Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 8 februari 2009 door Wijntijd

Apera en Topaque

Voor u meent dat we in deze rubriek heimelijk een minicursus Esperanto opstarten, lees toch maar eventjes verder. Het gaat écht over wijn.

Een tijdje terug bespraken we immers in een column (zie Australië: kidnapping van appellaties taboe) hoe de Australische wijnautoriteiten gradueel komaf maken met 'gestolen' Europese appellatiebenamingen, zoals Port, Sherry of Champagne, die down under decennialang illegaal werden gebruikt.

In het kader van het Trade and Wine Agreement (TWA) tussen de Europese Commissie en Australië, dat reeds uit 1993 dateert maar onlangs het zoveelste vervolg kreeg, moeten deze ersatzproducten geleidelijkaan transformeren in een nieuwe doopnaam.

Volgende fase

Uiteraard niet gratis, want deze traditionele herkomstbenamingen voor wijnen uit Europa worden ruimschoots gecompenseerd. Deze naamsveranderingen grijpen namelijk plaats in ruil voor een versoepeling c.q. erkenning binnen de Europese unie van allerlei vinificatietechnieken. Technieken zoals het gebruik van eikkrullen, die tot voor kort compleet taboe waren in Europa, maar ondertussen een vrij courante praktijk werden in de Nieuwe Wereld en onder meer in Australië.

Maar de Australische wijnindustrie heeft er onlangs dus in toegestemd om een nieuwe lading 'gestolen' herkomstbenamingen, die de consument tenslotte op het verkeerde been kunnen zetten en die historische eigendomsrechten én terroirs miskennen, te laten uitdoven.

Zoals in het verleden, nota bene vaak voor de afgesproken deadline, reeds gebeurde met beschermde appellaties als Beaujolais (Frankrijk), Cava (Spanje) of Frascati (Italië), gebeurt het effectief versneld met Sherry (Spanje) en Tokaji (Hongarije).

Vreemde keuze

Geen makkelijke operatie, omdat men natuurlijk goed bekkende alternatieven moet vinden, die bovendien nog enige referentie bezitten naar het oorspronkelijke product.

Na een marktstudie die naar verluidt zo'n 1 miljoen Australische dollar kostte, kwam men zopas op de proppen met een aantal alternatieven.

De Europese Unie, die het vooral moeilijk had met de copyrightinbreuken tegen de populaire Sherry, mag blijkbaar op beide oren slapen, want deze term zal straks in Australië op de etiketten vervangen worden door 'apera'. Daarin zit duidelijk een verwijzing naar 'aperitief', wat natuurlijk een ideaal moment is om van een droge Sherry te nippen.

Samen met de nieuwe productienaam zal ook een grootschalige herlanceringscampagne opgestart worden, die deze quasisherry zal positioneren als trendy 'fun wine', die men bij voorkeur moet genieten “..when the sun goes down.” Persoonlijk zie ik niet echt het verband tussen zonsondergangen en Sherrygebruik, maar het is alvast een stap in de goede richting.

Waar de Winemakers Federation of Australia (WFA) nog niet helemaal uit is, is de nieuwe omschrijving van de bij Sherry horende stijlbegrippen als 'fino' en 'flor', maar naar verluidt worden die alternatieve typeringen nog deze maand bekend gemaakt.

Hongaarse rapsodie

Ook voor dat andere zorgenkind, de Hongaarse 'Tokaji', werd de voorbije week officieel een nieuwe benaming voorgesteld.

Australische producenten van dit ooit legendarische wijntype zullen voortaan 'Topaque' op hun labels drukken.

Het argument dat deze nieuwe doopnaam 'verfijnder' klinkt dan Tokay kan er bij mij niet helemaal in - ik denk eerder aan een nieuw parfum dan aan wijn - , maar nogmaals: als de naamsverwarring maar vermindert en de internationale copyrights gerespecteerd worden, zijn we al gelukkig.

Want tenslotte draait alles toch rond de inhoud van de fles en niet wat het etiket suggereert...

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails