Geplaatst op 30 april 2012 door Lars Bové

Mantra van de regering-Di Rupo doorprikt

Op 7 januari was Annemie Turtelboom (Open VLD) in haar eerste interview als minister van Justitie in De Tijd formeel: er wordt niet bespaard op justitie. 'Studies wijzen uit dat je in tijden van crisis meer criminaliteit hebt. Mensen hebben dan juist meer nood aan veiligheid. Dus mag je zeker niet besparen op de veiligheidsdepartementen. Trouwens, er zijn prioriteiten bij justitie die geld zullen kosten. De bouw van de gevangenissen, om een heel belangrijk voorbeeld te noemen.'

Sinds het aantreden van de regering-Di Rupo was er bij de regeringsleden een mantra dat er niet bespaard zou worden bij justitie.

Maar die belofte is niet realistisch gebleken. 'Bij justitie wordt er net als bij de andere overheidsdiensten zo'n 5 procent bespaard', zegt Margaux Donckier, Turtelbooms woordvoerster. 'We hebben eerst nog heel lang bestudeerd of we bepaalde departementen binnen justitie konden vrijwaren van die lineaire besparing. Maar we moeten besluiten dat bij alle departementen het vet eraf is. Dus zullen deze keer ook de gevangenissen en de magistratuur niet aan de besparingen ontsnappen.'

Daarmee wordt het onheilsbericht dat op 15 december in De Tijd verscheen - 'Andere departementen Justitie kunnen niet langer als enige broekriem aanhalen' - dan toch realiteit. In één van zijn laatste parlementaire antwoorden had Turtelbooms voorganger Stefaan De Clerck (CD&V) al aangegeven dat de gevangenissen en de rechterlijke orde - de rechters, de aanklagers en hun medewerkers - de voorbije twee jaar zo goed als niets hadden bijgedragen aan de personeelsbesparingen bij justitie.

Met als gevolg dat de andere departementen bij justitie, zoals de centrale administratie in Brussel, de besparingen liefst vier keer meer hebben gevoeld. Dat zou bij een volgende besparing niet meer houdbaar zijn, waarschuwde De Clerck. De rechterlijke wereld én de gevangenissen mochten 100 procent van hun personeelsbudget opsouperen. Nochtans vertegenwoordigen ze meer dan 80 procent van het personeelsbestand van Justitie. Terwijl bijvoorbeeld de Kansspelcommissie, die de hele Belgische goksector controleert, vorig jaar slechts 63 procent van haar personeels- budget heeft uitgegeven. Bij de staatsveiligheid was dat 94 procent. Bij de justitiehuizen, die veroordeelde criminelen die voorwaardelijk vrij zijn begeleiden, was het 90 procent. Bepaalde centrale diensten in Brussel spendeerden zelfs maar 80 procent.

Voor de magistraten zal de besparingspijn zachter zijn, belooft Turtelboom. 'Er wordt vooral in de werkingskosten geknipt. Hoe precies, kunnen we nog niet zeggen.' In de gevangenissen werd al een eerste schot gelost met 393 cipiers die niet meer vervangen zouden worden. Tot grote woede van de cipiersbonden die meer personeel vragen en dreigen met stakingen. Daarom kon Turtelboom niet anders dan extra budge vragen om de 393 cipiers toch aan boord te houden.

Lars BOVÉ

Reacties

Onze blogs

Meer