Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 12 september 2013 door Wijntijd

Noodmaatregelen in Bordeaux

Gisteren hadden we het over de verlaagde prognoses voor het millésime 2013 in Frankrijk (lees: Minder Franse wijn dan normaal).

Dat in veel appellaties, en zeker in de zwaarste getroffen gebieden zoals in de Bordelais waar duizenden hectare o.a. werden stukgehageld, er onvoldoende wijnvolume dreigt, zorgt natuurlijk commercieel voor de nodige stress en stijgende prijzen.

Zo schat het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB) dat de oogst 2013 voor de ganse Bordelaise regio tussen de 4,2 à 4,5 miljoen hectoliter zal schommelen. Een flinke daling met liefst -20% tegenover het gemiddelde van de voorbije vijf oogsten.

Of omgerekend: ruim 1 miljoen hectoliter minder aanbod, vooral dan in ‘rood’. Want met name bij de Merlot-druif – en in Médoc toch ook bij een aantal wijngaarden Cabernets – is er dit jaar sprake van een belangrijke rendementsdaling.

Instap wordt duurder

Logisch gevolg? Automatisch komen de prijzen voor de instap- en bulkmarkt serieus onder druk. De eerste effecten daarvan zijn trouwens nu al te merken, want de instapprijzen voor de AOC Bordeaux zijn de voorbije maanden reeds met zo’n 10% toegenomen.

Waar de handel in juni ongeveer 1.000 euro diende neer te tellen voor een tonneau (omgerekend 111 euro/hectoliter), was deze prijs begin september al geklommen tot minimaal 1.100 euro.

Bovendien stokt het aanbod, omdat veel producenten nu liever op hun resterende voorraad blijven zitten, in afwachting hoe de effectieve pluk binnen enkele weken zal verlopen, dus hoe groot precies de geleden schade is. Anders lopen veel van deze verkopers het bedrijfseconomische risico in de campagne 2013-2014 met lege handen te staan en hun afnemers niet te kunnen bevoorraden.

Sommige pessimisten zien zelfs een instabiele markt groeien in Bordeaux. Omdat de hausse van de aankoopkoersen volgens deze analisten onvoldoende zal zijn om het verlies qua volume te compenseren, is de kans reëel dat de handel de prijskaartjes voor sommige basis-bordeaux en basis-appellaties zo hoog optrekt dat veel eindconsumenten afhaken.

En deze ‘kleine’ bordeaux dus markaandeel kwijtspeelt. Want wie zal bijvoorbeeld eind volgend jaar 8 of 9 euro willen betalen voor een rode AOC Bordeaux oogst 2013, terwijl diezelfde fles uit een vroeger millésime 6, 5 euro kostte?

Uitzonderlijke maatregel

Dat de situatie in Bordeaux stilaan echt wel een kritiek punt bereikt, bewijst overigens de recente maatregel van Michel Delpuech, de perfect van de regio Aquitanië waaronder de Bordelaise appellaties vallen.

Die besliste,  bij uitzondering, dat wijnbouwers die door de zware onweders van deze zomer zware schade opliepen – concreet: méér dan 30% van hun officiële gemiddelde productie tijdens de voorbije 5 jaar -, dit verlies mogen ‘compenseren’ via de aankoop van AOC-wijn. Zelfs tot maximaal 80% van de geleden schade.

Getroffen wijnbouwers mogen dus binnen deze tijdelijke maatregel – via de wijnmakelaars – tot 31 juli 2014 wijn aankopen ter compensatie uit de millésimes 2011, 2012 en 2013 (voor rood) of 2012 en 2013 voor wit en rosé.

Uiteraard gaat het hier om wijn ‘en vrac’, dus bulkwijn, en exclusief bij collega’s die in dezelfde appellaties werkzaam zijn. Deze beslissing is dus géén vrijbrief om straks Bordeaux Supérieur 2013 te gaan aandikken met Cabernet uit bijvoorbeeld de Languedoc of een Médoc te maken puur uit Merlot.

Ook de etikettering voor deze wijnen wordt trouwens heel streng gecontroleerd, zo klinkt het. Zo mag de term ‘château’ niet vermeld worden op wijnen met aangekocht druivenmateriaal. De gedupeerde domeinen mogen wel een cuvée-naam, vergezeld van een illustratie van hun château, afdrukken.

Verwacht wordt dat vooral dus wijnbouwers uit de Libournais, Entre-Deux-Mers en de Castillonais, waar de hagelstormen de meeste schade toebrachten, van deze exceptionele maatregel gebruik zullen maken.

Maar één ding is zeker: Monsieur/Madame Météo is nu de meest bekeken figuur in de Franse media.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails