Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 21 oktober 2011 door Wijntijd

De Argentijnse druiventango

GrapesargentinaIn een moeilijke wereldwijnmarkt, waar de economische recessie en structurele druivenoverschotten steeds als een zwaard van Damocles bovenhangen, zijn er toch enkele productielanden die desondanks blijven boomen.

Terwijl men in Europa of Australië met alle (vooral financiële) middelen probeert het druivenareaal en dus ook het potentiële productievolume te verkleinen, onder andere door niet altijd even succesvolle rooicampagnes, zien de Argentijnen bijvoorbeeld de vraag naar hun cuvées constant stijgen.

Met als gevolg dat ze de voorbije jaren heel enthousiast nieuwe wijngaarden hebben aangelegd om aan deze mondiale vraag te voldoen.

16 procent méér wijngaarden

Zopas verscheen een rapport, opgesteld door het Argentine Wine Observatory, dat perfect illustreert hoe de Argentijnse wijnindustrie het voorbije decennium op dat vlak geëxplodeerd is. En wat we dus als eindconsumenten steeds vaker in onze rekken zullen aantreffen, want de verschuivingen zijn zeer frappant.

Tussen 2000 en 2011 blijkt de voor de wijncultuur ingepalmde oppervlakte in Argentinië met maar liefst +16 procent gestegen. Maar wat misschien nog essentiëler is en goed nieuws voor ons liefhebbers: die enorme aangroei ging tevens gepaard met een herstructureringsproces, waarbij steeds meer ‘edele’, meer kwalitatieve druivenvariëteiten werden aangeplant. Met natuurlijk als onbetwiste kampioen de Malbec-druif, waarvan de verbouwde oppervlakte in die referentieperiode met bijna +90 procent toename. Opvallend daarbij: deze trend richting kwaliteitsdruiven greep in gans het land door en bleef dus niet beperkt tot Mendoza.

Een paar indrukwekkende cijfers om de structurele verschuivingen te illustreren. Waar in 2000 Argentinië officieel 188.398 hectare wingerd registreerde, was deze aanplant dit jaar al gestegen tot 218.421 hectare, of omgerekend een sprong met +15,96 procent.

De herstructurering richting meer kwalitatieve druivenrassen valt vooral merkbaar in de ‘blauwe’ variëteiten die dus voor de productie van rode wijn worden ingezet, met naast Malbec vooral ook een groeiende populariteit voor Syrah en Cabernet Sauvignon.

Blauw in de wingerds

Rood (of blauw in termen van druiven) wordt duidelijk populairder c.q. strategischer dan wit in de Argentijnse wijnbouw- en export. Zo blijkt dat in 2011 de beplante wijngaardoppervlakte voor ‘rode’ kwaliteitsdruiven met maar liefst +179 procent is gestegen, vergeleken met 1990.

Maken we het rode familieportret compleet met de populairste blauwe druivensoorten - Malbec, Cabernet, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat en Cabernet Franc - dan merken we dat deze een sprong van +365 procent maakten. Alhoewel ze nog een veel kleinere oppervlakte inpalmen dan de prominente Malbec-druif, groeien procentueel vooral de Cabernet Franc (+205 procent) en zeker de Tannat (+418 procent) bijzonder vinnig.

De nochtans ook soms boeiende blauwe druivensoorten Bonarda, Tempranillo en Barbera zagen eveneens hun verbouwde oppervlakte toenemen, zij het in een veel rustiger tempo  (+32 procent). Maar zelfs deze lagere expansie ligt nog altijd veel hoger dan de ‘witte’ aanplant, die in dezelfde periode zelfs een daling met -10 procent wingerdoppervlakte liet noteren. Alhoewel ook daar toch sprake is van kwaliteitsverbetering: Chardonnay, Torrontés en Sauvignon Blanc wonnen bijvoorbeeld terrein ten koste van de Pedro Giménez-druif, die inderdaad niet altijd tot kwaliteitswijnen leidde.

Meester Malbec

Maar hoe je het ook draait of keert, het Argentijnse wijnsucces valt vooral op conto van de Malbec te schrijven. Ooit alleen bekend in het Franse Zuid-Westen, is het nu de ‘signature grape’ geworden voor de Argentijnse wijnhuizen, zeker wat hun export betreft. Tussen 2000 en 2011 klom de uitvoer van deze variëteit immers met +89 procent.

Uiteraard blijft Mendoza en zijn subgebieden nog altijd dé thuishaven voor Malbec. Zo staan er alleen al in Uco Valley 10.230 hectare Malbec aangeplant, in de ‘Upper Region’ (met o.a. de subappellaties Luján de Cuyo en Maipú) nog eens 9.886 hectare, in de oostelijke zones (La Paz, Santa Rosa, Rivadavia, San Martín en Junín) ruim 4.251 hectare en nog eens een dikke 2.500 hectare in de overige subgebieden.

Allemaal subgebieden die we ook als consument steeds vaker expliciet op het wijnlabel (zullen) aantreffen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails