Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 27 november 2008 door Wijntijd

Brunello: alles blijft bij het oude

Beloofd, dit is de laatste druppel (virtuele) inkt die ik de eerstkomende columns nog investeer in het Brunello-dossier.

Openbare aanklager Nino Calabrese, die in dit onverkwikkelijke dossier een sleutelrol speelt, verspreidde onlangs een communiqué waarin hij verklaarde dat van de ruim 800.000 kisten geblokkeerde Brunello en Rosso di Montalcino bij benadering zo'n 122.000 kisten Brunello en 50.000 partijen Rosso in het laboratorium positief testten op de aanwezigheid van andere druivensoorten dan de toegelaten Sangiovese.

Dit voorjaar liet Calabrese immers beslag leggen op zowat 6,5 miljoen liter (722.500 partijen) Brunello di Montalcino en 700.000 liter (78.000 partijen) Rosso di Montalcino. Kortom, uit de labanalyses blijkt nu dat zo'n 1,1 miljoen liter Brunello en 450.000 liter Rosso di Montalcino inderdaad in strijd zijn met de gangbare wetgeving.

Omgerekend zijn dus zowat 1 op de 6 geteste flessen Brunello en bijna 2 op de 3 flessen Rosso di Montalcino tot nu toe niet DOCG-zuiver gebleken. En dan gaat het nog om voorlopige cijfers, want het speurneuzenteam onder leiden van Calabrese heeft nog tienduizenden partijen klaar staan voor verdere analyses.

Slechts 1 procent getolereerd

Niet bepaald vrolijke conclusies, maar toch werd er ondertussen maandenlang door het Consorzio di Brunello di Montalcino slecht gecommuniceerd en vooral rondom de hete brij gedanst, namelijk: moeten we onze Brunello nu, zoals de huidige wijnwet voorschrijft, uitsluitend uit 100 procent Sangiovese blijven maken of is er speelruimte voor de toevoeging van pakweg 3 à 5 procent andere variëteiten? Een eis die Banfi, één van de 'beschuldigde' huizen, nog eens formuleerde, toen hun Brunello's 2003 toch officieel werden vrijgegeven?

Uiteindelijk heeft het Consorzio, de belangenorganisatie die zowat 250 Brunello-producenten overkoepelt, dan toch een duidelijk standpunt ingenomen: in een recente stemming sprak 96 procent van de aangesloten leden zich namelijk uit voor het behoud van de 'Sangiovese only'-regel. Er wordt hooguit een foutenmarge van 1 procent andere druiven getolereerd. De geldende appellatieregels blijven dus integraal intact.

Ook andere voorstellen – zoals wijzigingen in de toegelaten maximumrendementen en de mogelijkheid om diverse lokale appellaties voortaan onder één 'Montalcino'-label te bottelen - werden trouwens met grote meerderheid verworpen.

Vertrouwen zoek?

Kortom: het consorzio stemde overtuigend tegen elke mogelijke verandering en alle betrokkenen hopen nu dat alle heisa stilaan veilig onder het tapijt is geveegd. Dat blijkt ook uit het feit dat de leiding van het Consorzio nog altijd netjes op zijn stoel blijft zitten. Veel verantwoordelijkheids - of eergevoel werd nog niet getoond door deze heren.

Want waarom men ruim zes maanden nodig heeft gehad om deze cruciale stemming te organiseren, is me nochtans niet duidelijk. De imagoschade die vooral de Brunello en het Italiaanse DOCG-systeem in zijn totaliteit (wie betrouwt nu nog op de 'G' van Garantita?) heeft geleden, kon via een snelle stemming en duidelijk standpunt immers grotendeels vermeden worden. Maar liever bleef men maanden treuzelen, nietszeggende communiqués verspreiden of schermen met zogezegd 'scherpere controles'.

Maar wat wil je, als in de wandelgangen gefluisterd wordt dat bepaalde tenoren uit dit Consorzio zélf niet geheel zuiver op de graat waren en naar verluidt hun eigen appellatieregels braken?

Trouwens, nu de Brunello tijdelijk weer gezuiverd lijkt en iedereen nu kan focussen op het te commercialiseren millésime 2004, blijft het Consorzio wél in de maag zitten met de Rosso di Montalcino. Bij het kleine broertje van de Brunello blijkt het gesjoemel véél structureler en dringt zich duidelijk een aanpassing van de wijnwetgeving op. Hoelang zullen we daar weer op moeten wachten voor de beleidsmakers in actie schieten?

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails