Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 5 april 2013 door Wijntijd

Frankrijk geeft vreemde druiven asiel

Straks een Pinotage onder Frans etiket? Of een Zuid-Franse landwijn met de Georgische druif Saperavi als ruggengraat?

In de praktijk wordt het mogelijk, want de officiële Franse (wijn)instanties erkennen geregeld ‘nieuwe’ variëteiten, die dan worden bijgeschreven in de nationale catalogus. Zowel oude, lokale variëteiten die terug opgevist worden als buitenlandse rassen die – we citeren – “...apte à produire du raisin de cuve. Ce sont soit des variétés locales, soit des variétés étrangères auxquelles nous prêtons un intérêt pour la viticulture ou pour la pépinière viticole (marchés exports).”

Rode buitenlanders

Onder de noemer historische druiven vallen de (witte) Monbadon, een ras dat traditioneel wordt gecultiveerd in het Westen van Frankrijk, met name de Bordelais en Charentes, om er eau-de-vie van te produceren. De (‘rode’) Sérénèze, oorspronkelijk afkomstig uit l’Isère, is dan weer in staat over het algemeen lichte, fruitige wijnen met een geprononceerde aciditeit te leveren.

Maar eigenlijk potentieel boeiender zijn de vijf ‘buitenlanders’, die nu ook tot het Franse druivenpatrimonium doordringen. En allemaal voorbestemd voor de productie van rode wijn.

De Italiaanse Nebbiolo is een onverbiddelijke klassieker uit Piemonte, basis voor heel wat DOC-cuvées, met Barolo en Barbaresco op kop. Nog uit Bella Italia komt de Nero d’Avola (of Calabrese), vooral populair in Sicilië en gans Zuid-Italië. Potig qua alcohol, aciditeit, kruidigheid en kleurintensiteit. Benieuwd welek resultaten dit op termijn kan geven in bijvoorbeeld de Languedoc.

Ook in het rijtje staat de Portugese Touriga Nacional, een evergreen uit de Douro-vallei, met als één van de kwaliteiten een sterke resistentie tegen droogteperiodes.

Twee buitenbeentjes

Verrassender keuzen in de vernieuwde catalogus zijn echter de (Zuid-Afrikaanse) Pinotage en de (vooral Georgische) Saperavi.

De eerste kandidaat is een ondertussen gesettelde kruising tussen de Pinot Noir en Cinsaut die al van 1925 dateert, maar pas de laatste 1 à 2 decennia ook commercieel aantikt. Een kameleon bovendien, die in het glas qua stijl enorm kan variëren en m.i. ook zal ingezet worden om er (zuiderse) rosé mee te maken.

Minder voor de hand liggend is de Saperavi. Een echte Kaukasus-druif, bij ons vooral bekend geraakt door enkele uitstekende, gespierde en vooral tanninerijke Georgische cuvées. Op zich trouwens een uitstekende mengdruif.

Benieuwd welke producenten (en appellaties) straks hun eerste nieuwkomers commercialiseren.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails