lgst3Uiteraard kent een kleine projector als deze LG ook zijn beperkingen. De belangrijkste is de bescheiden lichtopbrengst van 450 ANSI-Lumen. Dat is weliswaar helderder dan de lamp van een pico-projector, maar het is geen match voor de lichtsterkte van een gewone beamer die (in deze prijsklasse) makkelijk kan oplopen tot 3.000 ANSI-Lumen. In gewoon Nederlands betekent dit dat je de PH450U eigenlijk uitsluitend kunt gebruiken in een goed, en liefst zelfs volledig verduisterde ruimte. Vandaar ook dat we dit artikel begonnen met een scenario waarin behoefte was aan een tweede scherm: als vervanging van je enige televisie (of gewone projector) is deze LG simpelweg niet geschikt, wegens niet krachtig genoeg.

Daar komt nog bij dat de PH450U geen Full HD-projectie biedt maar HD-kwaliteit (1.280 x 720 pixels). Bij grotere schermdiagonalen laat de scherpte daardoor toch wel wat te wensen over. Ook het contrast kan beter: in donkere films of games zie je soms echt te weinig details, zelfs al is de ruimte volledig verduisterd. De kleurweergave is dan weer prima. Om een lang verhaal kort te maken: je koopt deze PH450U eerder voor zijn veelzijdigheid en flexibele inzetbaarheid, dan voor de beeldkwaliteit. Maar als dat een compromis is waar je mee kan leven, en je je films en games sowieso bij voorkeur in het donker consumeert, dan zul je wel degelijk veel plezier aan dit toestel beleven. Over de levensduur hoef je je alvast geen zorgen te maken: de lamp gaat tot wel 30.000 uur mee, genoeg om tien jaar lang elke dag acht uur te projecteren. En daarna kan je hem gewoon vervangen.

De richtprijs van LG’s nieuwe Short-Throw projector bedraagt € 649.

Plus en minpunten
+ Ruimtebesparend. Dankzij de Short-Throw technologie kan je de compacte PH450U op luttele centimeters van de wand plaatsen.
+ Oplaadbare accu. Dus ook te gebruiken op plekken waar geen stopcontact voorhanden is.
+ Veelzijdig. Gebruik de HDMI- of USB-aansluiting, stream draadloos beelden vanaf je smartphone of sein het geluid door naar een bluetooth-luidspreker. Ook voor 3D-materiaal draait de PH450U zijn hand niet om, maar brillen zijn optioneel.
- Beperkte lichtsterkte. Je projecteert daarom best in een volledig verduisterde ruimte.
- De HDMI-aansluiting zit aan de zijkant, waardoor je de kabel niet mooi kan wegwerken.

Lgst1Niet iedereen heeft thuis plaats voor een tweede televisie van pakweg 50-inch, of ruimte om een klassieke projector te installeren. Met opgroeiende kinderen, die voortdurend andere programma’s willen zien dan jij, of willen gamen terwijl jij Netflix in gedachten had, durft dat al eens tot conflicten leiden. De nieuwe PH450U, een veelzijdige Ultra Short-Throw projector van LG, kan in zulke situaties uitkomst bieden.

Reacties

Related Posts with Thumbnails