Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 14 april 2008 door Wijntijd

Wijnschandalen in Italië (1)

Istock_000005093685xsmall_2 Als aftrap van deze blog kan het tellen: heel de Italiaanse wijnindustrie speelt al 2 weken lang paniekvoetbal door fraudedossiers die wereldwijde enorme imagoschade berokkenen. Ook bij mij persoonlijk staan GSM én mailbox al dagen roodgloeiend, want elke krant en website of ieder radio -en TV-programma wil opinies horen over 'Hoe Het Nu Verder Moet Met Italiaanse wijn?'. En vooral of het nu waar is dat Brunello di Montalcino, hét paradepaardje van de Italiaanse wijncultuur, eigenlijk al jarenlang duur verkochte 'rotzooi' is die we voortaan moeten mijden. Want er werden per slot van rekening toch zeker 600.000 flessen Brunello geblokkeerd plus de commercialisering van de oogst 2003 uitgesteld?

Wat mij als observator van al tientallen andere wijnschandalen opvalt, ook buiten Italië nota bene (!) - bent u misschien al vergeten hoe château Giscours in Margaux ooit veroordeeld werd wegens gesjoemel met zijn tweede wijn, waaronder toevoeging van melk en water? - , is dat steeds dezelfde (foute) mechanismen optreden qua berichtgeving of analyse.

Eén: magazines of uitzendingen die nooit één letter/minuut besteden aan het product 'wijn' - toch zeker niet in positieve zin - staan plots vooraan op de barricades met ongenuanceerde onheilsberichten, net alsof we bij het drinken van één glas ter plekke morsdood vallen. Dat l'Espresso, het blad dat met veel gevoel voor timing de schandalen uitbracht bij het begin van hét Italiaanse wijnsalon Vinitaly, soms kort door de bocht gaat, kunnen we begrijpen. Het oorspronkelijke fraudedossier werd door l'Espresso immers publiek gemaakt onder de titel 'Velenitaly', een woordspeling die zoveel betekent als 'giftig Italië'. Maar uitspraken die bijvoorbeeld tijdens het Vlaamse Tv-nieuws werden gedaan als "verschillende restaurants nemen nu hun Italiaanse wijn van de kaart" hebben evenveel waarheidsgehalte als Tarot-kaarten die bepalen of u morgen loonopslag dan wel ontslag krijgt. Ook het openlijk vernoemen van producentennamen die juridisch nog niet eens officieel in verdenking werden gesteld , zoals Antinori, Frescobaldi, Argiano of Castello Banfi, blijft een bedenkelijke praktijk die meer te maken heeft men sensatie dan informatie.

Twee: ondanks de lawine aan analyses, wordt er in veel commentaren geen enkel onderscheid gemaakt tussen hoofd- en bijzaak bij deze twee ontplofte fraudedossiers. In dit geval: tussen de écht criminele fraude en het papieren gesjoemel.

Dat er naar verluidt tot 70 miljoen liter spotgoedkope en zwaar gemanipuleerde chemische rommel als wijn werd verkocht aan Italiaanse supermarkten, is in mijn ogen nochtans de écht kwalijke zaak, die we effectief met de wortel moeten uitroeien. De Italiaanse justitie heeft precies daarom een groots onderzoek opgezet bij wijnbedrijven uit Veneto, Lombardia, Puglia en Sicilia. Hiervoor past geen clementie: straffen die maffiosi als blijkt dat de beschuldigingen kloppen.

Brunello-bashing

Maar vreemd genoeg viseert de internationale pers vooral het Brunello-dossier, omdat verondersteld wordt dat bepaalde topproducenten in Montalcino sjoemelden met de spelregels van hun appellatie. En ondermeer de verplichte 100% sangiovese-regel aan hun laars lapten, want tussen de 10 à 20% streekvreemde druivenvariëteiten toevoegden. Al maandenlang loopt in dat verband trouwens een onderzoek in lokale wijngaarden en kelders.

Natuurlijk moeten we dit soort schandalen à la Brunello evenmin onder het tapijt vegen. Integendeel. We kunnen de huidige reglementering van deze DOC - die voorschrijft dat 100% sangiovese de conditio qua qua non is om erkend te worden als maagdelijke Brunello - belachelijk vinden of alleszins discutabel, maar dat betekent nog niet dat producenten eigenhandig en stiekem de wet mogen breken. Want jarenlang hebben ze ondertussen wel vrolijk geprofiteerd van de bijhorende appellatiebescherming en navenant torenhoge prijzen kunnen vragen.

Alleen, laten we niet idioot doen: of er nu 1, 5, 10 of 20% merlot of cabernet aan sommige Brunello's werd toegevoegd, dit zal nooit ofte nooit onze gezondheid schaden. De hamvraag, waarop voorlopig niemand een helder antwoord kan geven, is zelfs: misschien smaken deze 'stoute' Brunello's wel lekkerder dan hun 'authentieke' collega’s? Ook vreemd is dat er door velen nu in Brunello een mengpraktijk scherp wordt veroordeeld, die ze blijkbaar probleemloos tolereren in andere Toscaanse DOCG-appellaties zoals Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano. Ik begrijp de logica dus niet helemaal.

In heel dit debat wordt voor mij wel één ding duidelijk: het verantwoordelijke consortium van Brunello, op papier de waakhond van de appellatie, is zichzelf aan hoog tempo overbodig (of belachelijk?) aan het maken. Weet u bijvoorbeeld welke deus-ex-machina ze officieel van stal halen om deze grootste crisis sedert mensenheugenis in hun regio te keren? Graaf Francesco Marone Cinzano, eigenaar van Col d'Orcia en president van het consortium van Brunello-producenten, verklaarde dat ze voortaan "zeker 20 à 25% van de wijnen uit elke oogst zouden testen". En nog "We zullen veel strenger zijn in onze controles!". Pardon? Heeft men ons de voorbije decennia als consumenten al niet wijsgemaakt dat Brunello één van de meest gegarandeerde en gecontroleerde herkomstbenamingen op Italiaanse bodem was, meteen één van de verklaringen waarom gemiddelde Brunello zijn hoog prijskaartje verantwoordt?

Frank Van der Auwera

Reacties

Een gezonde ziel, kan niet leven in een droog lichaam. François Rabbelais ( Loire Chinon ).
Mag deze start van een prof. wijn web, een uitstekende basis zijn, van een talentrijke wijn-auteur, Frank Van Der Auwera , voor handelaar, hobbyist, taster, en grote snoepers ! WIJN- TIJD Procifiat....! Carl Devriese Roeselare

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails