Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 26 juli 2009 door Wijntijd

Engelse bubbels krijgen nieuwe erkenning

Champagne Of u nu ja dan neen gelooft in de doemscenario's rond de opwarming van de aarde en de implicaties daarvan op de rangorde tussen de wijngebieden en appellaties - Chianti die dan noodgedwongen in Bourgogne wordt gemaakt wegens te heet en te droog in Toscane, het koele Scandinavië dat op wijngebied the next big thing wordt en heel het Europese zuiden dat alleen nog zonresistente Shiraz en Grenache zal produceren - , één trend is er nu toch al: de sparkling wines uit Engeland liggen in het brandpunt van de belangstelling.

Al minstens 1 à 2 jaar worden regelmatig speurneuzen van de voornaamste Champagnehuizen gesignaleerd die in Zuid-Engeland zoeken naar mogelijke wijngaarden om er - Ooit? Snel? - mousserende wijn te produceren. Voorlopig zijn de grondprijzen van zo'n Britse wijngaarden inderdaad nog maar een fractie van deze die in Reims of Ay dienen betaald, maar bevatten zij vaak wel de identieke kalkrijke terroirs die één van de cruciale succesvariabelen van de Champagnestreek vormden.

Het Britse wijnareaal groeit dan ook uiterst vinnig, vooral dan de aanplant die bestemd is voor hun bubbels (zie ook Britten blijven dol op wijn). Bubbels die tussen haakjes ook in vergelijkende blinddegustaties vaak enorm sterk uit de hoek komen.

Geloof in Engeland

Het is dan ook geen grote verrassing dat eveneens andere wijninvesteerders dan de bekende Champagnemerken deze dagen in Engeland rondsnuffelen. En deze keer gaat het echt niet om een Klein Duimpje, maar over de 'wijnbaas' van AXA, de bank -en verzekeringsgigant die eerder al een indrukwekkende wijnportefeuille uitbouwde.

AXA heeft namelijk belangen in onder meer Bordeaux (Château Pichon-Longueville Baron in Pauillac, Petit Village in Pomerol,...), Hongarije (Disznókó) en Portugal (Quinta do Noval in de Douro), maar Seely richtte nu 'ten persoonlijken titel' Seely & Coates Wines op.

Christian Seely is echter wel de man die, na de pensionering van de legendarische Jean-Michel Cazes in 2000, de verantwoordelijke werd voor AXA-Millésimes, het wijnpatrimonium. Hij tekende deze joint venture wel als een onafhankelijk project, maar het is duidelijk dat de groepsnaam en het imago van AXA op dit initiatief afstraalt. En waarschijnlijk ook de financiële ruggensteun kreeg.

In concreto gaat het om een nog relatief kleine wingerd in Hampshire - 5 hectare Pinot Noir en Duitse druivenvariëteiten -, maar er werden reeds 7 hectare met Chardonnay en Pinot Noir bijgeplant. De productiecapaciteit wordt geschat op zo'n 60.000 à 70.000 flessen op jaarbasis.

De eerste mousserende producten zouden nog dit jaar gevinifieerd worden en tegen Kerst 2011 vrijgegeven worden. Champagneconsultants adviseren ondertussen zijn echtgenote (een ervaren wijnmaakster in de Graves) bij het belletjesproces.

Straks geen succes of een overrompeling: met dit project staat Engelse schuimwijn nog maar eens met rode stip op de internationale wijnkaart.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails