Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 25 juni 2008 door Wijntijd

Viva de schroefdop

Schroefdop_2 De boodschap die we persoonlijk reeds enkele jaren verkondigen, sijpelt nu stilaan door in de ganse wijnjournalistiek. En werd recent nog maar eens bevestigd door het Britse wijnmagazine Decanter: voor het merendeel van de wijnen die wereldwijd op de markt worden gezet, blijkt een schroefdop de beste, meest functionele flessensluiting. En dat zowel voor wit als rood.

In het opiniestuk '50 Reasons to Love Screwcaps', gepubliceerd in het Augustus-nummer van Decanter, bazuinen een vijftal wijnexperts unisono hun grote voorliefde uit voor deze schroefdop.

Joanna Simon, wijnauteur van de Sunday Times, vat de teneur perfect samen: "Given the choice of the same wine with screwcap or cork, I'd choose the screwcap every time" concludeert ze.

Ook de bekende wijnauteur Steven Spurrier klinkt lyrisch als hij het over deze nieuwe sluitingstechniek heeft: "The Stelvin (= populairste merk schroefdop voor wijn) is one of the best things that have happened to wine in my lifetime".

Uit het favorietenlijstjes van deze experts, waarin ze hun beresterke flessen-onder-screwcap moeten rangschikken, blijkt overigens dat alle experts zowel witte als rode wijnen naar voren schuiven, in een grote variatie aan druivenrassen, prijsvorken en stijlen.

Kan de schroefdop ook ouderen?

Ik heb het al vaak geschreven en blijf het herhalen: ik begrijp niet waarom anno 2008 nog niet driekwart van alle courante wijn onder schroefdop zit. Alleen voor bepaalde klassieke types wijn die een ontwikkelingsparcours van 10 à 30 jaar moeten doorlopen, zie ik kwaliteitskurk nog als nuttig alternatief. Maar voor al korte - en middellangetermijnwijn zou ik graag snel komaf maken met al die plastieken processierupsen die in onze flessen worden gepropt, de geperste kurkjes van bedenkelijke kwaliteit of smurfkurken die al uit elkaar brokkelen als je er nog maar naar kijkt. Over de glazen stop die vooral in Duitsland opgang maakt, valt nog te discussiëren: het is een esthetische, handige maar wel wat duurdere oplossing.

Toch hakken ook deze internationale wijnexperts één knoop niet door: verouderen wijnen met screwcaps nu even goed - of slechter c.q. beter - dan hun kurkcollega’s?

Een sleutelvraag waarop ik persoonlijk evenmin een helder antwoord heb. Al diverse malen heb ik dezelfde cuvée, verspreid over diverse oogstjaren en dus objectief andere condities qua groei en ontwikkeling, simultaan kunnen proeven onder kurk én schroefdop.

En mijn conclusie was telkens diffuus: sommige jaargangen verkoos ik de screwcap, in andere oogsten de kurkversie.

Zeker voor crus met een lang bewaarpotentieel blijft de vraag dus open: to cork or not to cork.

Wetenschap versus geloof

Want we beschikken gek genoeg nog over te weinig wetenschappelijke studies rond de screwcap die langtetermijneffecten kunnen inschatten van deze alternatieve sluiting.

Bijvoorbeeld: is er bij een wijn die reeds 15 jaar onder schroefdop leeft geen kans dat er een contaminatie gebeurt door het aluminium in deze sluiting? Sommige critici beweren zelfs dat het plastiek laagje, een derivaat van petroleum nota bene, in de schroefdop op den duur tot dioxinevergiftiging kan leiden.

Tegenargumenten die vaak makkelijk te weerleggen zijn als men de gelaagde structuur van zo'n schroefdop bekijkt, maar toch blijft de wetenschap hier het antwoord vaak schuldig.

Dergelijke wetenschappelijke data bestaan ongetwijfeld, maar worden om de één of andere reden zelden publiek gemaakt. Vergeet immers niet dat de screwcap reeds in 1959 (!) werd ontwikkeld door de Franse sluitingsproducent Le Bouchage Macanique, en - zeker down under - al vanaf eind de jaren '70 in gebruik werd genomen, zij het toen nog op beperkte schaal. Pas in de jaren '80 experimenteerde Australië (en Nieuw-Zeeland) er op los. En ondertussen is het ook een publiek geheim dat zelfs veel kastelen in Bordeaux, de grands crus classés, al jarenlang experimenten uitvoeren en de kurk versus schroefdop testen. Soms stiekem met hun topwijn, maar meestal met bepaalde partijen van hun deuxième vin. Maar over de uitkomst van deze experimenten horen of lezen we haast niets. Waarschijnlijk wachten de 'klassiekers' tot hun marketeers hen vertellen dat de Europese consument rijp is voor zo'n omschakeling.

Kortom, een heiligverklaring van de schroefdop is niet nodig, maar voor wijnen - wit of rood - die hooguit 5 jaar in uw kelder moeten rusten en zeker voor die massa flessen die binnen de 2 jaar soldaat worden gemaakt, twijfel ik persoonlijk al lang niet meer: dan is de schroefdop koning. Wie zich daar tegen verzet, is stilaan bezig met een verloren oorlog.

Frank Van der Auwera

Reacties

Goed gesproken, Frank!
Als wijnliefhebber met beperkt budget is er niks ergers dan als je dan eens wat meer geld uitgeeft aan een fles voor een speciale gelegenheid om dan vast te stellen dat ze naar de kurk smaakt.
Maar wel gelachen vorige week toen mijn schoonvader zijn fles (een Franse Bordeaux) met schroefdop wou openen met de kurkentrekker...

Dag GeertA,
als 'men' zegt dat de wijn 'naar kurk smaakt' is dit fout. Hetgeen je proeft wordt aangeduid als TCA (2,4,6-trichloroanisol) - die dient als pesticide om de eiken te behouden voor ongedierte en schimmels. Die TCA is een zeer sterke aromaat (de basis is een benzeengroep waarop 3 atomen chloor aan toegevoegd zijn), zo sterk dat je een theelepel ervan, gegoten in een olympisch zwembad, nog steeds zou kunnen onderscheiden. Het probleem is dan ook om de TCA compleet te kunnen verwijderen van de kurk...
Het probleem stelt zich ook met de 'jongere' kurken (bomen die frequent geoogst worden: deze bomen hebben een hogere en recentere behandeling gekregen. Je merkt dan vaak dat de kurk ook minder compact is.
Het is geen wonder dat kurkwijnen hun TCA-smaak verliezen als ze gekookt worden (bvb. in een coq au vin). Op een temperatuur van 80°C verdampt de TCA volledig en verliest het zijn aromatisch karakter.

Beste Charles,

Mag ik GeertA toch eventjes verdedigen?
Natuurlijk is de beruchte 'bouchonné!' in eerste instantie een muffe 'kurkgeur', maar wie toch doorbijt en de besmette wijn effectief proeft, ervaart dat er ook een 'kurksmaak' bestaat. Met als kenmerken: het fruit dat volledig weggedrukt wordt door een vrij metalige, kartonachtige impressie. Je voelt dan haast op je tong en verhemelte dat de wijn ziek is.

Dus, om de kerk in het midden te houden: jullie hebben allebei gelijk.
Het belangrijkste volgens mij is dat steeds meer consumenten automatisch 'kurk!' kunnen identificeren. En op dat vlak is er helaas nog véél werk, want vaak zit de helft van een gezelschap op grote feesten vrolijk zijn glas leeg te drinken, terwijl het objectief om 'kurksmaak' gaat.

"Moet" een fles met schroefdop nog wel liggen?
Mijn vermoeden is als volgt:
Het neerleggen van de fles is toch bedoeld om de kurk vochtig en daarmee beter luchtdicht te houden, of is dat een verhaaltje?
Aangezien de schroefdop waarschijnlijk veel beter afsluit zal enerzijds de wijn waarschijnlijk toch anders rijpen dan met een kurk, anderzijds kan de fles staande bewaard worden, wat bijv. het vervelende rondzweven van bezinksels na het overeind zetten zal verminderen.
En als de fles staande bewaard wordt, zal vermenging van eventueel aanwezige ongewenste stoffen in de schroefdop met de wijn tot een minimum beperkt worden.
Graag uw mening.

Vandaag nog een 98 Paulliac gedronkend zonder stop smaakt.
Geen show meer over hoe ik al of niet de fles openkrijg met de stop.

Draaistop is niet even show maar gedaan met proeven
bij gebruik hiervan?

Men zou de schroefdop moeten aanmoedigen zeker voor wijnen die langer moeten liggen, maar de kuststofstop is ook zeer goed.

Enkel, wat met mijn stoppnetrekkers?

Kun je een vergelijk maken tussen de schoefdop en de glazen stop gebruikt door het huis Phister André uit Daghlenheim Elzas?
Het betreft een glazen konische cylinder met een rubberen kroontje boven die de stop dicht.

Een paar aanvullende reacties van mijn kant.

Eén: over het al dan niet neerleggen van de fles met schroefdop is niet iedereen het erover eens. Waarschijnlijk heb jij wel gelijk Maurits, want het horizontaal stockeren van wijn is effectief bedoeld om de kurk voldoende 'vochtig & fris' te houden, dus zijn flexibiliteit te garanderen. Toch zijn er critici die beweren dat het rechtstaand lageren van schroefdopflessen wijn niet hetzelfde is als wanneer je bijvoorbeeld sterke drank (van 40° of méér) gewoon op je rek plaatst. Ik kan alleen maar zeggen dat tijdens mijn reis door Australië de 'oudere' schroefdopflessen door de pioniers ter zake meestal toch gewoon horizontaal werden neergelegd, net zoals de gekurkte exemplaren.

Twee: inderdaad Willy, er bestaan ook grote verschillen qua kwaliteit bij kunststofstoppen, maar toch zijn er al een aantal studies verschenen die waarschuwen voor een mogelijke interferentie tussen plastiek en de wijnsmaak. En het blijven échte killers voor je normale kurkentrekker.

Drie: de vraag van André over de glasstop die we regelmatig zien opduiken bij Duitse wijn. Vergelijkingen maken met schroefdoppenwijn is op dit moment moeilijk zoniet onmogelijk, omdat deze glazen stoppen eerder op beperkte schaal worden gebruikt. En dan nog uitsluitend bij bepaalde types wijnen, doorgaans witte. Wat wél zeker is: de glasstop is een gegarandeerd neutraal basismateriaal voor de wijn. En bovendien kinderspel om de fles te openen én opnieuw af te sluiten.

de befaamde "kurksmaak" wordt veroorzaakt door een bacterie. De besmetting kan veroorzaakt worden door een slechte kurk maar de besmetting kan ook optreden bij de vatlagering of bij het vullen van de flessen.
De kurksmaak kan dus ook voorkomen bij flessen met een schroefdop, al is de kans veel kleiner.
Trouwens, door de verbeterde hygienische omstandigheden in de wijnbouw komen flessen 'met kurksmaak' minder vaak voor dan pakweg twintig jaar geleden.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails