Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 1 augustus 2008 door Wijntijd

Franse top flirt met schroefdop

Screwcap_2 Kurkje kurkje aan de wand, wie is er de mooiste sluiting van het land? Het antwoord is niet langer simpel, want zelfs veel Franse wijnmakers kiezen nu stilaan het kamp van de screwcap of schroefdop, in navolging van hun collega's uit de Nieuwe Wereld.

Volgens recente statistieken zou van de 7 miljard wijnflessen die jaarlijks worden gebotteld, het aandeel schroefdoppen nu al gestegen zijn van 300 miljoen stuks (in 2003) tot 2,5 miljard exemplaren dit jaar. Zo wordt straks mijn persoonlijke pronostiek van enkele jaren geleden nog waar: geef de wijnbusiness nog 10 jaar en dan is een met natuurkurk afgesloten wijn een zeldzaamheid.

Fransen plooien

In de 'andere' hemisfeer is het debat over kurk versus schroefdop al lang ten einde en doet zelfs niet meer ter zake: daar is de schroefdop namelijk ongekroond koning met nu zelfs als 60% van alle Australische flessen en maar liefst 90% van alle wijnen met een Nieuw-Zeelandse origine, die de natuurkurk niet langer gebruiken, maar structureel overschakelden op de screwcap-verisies. Zelfs voor duurder en rood.

Onder deze marktimpuls lijken nu ook veel Franse domeinen deze toch cultureel wat moeilijke overgang te (willen) maken.

En wat misschien nog belangrijker is: het gaat deze keer niet langer om populaire vin de pays of massaproducten, maar om prestigieuze namen. Volgens de geruchtenmolen is men zelfs bij  het Bourgondische Domaine de la Romanée-Conti volop aan het experimenteren met de schroefdop, net zoals bij de Bordelaise (even dure) evenknie Château Margaux.

Bij Romanée-Conti doet men voorlopig nog of hun neus bloedt en worden alle vragen met 'geen commentaar' weggewimpeld, maar bij château Margaux hanteert men een open communicatiestrategie en bevestigde directeur Paul Pontallier onlangs dat er al zo’n vijf jaar lang serieuze tests met schroefdoppen lopen. Een beslissing over het gebruik ervan is volgens hem echter nog lang niet genomen.

De logica zelf

Dat de druk ook op de topdomeinen groeit, werd onlangs nog eens bevestigd toen een andere gekende Bourgogne-producent, Jean-Claude Boisset, zijn topgamma - waaronder een Chambertin Grand Cru 2005 - effectief onder schroefdop aanbood. Met als argument dat men zo eindelijk alle risico’s op oxidatie kon vermijden en bovendien het bewaarpotentieel van deze topcru’s vergroot.

"Wij beweren niet dat natuurkurken slecht zijn, maar we geloven wel dat schroefdoppen meer zekerheid bieden" concludeerde Gregory Patriat, verantwoordelijk bij Boisset voor alle bottelingen, onlangs in een interview.

Ook de Laroche wijngroep uit Bourgogne stapte over naar schroefdoppen voor zijn high-end gamma Chablis, nadat hele partijen met kurk afgesloten cru's aangetast bleken. Renaud Laroche vat de situatie als volgt samen via een retorische vraag: "Geen enkele automaker zou het toch accepteren dat 1 op de 10 van zijn wagens die hij op de markt bracht niet functioneert?".

Voorlopig reserveert men de schroefdop hier voor het witte topgamma, want voor rode topwijn is volgens Laroche de effectiviteit van een schroefdop nog niet bewezen.

Een standpunt waar zijn Nieuw-Zeelandse en Australische confraters waarschijnlijk eens hartelijk mee lachen...

Frank Van der Auwera

Reacties

In de Chablis heb je het huis Laroche dat voor alle 4 de AOC's resoluut voor de schroefdop kiest, ook voor de Grand Cru. Deze wijnbouwer is ook op andere continenten actief en exporteert veel. Misschien was de stap dan gemakkelijker? Ik vind het alleszins positief. Je kunt geen verrassingen hebben met kurk alhoewel er alleen een stukje chique verloren gaat. We hebben het er nog wat moeilijk mee maar in veel andere landen (UK) helemaal niet. Blijkt dat het Zuiden van ons land op dat punt nog conservatiever is?

Net hier in het zuiden van Frankrijk één met schroefdop uitgeruste fles geproefd (de enige die ik tot hiertoe zag): een 100% greanche van Domaine de la Colombette: een serieus fruitbommeke, heel aangenaam en heel zuiver. Er verschijnen langzaam aan kleine scheurtjes in het ijs...

Ik kan jullie verzekeren dat er al serieuze 'scheuren' in het ijs zitten: voor de selecties van mijn wijnkoopgidsen krijg ik, jaar na jaar, méér schroefdopexemplaren binnen. Ook uit Frankrijk, zij het dan inderdaad vooral uit de Languedoc-Roussillon en/of het vin de pays-type.
In en rond Bordeaux zijn er voorlopig nog maar weinigen die het voorbeeld van de Lurton's volgen.

Rick, het Domaine La Colombette is dan ook één van de betere domeinen van de Coteaux du Libron (een klein riviertje net boven Béziers). De schroefdof wordt er nu zo'n 5 jaar toegepast. Op aanvraag (onder andere omdat een heleboel klanten in België conservatief zijn), gebruiken zij ook kunststoffen kurken. Hun wijnen aan 9% alcohol worden enkel en alleen onder schroefdop gebotteld.

En niet te vergeten in Europa: Oostenrijk. Daar schuilen veel 'innovators' die geen watervrees hebben voor de schroefdop. Zelfs niet voor cuvées in de hogere prijsklasse.
Veel wijnliefhebbers hebben blijkbaar nog steeds een verkeerd, lees hopeloos gedateerd, beeld van de Oostenrijkse wijnbouw...

Ook in de Jura vorige week mijn eerste schroefdop gevonden (een eenvoudige rosé van Benoit Badoz, weliswaar, maar toch...).

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails