Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 11 juni 2011 door Wijntijd

Druivenschaarste dreigt in Zuid-Afrika

IStock_000016460811XSmall In een periode waar zoveel regio’s en appellaties structureel met wijnoverschotten geconfronteerd worden en hierdoor duizenden wijnmakers de boeken moeten sluiten, is het altijd gek wanneer een tegengesteld bericht in de mailbox rolt (lees o.a. Minder wingerd, minder wijnproductie of Australië wil afslanken of Down Under: nog steeds down).

Want volgens de Distell Group, tussen haakjes de belangrijkste wijn -en distillatenproducenten van Zuid-Afrika, moet de Kaapse wijnindustrie binnen de vijf jaar met een druiventekort rekening houden.

Jojo in het aanbod

Inderdaad, u leest het correct: druivenschaarste in het land dat nu reeds de 7de grootste wijnproducent ter wereld is, goed voor zowat 3 procent van de globale jaarproductie. Een schijnbare paradox die volgens Erhard Wolf, general manager grape & wine supply van Distell, nochtans eenvoudig te verklaren valt: steeds meer druiventelers reduceren namelijk hun gecultiveerde oppervlakte.

De voorbije vijf jaar werd de Zuid-Afrikaanse markt immers over-bevoorraad, vooral met blauwe druiven en rode wijn. Op een bepaald moment heerste er namelijk een overdreven optimisme over de potentiële marktafzet voor Zuid-Afrikaanse wijn. Optimisme dat er toe leidde dat er aan hoog tempo méér nieuwe wijngaarden werden aangeplant dan op dat moment de facto nodig waren, aldus Erhard Wolf. Toen echter bleek dat de toekomst iets te rooskleurig was ingeschat, kwam de tegenbeweging op gang en begonnen talrijke telers en boeren druivenpercelen niet meer te vervangen of rooiden ze zelfs. Een inkrimping die blijkbaar nog volop aan de gang is.

Die jojo resulteert dus in een vreemde marktsituatie. Terwijl er voorlopig in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie nog steeds sprake is van een licht wijn -en druivenoverschot, dreigt binnen de vijf jaar opnieuw een druivenschaarste. Vorig jaar telde Zuid-Afrika officieel 101.016 hectare wingerd, maar als we 2005 als referentiebasis nemen, is er al zeker 5.000 hectare per jaar verloren gegaan, wegens niet meer in cultuur gehouden.

Een tweede storende factor versterkt mogelijk dit proces: de klimaatsopwarming. Zo noteerde men in de Kaap tijdens februari en maart veel hogere gemiddelde temperaturen dan normaal, wat de oogst ook kwantitatief beïnvloedt. De Distell Group, die maar liefst een derde van de totale Zuid-Afrikaanse wijn -en distillatenproductie vertegenwoordigt, voelde die trend trouwens al aan den lijve, want zag dit jaar zijn druivenoogst met -8 procent krimpen tegenover 2010.

Zoeken naar soelaas

Geen wonder dat Distell al een tijdje extra energie en geld investeert in het zoeken naar alternatieven. Gebaseerd op langjarige klimaatsdata en weerpatronen, werden bijvoorbeeld al ‘non-traditonal areas’ geselecteerd waar in de (nabije) toekomst nieuwe wijngaarden aangelegd kunnen worden om een verder druiventekort op te vangen. Ook worden nieuwe - nieuw voor Zuid-Afrika - variëteiten bestudeerd zoals de Malbec of Pinot Gris die populair zijn op de wereldmarkt én druivensoorten die beter resistent zijn tegen bijvoorbeeld schimmels of andere ziekten. Zo wordt intensief samengewerkt met een Duits onderzoeksinstituut dat een twintigtal variëteiten test die van nature ziekteresistent zijn en dus niet meer met pesticiden dienen besproeid.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails