Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 2 september 2008 door Wijntijd

Brunello: slecht én goed nieuws

Brunello Blijkbaar wordt Brunello dit jaar niets bespaard: het zal en moet een annus horribilis worden voor deze Toscaanse superappellatie. Na alle heisa rond het (veronderstelde) gesjoemel met de druivenauthenticiteit van deze dure en internationaal bewonderde herkomstbenaming, blijkt nu ook het klimaat spelbreker.

Wind en hagel

Tijdens de tweede helft van augustus werden de wijngaarden in Brunello namelijk zwaar beschadigd door krachtige hagelbuien - de hevigste sinds twee of drie decennia - , in combinatie met intense stormen met windsnelheden boven de 100 kilometer per uur. Vooral de wingerds in en rond Sant'Angelo in Colle, in het zuiden van het wijngebied, kregen de volle laag. Daar schat men dat van de (komende) oogst ruim eenderde verloren ging.

Hagelstormen van deze magnitude zijn niet ongewoon in deze regio tijdens augustus, maar doorgaans treffen ze slechts geografisch beperkte (sub)zones, terwijl deze keer een verassend breed productiegebied van Sant'Angelo tot Mt Amiata werd geteisterd. En de hevige wind deed er helaas nog een schepje bovenop.

20 tot 100 procent schade

Alhoewel het op dit moment nog iets te vroeg is om de totale structurele schade voor de ganse appellatie Brunello di Montalcino 2008 in te schatten, wordt toch gerekend op een verlies van gemiddeld 20 procent. Sommige producenten zagen zelfs vrijwel hun gehele oogst weggehageld.

Eén positieve noot evenwel: de resterende druiven lijken op dit moment nog steeds van exceptionele kwaliteit. Als de komende dagen en weken voldoende droog blijven en er dus geen rotting optreedt, kan op veel domeinen de oogst 2008 kwalitatief alvast gered worden. Of zelfs uitstekend worden. Maar kwantitatief lijkt het alvast een minder uitbundig millésime te worden.

Na alle ellende rond het eveneens beschadigde imago van de DOCG Brunello Di Montalcino is deze laatste bevinding voor veel producenten misschien eerder een zegen dan een vloek...

Storm in een glas wijn?

Maar terwijl de weergoden de regio van Brunello teisterden, sijpelde er in diezelfde periode toch eindelijk ook goed nieuws uit juridische kringen. Twee van de voornaamste domeinen die genoemd werden in het nu al beruchte Brunello-schandaal - dus: de sjoemelaars die ervan verdacht werden andere druivenvariëteiten dan de 100% voorgeschreven Sangiovese in hun eindmix te megen - werden nu officieel 'gezuiverd'. Antinori en Castello Banfi mogen dus wettelijk opnieuw hun Brunello-flessen van de oogst 2003 onder de DOCG-status bottelen én internationaal verhandelen. Het beslag op de partijen 2003 van deze huizen wordt nu na het onderzoek opgeheven.

Leuk bericht voor de betrokkenen, maar bij zo'n 'nuchtere' bekendmaking heb ik dan toch twee cruciale vragen.

Eén: was het zogenaamde schandaal dan uiteindelijk een storm in een glas wijn? Huis na huis worden nu officieel 'gecleared'. Zonder verdere verduidelijking worden partijen vrijgegeven. Wat was er dan aan de hand?

Twee: wie heeft het toen nog lopende onderzoek naar fraude binnen de DOCG Brunello di Montalcino, dat nu toch stilaan op los zand blijkt te rusten, véél te vroegtijdig laten lekken naar de media? Moeten er nu geen koppen rollen bij de verantwoordelijke ambtenarij, die de facto voor miljoenen euro's imagoschade heeft berokkend voor deze ooit smetteloze herkomstbenaming? Of worden nu plots snel dingen onder het tapijt geveegd, zodat de export er niet langer onder lijdt?

Vertrouwen geschokt

Feit is dat geen enkele serieuze wijnliefhebber nu nog met een gerust hart een fles Brunello di Montalcino kan aankopen of ontkurken. Dankzij de échte of vermeende 'fraude' hangt er voortaan een verdacht luchtje rond elke Brunello, zeker uit de oogst 2003. Ook al blijkt er in de fles niets aan de hand.

Eigenlijk gelijkt wat er met Brunello gebeurt helaas sterk op de vaudeville die we nu in eigen land meemaken met de oorlog tussen 'Belgische' en 'Vlaamse' mosselen.

Véél gekwaak, maar uiteindelijk weinig resultaat. En alleen maar spelers die met een gekreukt imago achterblijven...

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails