Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 28 juni 2009 door Wijntijd

Vino Nobile zwaar onder vuur

Montepulciano Wijnminnend Italië heeft weer zijn volgende welles-nietes discussie die de gemoederen verhit. Nu eindelijk de Brunello-kater verteerd lijkt, ligt een andere Toscaanse herkomstbenaming onder vuur. Ditmaal niet door fraude-inspecteurs of officiële waakhonden, maar door honderden bloggers en wijnliefhebbers die vinden dat er gesold wordt met een andere grote appellatie, namelijk Vino Nobile di Montepulciano.

Tot 30 procent internationale druiven

De inzet van dit conflict? Een voorstel van het locale consorzio (de belangenvereniging) om voortaan het percentage 'internationale' druivenvariëteiten in Vino Nobile op te drijven van de nu getolereerde 20 procent tot straks 30 procent.

Dat veel puristen en gewone amateurs bij zo'n bericht hun haar uittrekken, kan ik begrijpen.

Ten eerste is een klassieke Vino Nobile di Montepulciano haast synoniem voor Sangiovese, of Prugnolo Gentile zoals de variant hier lokaal bekend staat. Om momenteel recht te hebben op de officiële appellatie, moet een wijnmaker minimal 70 procent Prugnolo Gentile als ruggengraat in zijn mix gebruiken. Dit kan hij dan aanvullen met maximaal 20 procent Canaiolo Nero en tot maximaal 20 procent andere, internationale druivenrassen zoals Cabernet sauvignon, Merlot of Syrah.

Maar als het hangende voorstel van het Consorzio wordt aanvaard, is de kans groot dat deze globetrottende druiven véél dominanter in de eindblend- en smaak gaan worden, ten nadele van de autochtone variëteiten. En zo de authenticiteit en terroirkoppeling van veel Vino Nobile verbreken.

Lof der zotheid

Ten tweede: wat wil het Consorzio nu eigenlijk bereiken met zo'n dwaas voorstel? Er bestaat toch al een officiële formule om zo'n Italiaans wijntype te vinifiëren waar internationale variëteiten het mooie weer maken, namelijk de 'super Toscanen'? Wie zich niet gelukkig voelt met het keurslijf van de D.O.C. kan toch desnoods een I.G.T.-wijn produceren? Waarom moet Vino Nobile dan in dezelfde vijver vissen en zijn eigenheid prijsgeven?

Terwijl de hele heisa van het voorbije jaar in Brunello di Montalcino nota bene precies ging om een handvol procenten méér of minder van deze internationale druivensoorten, wil Vino Nobile plots de rem loslaten en tot 30 procent streekvreemde variëteiten tolereren.

Begrijpe wie begrijpe kan. Ik kan maar één ding concluderen: in veel van die Consorzio's zitten blijkbaar vertegenwoordigers die acuut last krijgen van vroegtijdige dementie. Wie immers een sterk wereldmerk wil ondergraven, is het toch niet waard om in zo'n belangengroep te zetelen?

Frank Van der Auwera

Reacties

U hebt groot gelijk.

Als wijnliefhebber ben ik van mening dat er juist meer naar "eigenheid" in plaats van naar eenheidswort moet gestreefd worden.
Plaatselijke druivenvarieteiten ipv de internationale rassen geven de wijn een identiteit.

Dag Serge,

Ik heb echt niets tegen Italiaanse of Spaanse Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, et cetera. Zelfs niet als ze in een mix zijn. Integendeel: soms heb ik prachtexemplaren geproefd.

Maar ik gruwel er wel van als elke DO, DOC of DOCG de eigen, lokale druiven gaat verdringen door steeds maar hogere percentages van deze globetrotters te introduceren. Want dan vernietig je op den duur de biodiversiteit en zoals je terecht zegt authenticiteit van je wijnterroir.

Nochtans heeft de Italiaanse wetgever met de IGT-status voor een mooie uitlaatklep gezorgd, waar je als wijnmaker nog écht kan experimenteren. Als dat nog niet volstaat...

Frank

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails