Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 19 juli 2009 door Wijntijd

V.S.A.: luxewijnen krijgen een dreun

Amerikaansewijn Als pionier/voorvechter voor scherpe prijs/kwaliteitwijnen, zou ik eigenlijk blij moeten zijn met het nieuws, maar het verontrust me ook: in de Verenigde Staten, tot voor kort (en volgens sommige analisten: nog steeds) dé sleutelmarkt voor de wereldwijde wijnverkoop, ziet de niche van de locale luxewijnen er momenteel zwarte sneeuw.

Duur is zuur

Veel van de Amerikaanse (lees: Californische) high-end wijndomeinen voelen plotseling hoe zelfs gefortuneerde c.q. koopkrachtige consumenten serieus besparen op hun budget voor deze prestigecuvées.

Een op het eerste gezicht nochtans paradoxale evolutie, want uit alle recente cijfers blijkt  dat er nog nooit zoveel wijn werd gedronken in de V.S.A. als ooit in de recente geschiedenis. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de totale wijnverkoop in de V.S.A. immers met 5 procent qua volume.

Toch blijkt dat de perceptie van de slechte economie en hardnekkige recessie veel consumenten tot een substitutiegedrag stimuleert: ze stappen namelijk massaal over richting laag- en middengeprijsde flessen en zijn plots veel kritischer wanneer het om flessen boven de 25 USD of meer betreft.

Dat marktsegment zag tijdens het eerste kwartaal van 2009  krimpen met maar liefst -12 procent. Om die drempel te overschrijden moeten ze écht wel overtuigd worden door een in hun ogen betrouwbare gids of goeroe. Spontaan zullen ze echter steeds minder snel tot een aankoop van deze duurdere producten overgaan.

Anders dan vorige recessie

Vooral de modieuze of trendy wineries in Napa Valley of Sonoma County met hun gezochte luxecuvées - gezocht dankzij de topscores van Robert Parker, Wine Spectator, Decanter,… - voelen deze weken dat de vraag naar hun prestigewijnen vertraagt of zelfs serieus terugloopt. Soms gaat het zelfs om een krimp van 30 à 40% in hun jaaromzet.

Voor velen is die ommekeer nochtans een complete verrassing, omdat tijdens vorige recessieperiodes dit Amerikaanse topgamma nagenoeg onaangetast zulke minicrisissen doorspartelde.

Maar nu liggen de kaarten blijkbaar anders geschud. Met als gevolg dat een groeiend aantal flink in de prijskaartjes snijdt of nieuwe distributiekanalen probeert de benutten. Veel boutique wineries beginnen nu ook met online diensten zoals Facebook of Twitter om meer (nieuwe) consumenten te bereiken. En ook veel retailers en distributeurs hun bestellingen van deze luxewijnen schrappen of beperken, tenzij ze met kortingen van 20 à 30% in de rekken kunnen belanden die rechtstreeks naar de klant toe worden vertaald.

Bovendien lijden ook de voornaamste afnemers van deze topcuvées - de luxerestaurants - momenteel structureel klantenverlies, omdat Amerikanen momenteel veel minder buitenshuis gaan tafelen. Ook daar lopen de bestellingen van luxewijnen dus gevoelig terug. Steeds minder klanten zijn immers bereid 200 of 300 USD op restaurant neer te tellen voor een (overigens succulente) fles wijn.

Wanneer wordt het beter?

Al deze factoren resulteren in een toestand waarbij de cash flow van veel wijndomeinen deze maanden een flinke knauw krijgt, na jaren van steile hausse. Velen vragen zich bovendien af: hoe kunnen ze de komende jaren, in de veronderstelling dat de economie terug opveert, hun sterk afgeprijsde cuvée opnieuw naar het oorspronkelijke prijsniveau tillen, zonder dat de consument steigert?

Vandaar dat volgens de geruchtenmolen er al een aantal wijnhuizen in Californië in de vitrine staan en er de komende maanden ook steeds vaker mergers & acquisitions in deze sector zullen plaatsgrijpen.

Ook andere signalen wijzen op een verslechterende (structurele) context voor Amerikaanse luxewijnen. Tijdens de voorbije Auction Napa Valley, de toonaangevende liefdadigheidsveiling in Californië en hét sociale wijnevent van het jaar, werd er voor 5,7 miljoen USD wijn afgehamerd.

Een flink bedrag, dat echter schril afsteekt tegen de 10,4 miljoen USD die moeiteloos vorig jaar werd geregistreerd.

Frank Van der Auwera

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails