Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 april 2016 door Wijntijd

Frankrijk flirt met bio

DruivenHandenOf men nu (super)kritisch, argwanend, bevooroordeeld positief of religieus fanatiek tegenover biologische wijnbouw staat: bio is ook vloeibaar stilaan een trend.

En dan kijken wij, Dappersten aller Galliërs, natuurlijk automatisch naar onze Franse zuiderburen, die ondanks de commerciële aanvallen uit de ‘oude’ en ‘nieuwe’ wereld nog steeds tot de top-tiercé qua wijnproductie behoren.

In the bio-mood

Recent kwamen enkele recente cijfers vrij over hoe de biologische wijncultuur er in Frankrijk voorstaat/voorstond. Recent betekent in deze context wel de statistieken over 2014.

Daaruit blijkt dat er officieel 66.201 hectare wijngaard in Frankrijk nu onder een biologisch bewind groeien, met zo’n 17% (of 11.523 hectare) van deze oppervlakte die volop in conversie is.

Dat bio wel ‘cool’ is, bewijzen ook volgende cijfers, afgesloten op 1 november 2015. Terwijl in 2014 zo’n 208 wijnbouwers in Frankrijk zich ‘bekeerden’ tot de agriculture biologique, piekte dit cijfer vorig jaar zelfs tot 256 viticulteurs.

Het merendeel daarvan situeerde zich in de Languedoc-Roussillon (83), Rhône-Alpes (32), Aquitaine (28), Bourgogne (23) en Pays-de-Loire (17).

Blijkbaar zijn het vooral veertigers die als wijnbouwer plots het bio-licht zien, want de gemiddelde leeftijd van deze nieuwe geëngageerden in de biologische wijnbouw bedroeg in 2005 exact 42 jaar. In 2011 lag de lat nog op 45 jaar.

Maal vier

Dat er effectief sprake is van een (weliswaar trage) verschuiving, blijkt tenslotte nog uit een andere statistiek.

Aquitanië, heimat van onder andere Bordeaux, zag de voorbije jaren een serieuze toename van de biologisch bewerkte wingerdoppervlakte en het aantal betrokken wijnbedrijven.

Tussen 2004 en 2014 steeg het aantal bio-verbouwde of nog in conversie verkerende percelen er van 1.800 hectare naar 7.421 hectare in Gironde, van 326 tot 1.422 hectare in Dordogne, van 93 tot 615 in Lot-et-Garonne, van 57 tot 228 hectare in Pyrénées-Atlantiques en van 38 tot 65 in Les Landes.

Maar misschien nog duidelijker: waar er in 2004 circa 218 ‘exploitations viticoles’ of wijnbouwers bezig waren met bio (of conversie), bedroeg dit aantal al 735 in 2014.

Of dit allemaal ook te proeven valt in de fles en ons glas, dàt is een andere discussie…

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails