Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 23 september 2013 door Wijntijd

Rhône wil bijsuikeren

Dat het millésime 2013 in veel Franse wijnstreken niet zal geboekt worden als ‘probleemloos’, zagen we gisteren al (lees: Wijnmakelaars in commerciële stress).

Maar het is echt niet alleen Bordeaux dat qua commerciële campagne 2013-2014 in nauwe schoentjes staat. Ook de producenten van de basisappellatie Côtes du Rhône zitten momenteel met de handen in het haar. En vragen maatregelen.

SOS Suiker

Niet alleen wegens de potentieel gemiste kwantiteit, maar blijkbaar willen velen er ook sleutelen aan hun ‘kwaliteit’.

Want voor het eerst sinds 2008 vraagt het Syndicat général des vignerons des Côtes du Rhône aan de wijnautoriteiten de toelating om hun komende cuvées te ‘verrijken’.

U leest het goed: in het warme, superzonnige, alcoholrijke Franse zuiden verlangen blijkbaar behoorlijk veel producenten om de praktijk van ‘le sucrage à sec’ toe te passen en zelfs pure 'chaptalisatie’. Kortom: artificieel bijsuikeren om zo hun eindproducten wat voller te maken, meer alcoholbody.

Philippe Pellaton, voorzitter van de Côtes du Rhône belangengroep, argumenteert immers dat “..de vorige oogsten in onze vallei waren heel voortijdig en hadden geen behoefte aan toevoeging van suikers. Maar in een oogst zoals 2013 waar zelfs de meeste pluk voor de witte Côtes du Rhone medio september niet eens begonnen is, ziet de situatie er heel anders uit. Dus vragen we de officiële toelating om onze wijnen met één graad te verrijken. Uit voorzorg.”

Zoeken naar balans

Misschien een verassende vraag zo vroeg in het plukseizoen, maar als we horen dat veel wijnbouwers in de Rhône-vallei zelfs diep in oktober pas hun oogst zullen voltooien, dus met alle onzekerheden qua weersomstandigheden, wordt dit verzoek wel iets dringender en duidelijker.

Vooral nadat verschillende substreken, met name in het noordelijke deel van de Côtes du Rhône méridionales, zelfs deze zomer nog zware hagelbuien te verwerken kregen. Met andere woorden: de oogst kwantitatief verder hypothekeerden. Waardoor domeinen straks misschien gedwongen worden hun druiven te plukken nog voor ze hun absolute maturiteit bereikt hebben.

Als liefhebber en jarenlange kritische observator van dit type wijnen, doet dit officiële verzoek ons toch pijn, alhoewel we begrip hebben voor de bedrijfseconomische realiteit.

Alles zal tenslotte weer uitdraaien op dé kernkwestie: is er voldoende balans in het eindproduct? Kleine correcties en ingrepen kunnen perfect als de context écht tegenwerkt, maar het eindresultaat mag geen kunstmatig product worden dat niets meer met authenticiteit of terroir te maken heeft.

Vergelijk het kortom met begrotingen en overheidsbudgetten...

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails