Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 11 september 2013 door Wijntijd

Minder Franse wijn dan normaal

GrapesHet is natuurlijk nog koffiedikkijken begin september, nog voor er één druifje geplukt werd, maar de eerste voorspellingen voor de oogst 2013 in Frankrijk liggen lager dan normaal.

Zo verwacht het Franse Ministerie van Landbouw immers dat er straks 44,5 miljoen hectoliter wijn in de gistkuipen zal drijven. Dat betekent dat het millésime 2013 wel 7% boven de kwantitatief zeer zwaar tegenvallende oogst 2012 zou liggen, maar tegelijk serieus beneden het gemiddelde volume van de voorbije vijf jaar. En het is die meerjarentrend die telt.

Weergoden boos

Alles wat kon mislopen in het groeitraject van de druiven liep, en dat in verrassend veel wijnstreken overigens, ook effectief mis dit jaar.

Er was sprake van wingerdplagen als coulure en millerandage, er waren de zware stormen de voorbije weken met vernietigende hagelbuiten die o.a. in de Bordelais, Bourgogne en Loire-vallei (Vouvray!) directe opbrengsten halveerden en zelfs het potentieel rendement percelen voor enkele jaren beschadigden, et cetera.

Maar zelfs in het Franse zuiden zijn er veel gebieden die nu al spreken van 20% tot 40% volumedaling in bepaalde variëteiten. De kwaliteit kan dus nog best meevallen, maar de kwantiteit geeft kopzorgen.

Bovendien wordt 2013 een late tot zeer late oogst die in veel wijngebieden zelfs tot diep in oktober zal gebeuren. Wat met andere woorden opnieuw extra risico’s met zich meebrengt, omdat de bijna-rijpe trossen nog weken blijven hangen en dus langer blootgesteld worden aan de weergoden.

Een paar flinke onweders in september of vorming van schimmel, en de prognose van 44,5 miljoen hectoliter wordt meteen te optimistisch.

Wat deze prognose nu voor ons eindconsumenten/wijnliefhebbers als consequenties heeft, leest u morgen.

Frank Van der Auwera

Lees morgen: Noodmaatregelen in Bordeaux

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails