Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 12 december 2008 door Wijntijd

Australië: kidnapping van appellaties taboe

Porto Snakkend naar toch wat positief nieuws? Misschien voelt u zich bij dit bericht toch al een stuk beter: beleidsmakers in Australië en de Europese Unie hebben, eindelijk, begin december weer een nieuw akkoord bereikt over wijncopyrights en meer specifiek het gebruik van beschermde herkomstbenamingen voor 'fortified wines' (of versterke wijnen).

Europese appellaties werden/worden immers down under reeds decennialang klakkeloos gekopieerd, zoals Burgundy, Sauterne, Chablis Port, Sherry of Marsala. En niet te vergeten 'Champagne'.

De Nieuwe Wereld wemelt van dit soort naamsdiefstallen. Ook al wordt het product duizenden kilometers ver van het oorspronkelijke terroir gevinifieerd, soms zelfs met totaal andere druivensoorten en met veel meer vrijheidsgraden qua productie, toch werd/wordt het ondertussen vlotjes verkocht, vooral in de thuismarkt.

En parasiteert het dus op een historische en geografisch afgebakende merknaam, zonder daardoor één cent te betalen.

Veel water in de Europese wijn

De Europese Unie onderhandelt daarom al jààààren met allerlei instanties, onder meer met Australië en kreeg al veel toegevingen. En in dat dossier zit nu eindelijk weer opnieuw beweging, want de Minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith heeft er in toegestemd dat Australische wijnmakers - die de voorbije jaren reeds 'spontaan' termen als Champagne niet langer gebruikten - straks ook beschermde herkomsttermen voor versterkte wijnen als 'Port' of 'Sherry' niet langer op hun labels zullen promoten.

Maar dit recente akkoord heeft natuurlijk een prijs.

In ruil voor deze appellatie-deal sleepte de Australische wijnbouw een ferme reeks compensaties uit de brand: de Europese Unie zal in de toekomst bijvoorbeeld locale herkomstbenamingen uit Australië erkennen zoals Coonawarra uit South Australia, Margaret River uit Western Australia of Yarra Valley uit Victoria. Terecht, tussen haakjes, want deze appellaties zijn net zo verfijnd als veel van hun Franse, Spaanse of Italiaanse soortgenoten.

Maar de eurocraten slikten nog andere bezwaren in, want ze accepteerden ook meteen het gebruik van 'alternatieve' technieken in Australische wijnen, zoals het gebruik van eikkrullen en ook de hoogalcoholische rode wijnen uit Barossa Valley of Heathcote (Victoria) zullen voor het eerst probleemloos geëxporteerd kunnen worden richting Europa.

Veel Australische producenten zien dit nieuwe akkoord dan ook als een overwinning, omdat de importdeur van de Europese unie weer wat verder opendraait en versoepelt voor hun wijnen.

Lastige klus

Niet dat de Australiërs over heel de lijn gewonnen zijn.

Zo'n Zoek-Een-Nieuwe-Benamings-Operatie voor versterkte wijnen als Port of Sherry blijkt immers geen makkie, omdat men natuurlijk zijn bestaand cliënteel ondertussen niet mag kwijtspelen. Voor Australische Port(o)-varianten lijkt de oplossing nochtans vrij simpel: daar wordt gedacht om de wijnen voortaan te marketen als tawny, classic of vintage.

Maar wat kan het alternatief worden voor (Australische) Sherry? Geen wonder dat de Australische wijnmakersfederatie ondertussen onafhankelijke consultants inhuurde om met spitsvondige alternatieve doopnamen af te komen. We houden ons hart vast...

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails