Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 4 februari 2017 door Wijntijd

Zweedse cru’s scoren

Als er nu één regio is (Scandinavië) en één land dat wij nooit spontaan associëren met wijnbouw, is het wel Zweden. Zelfs niet met de voortschrijdende opwarming van de aarde in het achterhoofd.

Vooral niet omdat er massaal druivenmost wordt ingevoerd die dan verder ‘verzweedst’ en gelabeld wordt, en zeker ook omdat er een staatsmonopolie rust op de alcoholverkoop, wat jammer genoeg meestal resulteert in overconsumptie. Wie Zweedse relaties/vrienden heeft, zal dit statement zeker bevestigen: veel Zweden worden privé échte vikings eens er (ginds zo peperdure) alcohol in de buurt is.

Maar toch heeft onlangs een wijndomein in Zuid-Zweden medailles gewonnen in een internationale competitie.

En niet bij de eerste de beste gelegenheid, maar tijdens de zeer gereputeerde ‘International Wine Challenge’ in Londen. Daar kaapte immers Vingården i Klagshamn, een in Klagshamn gevestigd Zweeds domein, twee zilveren medailles weg voor respectievelijk zijn witte ‘Incognito 2015’ en jaartalloze ‘Ego 3’. Twee cuvées gemaakt van de in Zweden zeer populaire Solaris, want naar schatting staat 85% van de wijngaarden er aangeplant met deze variëteit.

Nochtans is deze Zweedse wijnbouwer een relatieve nieuwkomer, want de eerste oogst werd pas in 2005 gecommercialiseerd. Of we deze cru's ooit in onze kontreien zullen kunnen kopen/drinken, is echter twijfelachtig. De 1,6 hectare wijngaard produceert op jaarbasis hooguit 5.000 à 6.000 flessen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails