Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 18 november 2011 door Wijntijd

Franse wijncoops blij met oogstvolume 2011

Of u nu pro of contra coöperatieve wijnbedrijven bent, feit is: ze vormen nog steeds één van de pijlers onder de wijnproductie, zeker in Frankrijk.

In sommige minder populaire appellaties is de lokale coop zelfs dé ruggengraat, vaak trendsetter, van de wijnstreek gebleken, omdat deze belangencoalitie als enige de nodige investeringen kan doen in onder andere moderne vinificatietechnologie. Broodnodige investeringen die kleinschalige wijndomeinen zich soms individueel niet kunnen permitteren. Wat niet wegneemt dat er ook veel kaf tussen het koren schuilt.

Stijgers en dalers

Maar in Frankrijk heeft deze wijncoöperatieve beweging, die natuurlijk ook enkele jaren al serieuze klappen kreeg door de economische context, deze dagen eindelijk toch het een en ander te vieren. Want de kwantiteit is opnieuw op het appèl in 2011 en daar zaten ook deze coops nerveus op te wachten. Ook al sleutelen ze vaak aan meer kwaliteit, toch zijn ze in belangrijke mate gefocust op kwantiteit om de ‘vele mondjes’ te voeden.

De Confédération des Coopératives vinicoles de France (CCVF) berekende daarom met de glimlach dat de bilan van de voorbije oogst 2011 enorm meevalt. Na vijf opeenvolgende jaargangen met een eerder teleurstellend oogstvolume, noteren de 741 caves cooperatives nu opnieuw een volumineuze oogst. Zelfs in die mate dat Denis Verdiet, de president van de Vignerons coopérateurs de France stelt dat na een aantal zeer lastige jaren qua inkomsten, nu eindelijk een inhaalbeweging kan volgen die de producenten weer extra financiële zuurstof geeft. Hij is vooral ook blij met het feit dat bepaalde regio’s een serieuze volumesprong in 2011 maken, zoals de Alsace (+35 procent), Champagne (+21 procent) of de Languedoc-Roussillon (+21 procent).

Niet iedereen volgt natuurlijk dit scenario. De Bordelais (+2 procent) en Bourgogne gekoppeld aan de Beaujolais (+10 procent) groeien, maar minder spectaculair, en sommige regio’s noteren zelfs een lichte achteruitgang, zoals de Loire-vallei (-4 procent) of Corsica (-2 procent).

Winners en losers in Europa

In de rest van Europa ziet het er volgens het CCVF op productievlak wel anders, want veel gevarieerder, uit. De algemene vooruitzichten qua oogstvolume binnen de Europese unie spreken van een gemiddelde daling met -2 procent in vergelijking met 2010 en zelfs -7 procent als we de laatste vijf jaar in de berekening betrekken. Vooral Griekenland, Italië en Portugal boeken voor 2011 een volumekrimp die rond de -17 procent zweeft, terwijl ook die andere gigant Spanje zijn oogst met -9 procent zit slinken.

Het oogstplaatje ziet er wel spectaculair anders uit als we meer kijken naar Centraal- en Oost-Europa. Slowakije ziet in 2011 zijn oogstvolume ontploffen met +169 procent, buur Tsjechië noteert ook een forse +95 procent, Hongarije +63 procent en Roemenië +47 procent vergeleken met vorig jaar. Zelfs onze oosterburen in Duitsland denken nu dat hun oogst 2011 zo’n eenderde boven die van 2010 zal uitkomen (+33 procent).

Alvorens u nu vreest dat we zo opnieuw een gigantisch surplus aan het opbouwen zijn: deze schijnbaar spectaculaire groeicijfers dienen afgezet tegen de vaak heel tegenvallende 2010-volumes. De 33 procent stijging bijvoorbeeld  in de Duitse wijnindustrie normaliseert eerder de teleurstellende oogstresultaten (in termen van kwantiteit) van vorig jaar.

En als we alle geruchten mogen geloven, zit gelukkig ook de kwaliteit snor in 2011.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails