Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 21 juli 2009 door Wijntijd

Nieuwe Wereld bundelt de krachten

Newworld Net op het moment dat we goedgelovig dachten dat de verschillen tussen de zogeheten ‘Nieuwe’ en ‘Oude’ Wereld stilaan hun nut hadden verloren - de vinificatiepraktijken, de druivenvariëteiten en zelfs de focus op herkomstbenamingen, terroirs en locaties zijn in beide hemisferen nagenoeg identiek geworden - dreigt er  toch een nieuwe breuklijn tussen beiden te ontstaan.

Eentje die zich dan wel puur afspeelt op het vlak van de marketing en promotie.

Medio juli raakte namelijk bekend dat een groep van Nieuwe Wereld-wijnlanden een ‘New World Alliance’ zal vormen, in casu een specifieke marketingstrategie waarmee ze volgend voorjaar met toeters & bellen willen uitpakken tijdens het belangrijke wijnsalon Prowein (Düsseldorf, Duitsland).

Ambitie van deze coalitie is om marketinggewijze een tegenoffensief te starten tegen de (verwachte) verscherpte Europese competitie, in de wetenschap dat de Europese Unie volop bezig is diverse hervormingsplannen door te drukken.

Zo hopen deze Nieuwe Wereldwijnlanden, die natuurlijk ook in veel afzetmarkten elkaars verbeten concurrenten zijn, toch hun gezamenlijk marktaandeel in de wereldhandel te verruimen. Want er bestaat toch nog zoiets als een ‘Nieuwe Wereld-gevoel’.

Prowein wordt lakmoestest

Maken voorlopig deel uit van het clubje: Argentinë, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Opvallende afwezige blijft voorlopig Australië, dat blijkbaar nog teveel verdiept is in de eigen structurele zorgen om zich nu al te engageren in zo’n alliantie. Ongetwijfeld zullen er achter de schermen serieuze gesprekken bezig zijn om ‘down under’ toch tot dit informeel pact te laten toetreden, want het zou zeker de geloofwaardigheid ten goede komen. Australië is immers, tot voor kort, altijd al dé marketingkampioen geweest op wijngebied.

Het idee om zo’n grensoverschrijdende coalitie te vormen is echter beslist  niet gloednieuw. Dergelijke discussies laaien namelijk altijd weer op wanneer er een nieuwe (tweejaarlijkse) Vinexpo in Bordeaux wordt georganiseerd, voorlopig toch nog één van de belangrijkste trefpunten voor de internationale wijnbusiness.

Dan blijkt immers telkens dat bepaalde producenten uit de Nieuwe Wereld ostentatief hun kat sturen naar deze toch nog belangrijke wijnbeurs, ofwel bij de belangrijkste internationale wijnhandelaars stiekem polsen of er niet beter een ‘ New World Wine Fair’ moet plaatsgrijpen als concurrent voor Vinexpo. Vorig jaar leidde zo’n peiling zelfs haast tot een rechtszaak ingespannen door de organisatoren van Vinexpo, die zo’n beurs in dezelfde periode niet zagen zitten. Pas op het laatste nippertje werden de plooien toen gladgestreken.

Hopen op groepskorting?

Deze spanning tussen de ‘Oude’ en ‘Nieuwe’ Wereldwijn bouwt zich met andere woorden al editie na editie van Vinexpo op, maar krijgt nu blijkbaar toch vorm in een eerste concreet initiatief, ook al gaat het nog om een broze LAT-relatie tussen concurrenten en voorlopig duidelijk meer ideeën dan acties. 

Benieuwd wat er in maart volgend jaar dus concreet uit de bus rolt. En of het niet louter een drukkingsmiddel wordt om de (inderdaad vaak overdreven hoge) exposantenprijzen van internationale wijnbeurzen naar beneden te krijgen. Want tenslotte zit op dit moment elke wijnproducerende natie, binnen en buiten Europa, met dezelfde structurele problemen opgezadeld.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails