Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 10 maart 2017 door Wijntijd

China haasje-over met Britten

UKWineAl lang voorspeld: niet alleen economisch, militair en politiek is de Chinese volksrepubliek een grootmacht, maar ook qua wijnconsumptie spelen ze een hoofdrol. Zelfs in die mate dat nieuwe cijfers van de ‘Vinexpo/WSR Global Study’ suggereren dat binnen drie jaar China de nummer 2 positie zal overnemen van het Verenigd koninkrijk als belangrijkste wijn(inport)markt.

De Chinese markt voor zowel stille als mousserende wijnen zou namelijk tegen 2020 dik 21 miljard Amerikaanse dollar wegen, tegen dan 16 miljard voor het Verenigd Koninkrijk - dat dus naar de derde plek op de hitparade tuimelt.

Dat het niet alleen de toenemende dorst en koopgulzigheid is bij de Chinese midden- en topklasse die voor deze verschuiving zorgt, blijkt eveneens uit deze studie. Voor een stuk zou deze tuimeling van het V.K namelijk verklaard worden door een veranderend drinkgedrag.

Met name de consumptie van geïmporteerde stille wijnen zou er tegen 2020 krimpen van 120,9 miljoen kisten (van 12 flessen) naar 117,4 miljoen kisten. Vooral de spotgoedkope discountwijnen die de Britse markt overspoelen – flessen beneden de vijf pond aankoop – zouden een flinke terugval noteren.

En ook de effecten van de Brexit zullen absoluut een negatief impact hebben op de positie van het V.K. als tweede grootste wijnimporteur ter wereld.

Brexit Bubbels

Eén lichtpuntje voor onze buren over het Kanaal: ze worden wel wereldkampioen Prosecco-drinkers. Tegen 2020 zou de consumptie van deze Italiaanse bubbels er pieken tot 8,2 miljoen kartons (van 12 flessen of 9 liter).

Kunnen ze hun Brexit toch feestelijk wegspoelen…

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails