Geplaatst op 24 februari 2012 door Lars Bové

Justitie prutst met miljoenenclaim over computers

De Belgische staat heeft een slordige 28 miljoen euro verloren aan de mislukte informatisering van justitie, maar de miljoenenclaim tegen computergigant Unisys zit al bijna vier jaar in de koelkast. Sinds april 2008 heeft de advocaat van Unisys niets meer gehoord van de advocaat van de Belgische staat, ondanks verschillende herinneringen aan de rechtszaak.

Het was nochtans de federale regering die in 2007 zelf het monstercontract met Unisys verbrak en met tromgeroffel een schadeclaim eiste. Maar sinds de regering-Leterme in maar t 2008 de fakkel overnam van de regering-Verhofstadt en Laurette Onkelinx (PS) het departement Justitie overdroeg aan CD&V'er Jo Vandeurzen is het aan overheidszijde windstil in de miljoenenprocedure tegen Unisys.

Volgens onze informatie stapte de Belgische staat in juni 2007 naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg om een schadevergoeding van 28 miljoen euro te krijgen van Unisys. Enkele maanden eerder, op 7 maart 2007, had toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx het monstercontract om de computers van justitie eindelijk de 21ste eeuw in te loodsen, zelf opgezegd. Nadat de advocaat van de minister zijn conclusies had ingediend, lanceerde Unisys in april 2008 een tegenclaim van naar verluidt 20 miljoen euro. Op dat moment lag de bal in het kamp van de overheid om het proces op gang te brengen. Maar de advocaat van de Belgische staat schoot nooit in actie. Hoewel Unisys verschillende brieven verstuurde om de zaak te bespreken.

Huidig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), die het dossier heeft geërfd, riep vandaag nadat De Tijd het nieuws bekend maakte, de advocaat van de Belgische staat naar haar kabinet. Topadvocaat Xavier ­Dieux kon Turtelboom alleen bevestigen dat hij de voorbije jaren vruchteloos geprobeerd heeft haar voorgangers (de CD&V’ers Jo Vandeurzen en Stefaan De Clerck) aan te manen de belangrijke rechtszaak tegen Unisys weer op te pikken. Turtelboom beloofde na de vergadering de zaak te zullen deblokkeren.

RAMP

De mislukte deal met Unisys was een ramp voor justitie, dat sindsdien nog altijd sukkelt met haar informaticanetwerken. Zelfs in die mate dat sommige stokoude computerprogramma's niet meer bijgewerkt worden uit vrees voor een totale crash. Unisys sleepte eind 2001 het prestigieuze project 'Phenix' in de wacht om de computers van vrouwe justitie uit hun as te doen herrijzen.

De verwachtingen waren hooggespannen. 'Eén performant computersysteem zal van onze justitie in een mum van tijd een voorloper in Europa maken. Elk juridisch dossier zal volledig elektronisch beschikbaar zijn', verkondigde de toenmalige minister Marc Verwilghen (Open VLD).

Maar in oktober 2004 riep justitie al de hulp in van Fedict, de informaticadienst van de federale overheid. De situatie was zo kritiek dat de overheid al in december 2004 besliste geen facturen meer te betalen aan Unisys. Een stuurcomité van Justitie en Fedict eisten van Unisys tastbare resultaten ('deliverables'). Maar in april 2005 ging een test op het politieparket van Turnhout volledig de mist in. Zowel het Amerikaanse als het Europese moederhuis van Unisys greep in, maar tevergeefs. In november 2006 werd een tweede test in Turnhout afgeblazen. Toen begin 2007 zelfs een simpele toepassing voor de 'collectieve schuldenregeling' niet bleek te werken, trok Onkelinx de stekker uit het Phenix-project.

Toch is de tegenclaim van Unisys niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het Rekenhof concludeerde al in 2009 dat ook de overheid cruciale fouten maakte. Zo knoeide ex- minister Verwilghen met een deelcontract bij de firma Dolmen. Hij negeerde twee negatieve adviezen van de Inspectie van Financiën. Pas eind 2005 kon dat contract heronderhandeld worden met Unisys.

Justitie richtte ook opvolgingscomités op, maar de bevoegde dienst Informaticaomkadering kon onvoldoende middelen uittrekken. Het was volgens het Rekenhof ook een foute keuze te opteren voor één monstercontract met Unisys voor de analyse en de ontwikkeling. Het rapport toonde aan dat vermoedelijk alle partijen schuld dragen.

 

Lars BOVÉ
(Dit artikel verscheen op 24 februari 2012 in De Tijd.)

Reacties

Onze blogs

Meer