Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 28 april 2011 door Wijntijd

Russen flirten nu met Argentijnen

Selection Herinnert u zich nog onze column over 'De Russen' die zoetjesaan en voorlopig nog slechts met mondjesmaat delen van de Europese wijnbusiness opkopen, in het kielzog van 'de' steeds kapitaalkrachtiger Chinezen? (lees o.a. Russische bubbelkoning doet koopje in Champagne of Cadeautip: een eigen wijndomein). We beloofden u toen een 'vervolg' en sneller dan verwacht is de volgende deal reeds afgerond.

Argentijnse topper verkocht

Onlangs was er namelijk weer een spraakmakende Russische investeerder die een flinke buit binnenhaalde, maar dit keer niet in de 'Oude Wereld', maar in Zuid-Amerika, meer bepaald in Argentinië. Daar voegde de SPI Group, de Russische drankengigant die onder andere het wodkamerk Stolichnaya bezit en ook een aandelenpakket in het Toscaanse icoondomein Tenuta dell’Ornellaia plus in de domeinen van de Marchesi de’ Frescobaldi, een nieuw kroonjuweel toe aan zijn portfolio: het kocht zopas een meerderheidsaandeel in de Argentijnse topwinery Achával-Ferrer.

Inderdaad één van de sterkhouders van de Argentijnse wijnindustrie. Alhoewel pas opgericht in 1998 en met een productie van ‘maar’ 20.000 kisten op jaarbasis, is het vooral één van de troetelhuizen in de trendsettende Angelsaksische wijnpublicaties. Hun drie single-vineyard cuvees bijvoorbeeld - respectievelijk Finca Altamira, Finca Bella Vista en Finca Mirador - krijgen geregeld topscores. Qua image-building kan deze aankoop dus beslist tellen.

De aandelen werden door SPI Group vooral aangekocht bij minderheidsaandeelhouders zoals Roberto Cipresso, de bekende Italiaanse oenoloog die ook de originele wijnmaker was bij Achával-Ferrer, maar die de cash nu zal gebruiken om partners uit te kopen in één van zijn Montalcino-projecten.

Nieuwe marktopportuniteiten zat?

Bij de bekendmaking van de deal, volgde overigens het gekende verhaal naar de markt, om deze niet te zwaar te verontrusten: zowel Santiago Achával als zijn partner Manuel Ferrer, zullen ook in de nabije toekomst “control the vote of the board”, terwijl Achával president van het wijnhuis blijft, plus naar verluidt een ‘significante’ rol zal bekleden binnen de wijnportefeuille van de SPI Group. Wat hem meteen ook beslissingsrecht zal geven over de wijnen van die andere Italiaanse ‘reus’, Marchesi de’ Frescobaldi. Deze toscaanse groep bezit immers 9 eigendommen, waaronder de ook bij ons bekende Castello di Pomino, Castello di Nipozzano en Castelgiocondo, met ruim 1.000 hectare wingerd.

Volgens Achával is deze overeenkomst ideaal als ijsbreker in markten waar Argentijnse wijn voorlopig nog weinig succes kon boeken. Vraag is natuurlijk of dit ook niet meteen impliceert dat er straks véél grotere volumes zullen geproduceerd worden, weliswaar met behoud van de kwaliteit. Voor SPI Group van zijn kant, met hoofdkwartier in Luxemburg en 350 wereldwijd verkochte merken vooral in de sterkedrankensfeer, betekent het de zoveelste stap richting diversificatie en meer specifiek richting ‘wijn’.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails