Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 28 februari 2011 door Wijntijd

Vandalen vernielen 500 jaar oude wijnstok

Een nieuw dieptepunt qua vandalisme in de wijngaard? Blijkbaar is wijnstokken vernielen in bepaalde Europese regio’s de nieuwe volkssport geworden (lees o.a. Vandalen of verlossers). Vaak ecologisch geïnspireerd, maar helaas ook dikwijls een kwestie van puur vandalisme.

Medio februari werd namelijk ontdekt dat de overlevende ‘bedoverovergrootvader’ van de Grüner Veltliner, de St. Georgen - zo gedoopt naar het gelijknamige dorp in zuidoostelijk Oostenrijk - zwaar was beschadigd, in casu in stukken gehakt en waarschijnlijk weinig kans maakte op overleving.

Vijf eeuwen geschiedenis kaput

Het ging hier niet om één of andere experimentele kloon, maar om een uiterst zeldzame, minstens 500 jaar oude druivelaar, die zoveel eeuwen van oorlogen, strenge winters of wingerdepidemieën had overleefd op deze helling en pas zo’n 11 jaar geleden was ‘opgevist’ door Michael Leberl.

Tot grote opwinding van wetenschappers en oenofielen, en daarom nu terecht deel uitmaakt van een historisch Europees wijnpatrimonium.

Een legendarische druivenstok, die volgens wetenschappers in vorige eeuwen was gekruist met de Traminer-druif, om zo uiteindelijk te resulteren in de Grüner Veltliner, nu één van de witte paradepaardjes in de Oostenrijkse wijnindustrie? Zijn (her)ontdekker Michael Leberl - die in 2000 de exacte locatie terugvond via de verhalen van zijn moeder - was er natuurlijk het hart van in en vroeg, bijna huilend, aan de tv-reporter van ORF: “Wat wou deze vernieler of deze bende eigenlijk met zijn of hun daad bewijzen? Ik ben echt sprakeloos.”

Los van dit historische verlies, is er ook sprake van een kleine financiële ramp voor de community van St. Georgen. Een voor het overige anoniem dorp, dat nu zijn voornaamste ‘trekpleister’ verliest. Experts die de druivelaar certificeerden en financieel moesten schatten, dachten aan een waarde van minstens 100.000 euro voor deze unieke plant. Na deze torenhoge taxatie in 2009 werd trouwens meerdere keren de politie ingeroepen, toen bleek dat meerdere personen trachtten een knop van deze waardevolle oerstok te roven. Maar blijkbaar is er nu een individu of bende aan het werk, die dit stuk ‘overlevering’ liever compleet vernietigen.   

Nazaten gered

Is daarmee de stamvader/moeder van de Grüner Veltliner voor altijd uit de geschiedenisboeken gewist? Gelukkig niet, want zelfs als blijkt dat deze zwaar toegetakelde druivenstok inderdaad niet overleeft, blijkt dat er ondertussen ook ‘nakomelingen’ in minstens drie andere Oostenrijke wijnregio’s worden vertroeteld.

Niet dat daarmee de wijngeschiedenis fundamenteel wordt beïnvloed, maar als we ondertussen kost wat kost zeldzame vissoorten of vlinders voor uitsterven willen conserveren, moeten we ook onze plantenwereld eenzelfde comfortzone gunnen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails