Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 28 juli 2009 door Wijntijd

Dieven met goede smaak

Wijnstelen Diefstal moet je natuurlijk altijd streng afkeuren, maar één pluim kan je de flessenboef en zijn bende in Parijs wel meegeven: hij heeft tenminste smaak. Of kent zijn (dure) klassieken.

Zopas arresteerde de Franse politie immers een wijndief, toen hij met maar liefst 262 grands crus classés - marktwaarde grosso modo rond de 250.000 euro - met zijn camionnette op weg was naar zijn thuisbasis Colombes, gelegen in de Hauts-de-Seine. De 44-jarige man in kwestie had blijkbaar kort daarvoor deze toch wel gerenommeerde flessencollectie meegepikt uit de wijnkelder van Le Carré des Feuillants, een met twee Michelin-sterren uitgerust luxerestaurant hartje Parijs (Rue de Castiglione), geleid door de befaamde chef Alain Dutournier.

Een restaurant dat wijd en zijd bekend staat voor zijn prestigieuze, loodzware wijnlijst, met daarop ruim 3.200 (!) flessenalternatieven, in prijs opklimmend tot 7.000 euro voor een Romanée-Conti.

Bende van de grands crus

Gezien de uiterst professionele wijze waarop de alarminstallaties onklaar waren gemaakt - en de geblindeerde deuren moeiteloos gekraakt - is er volgens de inspecteurs waarschijnlijk sprake van meerdere daders en wordt er dus nog steeds gezocht naar medeplichtigen.

Deskundig zeker, want alhoewel het restaurant in kwestie met alle technische alarmsnufjes was beveiligd, slaagden de daders erin maar liefst 130 elektrische -en telefoonkabels te neutraliseren. En zo ongestoord hun slag te slaan.

Dat de man na zijn prestigeklus desondanks werd geklist, had vooral te maken met een eerder golf van gelijkaardige luxediefstallen in Parijs, waardoor een speciale cel tegen het banditisme een oogje in het zeil hield en zelfs de man in kwestie wekenlang observeerde.

Want deze Parijse luxewijndiefstal is zeker niet de eerste in zijn genre de voorbije maanden. Medio maart dit jaar bijvoorbeeld kreeg ook de delicatessenzaak Hédiard, gesitueerd op de place de la Madeleine, dezelfde flessenrover(s) over de keldervloer, die op identieke wijze te werk gingen.

De bende maakte toen grands crus voor 300.000 à 400.000 euro buit, plus de brandkast.

Als het in Parijs druppelt...

Dat het wel degelijk om dezelfde man of bende 'met de dure smaak' gaat, is ondertussen zo klaar als een klontje.

In het voertuig van de gearresteerde vonden de agenten namelijk zowel de handschoenen als de stoorzenders voor de telefoon -en alarminstallaties. En bij een daaropvolgende inval in een naburige garage ontdekten de onderzoekers reeds 300 geroofde flessen grands crus, die zowel afkomstig bleken van de diefstal bij Hédiard, als van een gelijkaardige buit uit het restaurant van Michel Rostang. Rostang die tussen 21 en 29 juni jongstleden eveneens tot twee keer toe nachtelijke bezoekers in zijn etablissement kreeg. Ook een deel van de flessen van Dutournier werden naar verluidt reeds gerecupereerd.

Nu maar duimen dat de rage deze zomer niet overwaait naar Brussel, Kortrijk, Brugge, Antwerpen of Gent...

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails