Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 28 november 2015 door Wijntijd

De grootste wijnkelder van Europa

Het moet ongetwijfeld één van de grootste opslagruimtes in Europa, waarschijnlijk zelfs ter wereld, zijn voor ‘fijne wijnen’, want propvol peperdure Bordeaux en Bourgognes uit vaak unieke millésimes.

De totale waarde van deze gestockeerde flessen? Ruw geschat 1 miljard Britse pond, verborgen in het Engelse platteland nabij Bath, onder een veld bezaaid met hooibalen.

Welkom in de wijnmijn

Zeldzame bezoekers die de bewakers en metalen poort na controle met succes doorraken, krijgen tot hun verbazing ook een gasmasker aangereikt. Ze dalen immers tot 30 meter diep om er een wijnkelder te bezoeken in een oude mijn, die in de 19de eeuw de befaamde honingkleurige steen leverde waarmee zoveel huizen in Bath werden geconstrueerd, maar die tijdens Wereldoorlog II dienst deed als munitiedepot.

Ongeveer 25 jaar geleden werd alles omgebouwd tot een gigantische wijnkelder, maar aangezien het technisch nog altijd een mijn is, is bij elk bezoek het gasmasker verplicht.

Corsham1

Corsham2

Anno 2015 is deze oude oorlogssite op die manier een schatkamer geworden voor de cliënten van vooral veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s, tot gefortuneerde privéverzamelaars, die hun exclusieve cru’s – zowel in eiken vaten als gesloten kistjes - zo het meest veilige en ruimtelijk stabiele biotoop gunnen.

120.000 pond voor 12 flessen

Indrukwekkend alvast qua oppervlakte. Met zijn 93.000 vierkante meter, wat grosso modo neerkomt op zo’n 22 voetbalvelden, is Octavian Corsham Cellars immers één van de allergrootste wijnfaciliteiten op deze aardbol.

Uiteraard met ideale parameters qua koele, constante temperatuur van 13°C plus een vochtigheidsgraad die rond de 80% wordt gehouden, met maximaal 5% afwijking. De afgedekte belichting filtert vanzelfsprekend alle schadelijke ultraviolet straling.

En aangezien de mijn 30 meter diep ligt en er geen bovengronds verkeer is, heeft de collectie geen last van trillingen. Buiten de bewaking staan er aan de ingang ook bewegingsdetectoren geïnstalleerd om eventuele dorstige dieven af te schrikken.

Corsham3

Corsham4

Uiteraard is niet de gehele collectie van een duizelingwekkend kwaliteits- of prijsniveau, maar toch zitten er juweeltjes tussen. Zoals: een gesloten kist Château Lafite 1945 en – in aparte, nog extra verborgen kamers – duizend flessen uit historische oogstjaren tussen 1775 en 1800. Wie een beetje de marktjojo volgt, weet dat ook hier de flessen van het Domaine La Romanée-Conti tot de duurste exemplaren behoren, waaronder een kist uit de oogst 1985 met een actuele marktwaarde rond de £ 120.000.

Bovengrondse annex

Geen wonder dat de meeste klanten foto’s eisen van hun opgeslagen kisten, om zo achteraf zeker te zijn dat ze hun collectie in optima forma – zonder bijvoorbeeld de waarde-verminderende vochtschade – kunnen verkopen.

Gemiddeld laten deze eigenaars hun kostbare flessen hier 8 à 9 jaar sluimeren. Maar door de sensationele gestegen prijzen van vooral ‘speciale’ millésimes, volstaat zelfs deze ondergrondse ruimte niet meer. De 22 voetbalvelden zitten propvol.

Plannen om daarom pal boven de wijnmijn een nieuw stockagemagazijn te bouwen, werden gelukkig weggestemd door de lokale bevolking. De oplossing? Een extra (ook bovengrondse) stockageruimte op circa 8 km in Colerne.

Blijkbaar zijn er nog genoeg cru’s in omloop die zo’n gepamper verdienen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails