Home Markten Live Netto Sabato

Geplaatst op 24 maart 2017 door Wijntijd

Onrust in Corton

DruivenBourgogneliefhebbers krijgen al water in de mond als ze de naam ‘Corton’ lezen of horen, want deze grand cru prikkelt zowel de smaakpapillen als hun portefeuilles.

Maar al enkele weken heerst er grote nervositeit bij de bewoners en wijnmakers van de fameuze Corton-heuvel. Want alhoewel de Pinot Noirs en Chardonnays er succesvol op de flanken groeien, bevindt zich op de top van deze heuvel ruim 66 hectare bos.

En nu blijkt er plots een mysterieuze koper geïnteresseerd in die lap grond. Wat de 'locals' vooral verontrust is dat deze koper naar verluidt bereid is 1,5 miljoen euro voor deze bosgrond neer te tellen, terwijl de geschatte waarde slechts rond de 300.000 euro schommelt.

Verborgen agenda?

Met andere woorden: hier zit volgens de actievoerders een verborgen agenda achter. Want alhoewel dit terroir in principe géén appellatie-terrein is, dus niet voor de wijncultuur kan ingeschakeld worden – tenzij de nieuwe eigenaar wijn zonder beschermde herkomstbenaming wil produceren - , vrezen ze andere projecten, zoals de bouw van een resort of hotel.

De daarbij horende, zelfs gedeeltelijke, ontbossing zou immers het microklimaat sterk beïnvloeden van de wijngaarden in de geburen, waaronder ook Pernand-Vergelesses, Aloxe-Corton of Ladoix-Serrigny. De bomen zorgen momenteel voor een zekere verkoeling van de nabije wijngaarden, beïnvloeden de rijping van de trossen positief en remmen de erosie van de heuvelruggen af, omdat het regenwater beter wordt vastgehouden.

Zelfs esthetische en biologische argumenten worden ingeroepen: volgens de die-hards zou het verdwijnen van deze groene kruin op de Corton-heuvel niet alleen het panorama verknoeien maar tevens de biodiversiteit van fauna en flora verstoren.

De gemoederen blijven dus gespannen in dit deel van de Côte d’Or, ook al wordt er langs officiële zijde geargumenteerd dat er wettelijk géén boom mag gerooid worden. Maar velen weten dat er vaak een mouw aangepast wordt als er veel geld op tafel komt.

Er is daarom nu zelfs sprake dat L'association Paysages de Corton, die alle eigenaars van aanpalende wijngaarden verenigt, een tegenbod wil doen en zelf ‘hun’ heuvel aankopen.

Frank Van der Auwera

Reacties

Onze blogs

Meer
Related Posts with Thumbnails