Geplaatst op 8 september 2011 door Lars Bové

Moorden op Belgen blijven onbestraft

Een Belgische ingenieur die werkte voor een Zwitsers bedrijf in Zuid-Afrika was eind 2001 het slachtoffer van een roofmoord. De hoofdverdachte vluchtte meteen het land uit en woont ongestoord in een West-Europees land. Het Belgische gerecht kan hem niets maken. Het is een van de 15 misdaaddosiers tegen Belgen in het buitenland, waarover federaal procureur Johan Delmulle klaagt dat hij niets kan doen voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Ook de andere dossiers zijn schrijnend. In 2003 maakte een 34-jarige Belg een fietstocht in Zuid-Amerika. Hij werd tijdens een overval vermoord. De twee daders zijn bekend, maar de lokale politie had te weinig geld om een huiszoeking en andere onderzoeksdaden uit te voeren. De verdachten zijn spoorloos en het federaal parket heeft niet de wettelijke bevoegdheid het onderzoek vooruit te helpen.

Eind 2004 werd een 39-jarige Belg neergestoken in Midden-Afrika, maar het plaatselijke gerecht had niet de expertise in huis om een DNA-analyse uit te voeren op het bewijsmateriaal. Intussen zijn de bewijsstukken verloren geraakt en zit het onderzoek op een dood spoor.

Om te vermijden dat nog meer nabestaanden van Belgen die in het buitenland vermoord zijn in de kou blijven staan, vraagt de federaal procureur dat de wet wordt aangepast. 'We starten in al die dossiers wel onderzoeken. Maar we mogen zelfs geen onderzoeksrechter vorderen, om bijvoorbeeld een internationaal aanhoudingsmandaat uit te vaardigen, zelfs niet als we de dader weten zitten. We mogen de verdachten ook niet dagvaarden voor een Belgische rechtbank.'

Hinderpaal

De grote hinderpaal is artikel 12 van 'de wet van 17 april houdende de voorafgaande titel van het Wetboek van Strafvordering'. Alleen als de verdachte van een zwaarwichtig geweldmisdrijf of van een terreurdaad in België wordt gevonden, kan het Belgische gerecht optreden. In de andere gevallen zijn de nabestaanden aangewezen op de politie en het gerecht in het buitenland. Maar minder ontwikkelde landen hebben vaak niet de middelen om een deftig onderzoek te voeren.

De N-VA en Open VLD hebben een wetsvoorstel ingediend om het Belgische gerecht toch bevoegd te maken voor terreurmisdrijven en de allerzwaarste gewelddaden, zoals gijzeling, moord en vergiftiging, tegen Belgen in het buitenland. In oktober vinden daarover in de Kamer hoorzittingen plaats.

De wetswijziging moet het federaal parket ook meer slagkracht geven wanneer Belgische militairen worden aangevallen tijdens buitenlandse missies. Zo werden onze troepen in Afghanistan in 2007 en 2009 geviseerd door zelfmoordterroristen. In beide gevallen raakten Belgen gewond, maar het federaal parket kon geen volwaardig onderzoek voeren.

Lars BOVÉ

Reacties

Onze blogs

Meer