Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 4 september 2012 door Wijntijd

De dreigende whisky -en wijnoorlog

WhiskyDat de spanning tussen enerzijds bulkwijn en anderzijds gebottelde wijn zou oplopen naarmate de economische crisis dieper bijt, was te verwachten.

Maar dat de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie én overheid nu zonder pardon met een open commerciële ‘oorlog’ dreigt tegenover haar voornaamste exportbestemming het Verenigd Koninkrijk, blijft toch wel opmerkelijk.

Bulk is hot

De laatste weken valt de spanning tussen beide landen inderdaad te snijden.

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie voor Handel en Industrie verweet recent het Verenigd Koninkrijk dat het de laatste maanden té gigantische volumes bulkwijn uit de Kaap importeert en daarmee veel Zuid-Afrikaanse jobs in de lokale bottelindustrie aan het vernietigen is.

Wanneer deze situatie niet verbetert, dreigen de Zuid-Afrikanen zelfs met represailles tegenover de whisky-import.

Even de feiten op een rijtje. Volgens de Zuid-Afrikaanse Minister van Handel & Industrie Rob Davies heeft de Britse regering, in een poging om zijn CO2-factuur en eco-imago op te smukken via o.a. het Britse Waste and Resource Action Programme, plots de handel unilateraal aangemoedigd om meer Kaapse wijn ‘en vrac’ in te voeren.

Vooral Britse supermarktketens zoals Tesco of Sainsbury’s blijken deze bulk-import op te drijven en eigen bottelingen in hun rekken te deponeren. Er is inderdaad wel een structurele verschuiving bezig, want in het eerste semester van 2012 steeg de totale Kaapse export van bulk effectief met +31 procent, terwijl de gebottelde leveringen met -9 procent daalden.

Daardoor werden op korte termijn reeds 700 jobs in de bottelarij van Zuid-Afrika gedelocaliseerd naar het Verenigd Koninkrijk, zo klinkt het.

Whisky in bulk

Dat het milieu de échte beweegreden is van deze trend, is een vals argument volgens minister Davies, die er nu mee dreigt hetzelfde principe toe te passen op de invoer van whisky: “Ook wij zullen dus zo’n studie bestellen om te kijken of we voortaan whisky in bulk kunnen invoeren in ons land.”

Stephen Hanival, chief director of agro-processing bij het departement van Handel & Industrie in Zuid-Afrika, verwoordt het nog scherper: “Why shouldn't South Africa be importing bulk whisky from the UK and bottling it locally, so that we can at least attempt to prevent some of the job losses that we've seen up to now spreading to other parts of the economy?”

Geen loze dreiging, want Zuid-Afrika importeert naar schatting jaarlijks voor minimaal 170 miljoen euro whisky vanuit het Verenigd Koninkrijk.

De belangenvereniging voor wijnexporteurs Wines of South Africa (WOSA) probeert voorlopig nog de lont in dit conflict te doven. “Zulke vergeldingsmaatregelen zijn uiteindelijk zinloos. Bulkwijn zit namelijk al in de lift sedert de financiële crisis van 2008 en ook andere wijnproducerende regio’s zoals Australië, Nieuw-Zeeland of Californië kampen met hetzelfde probleem”, dixit Johann Krige, voorzitter van WOSA.

Toch betwijfelen we het of dit WOSA-standpunt veel aanhang zal kennen. De statistieken liegen immers niet. In 2008 werd 45 procent van alle Zuid-Afrikaanse wijn ‘en vrac’ geëxporteerd, tegen 55 procent in flesvorm, dus gelabeld en verpakt op Zuid-Afrikaanse bodem. Begin 2012 is deze verhouding echter radicaal omgekeerd, want nu wordt reeds 56 procent van de wijn uitgevoerd als bulk, tegen slechts 44 procent pre-packaged.

Ondertussen heeft het Zuid-Afrikaanse kabinet reeds maatregelen goedgekeurd om de impact van deze bulkwijnexport richting de Britten te reduceren. En wordt er effectief bestudeerd of de import van whisky-in-bulk, die tussen haakjes commercieel véél zwaarder weegt dan de export naar het Verenigd Koninkrijk van Kaapse wijn, een haalbare piste is.

Een oorlog tussen wijn en whisky, ook dàt is helaas 2012.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails