Home Markten Live Netto Sabato

juli 2018

Geplaatst op 27 juli 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Wijndroom wordt duurder

DomeinDroomt u nog altijd van een eigen wijndomein op Franse bodem? Dan zal u zich wel moeten haasten of een bijverdienste moeten zoeken, want de prijzen gaan er in stijgende lijn.

Vooral de prijs voor een perceel AOP-wijn –Appellation d'Origine Protégée, de beschermde appellaties – is ondertussen geklommen tot 143.900 euro  per hectare (2017). Opnieuw een stijging met +2,3% in amper één jaar tijd.

Belangrijk is wel dat dit hoge prijskaartje sterk beïnvloed wordt door de megaprijzen die er in Champagne dienen betaald. Sluiten we immers deze appellatie uit dan dient u gemiddeld voor een hectare AOP-wijngaard ‘slechts’ 69.300 euro te betalen. een pak minder, maar toch ook een flinke stijging in een jaar tijd met +4,2%.

Wie het eenvoudiger - lees goedkoper - wil houden en niet bekommerd is om prestigieuze appellaties of status, laat deze AOP-wijngaarden natuurlijk links liggen. Gemiddeld kost een hectare u dan 13.800 euro, zij het dat ook in dit segment sprake is van een stijgende curve (+3%).

Opvallend is verder dat de wijngaarden die gebruikt worden voor de productie van AOP eaux-de-vie de sterkste stijging vertonen: daar moet u tegenwoordig voor een hectare 46.900 euro neertellen, want deze percelen werden in amper één jaar tijd met +8,1% duurder.

Geen wonder dat uit een andere statistiek blijkt dat het tegenwoordig vooral bedrijven  zijn die wijngaarden opkopen, meer dan private kopers.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 25 juli 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Slechts 1 op de 10 organisch

OogstDat organische wijnbouw in de lift zit, is een feit. Ook in een top-producerend land als Frankrijk.

Maar ondanks de grote media-aandacht die aan deze landbouwtechniek wordt besteed, de groeiende winsten van certificatie-organismen of de subsidiekranen die er soms gul voor worden opengedraaid, blijft organische wijnbouw nog steeds een minderheid.

Volgens de laatste statistieken telt Frankrijk momenteel 5.835 organisch gecertificeerde wijnexploitaties. Op zich een flinke sprong van +11% vergeleken met 2016.

De oppervlakte gecertificeerde wijnpercelen steeg in diezelfde referentieperiode echter met slechts +4% tot 61.048 hectare.

Maar nog eens 17.167 hectare wijngaard doorloopt momenteel nog een conversieproces: 3.369 hectare is in zijn derde, dus laatste, conversiejaar voor de definitieve erkenning een feit is, 5.588 hectare zit in hun tweede jaar en 8.660 hectare is pas met de certificatieprocedure gestart.

Conclusie? Als we deze wijngaarden-in-conversie bij de reeds erkende percelen tellen, komen we op een totaal van 78.665 hectare die organisch worden bewerkt. Ruw geschat ongeveer 10% van het totale wijngaardareaal in Frankrijk, dus er valt nog een lange weg te gaan voor bio de norm wordt.

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 23 juli 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Zweden wereldkampioen BIB’s

BagInBoxMet grote voorsprong blijft Zweden de wereldkampioen inzake bag-in-box-wijnen, dus wijn verpakt via een plastiek buidel in een kartonnen doos met tapkraantje.

Waar deze verpakkingsvorm in landen als België commercieel nog in de kinderschoenen staat, importeren de Zweden jaarlijks bijna een half miljoen hectoliter BIB (493.000 hectoliter, cijfers 2017). Invoer die ruim een kwart van het totaal importvolume wijn vertegenwoordigt.

Sterker nog: bag-in-box wijnen slorpen er naar schatting 50 tot 60% van alle wijnverkoop op. Verklaring voor deze schijnbare paradox? Veel geïmporteerde bulkwijn – die op zijn beurt tot 27% van de totale wijnimport vertegenwoordigt –  worden achteraf op Zweedse bodem in BIB’s gevuld. Samengeteld met de officiële invoer komen we zo uit op zeker de helft van de Zweedse wijnmarkt die in doosvorm wordt verkocht.

Na onbetwiste koploper Zweden volgen de V.S. (jaarimport van 310 miljoen hectoliter), Noorwegen (304 miljoen hectoliter), Slovakije (232 miljoen hectoliter) en Duitsland (208 miljoen liter). Deze vijf landen zijn verantwoordelijk voor ruim de helft van de wereldwijde BIB-import.

Hitparade die echter wel een vertekend beeld geeft, want ondanks hun volume, vertegenwoordigen de bag-in-box-wijnen proportioneel slechts een heel klein percentage op grote wijnmarkten zoals de VS of Duitsland. In Scandinavië daarentegen zijn BIB’s wél razend populair.  

Frank Van der Auwera

Geplaatst op 19 juli 2018 door Wijntijd Reacties | Reageren

Wijnlevering per drone

SainttropezWe zijn het stilaan gewend dat drones, die steeds betaalbaarder worden, een rol spelen in de wijnbouw. Hetzij als ‘besproeier’ van percelen, hetzij als elektronische waakhond die de toestand van de wijngaard, de rijpheid van de trossen of de uitbraak van wingerdziektes op elk moment kan monitoren. Beter alvast dan het menselijk oog.

Maar toch werd er verbaasd opgekeken toen enkele dagen geleden een drone op het strand in Saint-Tropez landde en daar een fles rosé deponeerde die rechtstreeks vanop een domein werd gestuurd.

Het ging hier om een marketingstunt van Les Mâitres Vignerons de Saint Tropez, de grootste producent van Côtes de Provence die 10 domeinen en 3 coöperatieve kelders overkoepelt. Stunt die o.a. wou aantonen dat er relatief dichtbij de bekende ‘plages’ zich reeds wijngaarden bevinden. De per drone aangevoerde fles in kwestie was bijvoorbeeld de cuvée Elégance van de Mas de Pampelonne, waarvan de wijngaarden grenzen aan het strand van Pampelonne in Ramatuelle.

Toch benieuwd of er straks niet één of andere restaurateur is die van deze levering via drone zijn/haar USP maakt op zomerse stranden, net zoals veel koerierdiensten nu al dromen van pakjesleveringen via deze vliegende elektronica.

Frank Van der Auwera

Onze blogs

Meer