Geplaatst op 29 augustus 2009 door Zanna op zaterdag

Miss Market Timing

Ik val in voor Mr. Market. Ik krijg weinig plaats wegens al die resultaten. Dus geen beleefde inleiding deze keer. Meteen ter zake.

Omdat ik net zomin als u de nabije beurstoekomst kan voorspellen, trok ik me niets aan van markttiming, met pijnlijke gevolgen in 2008.

Voortaan time ik de markten wél. Voortaan surf ik mee met de trends en tracht ik voor de ommekeer uit te stappen. Hoe? Als trouwe lezer weet u het al een beetje. Vorige week zorgde ik voor de theoretische omkadering. Nu volgt de concretisering, in drie stappen.

Stap 1. Ontwaar de trend. Indien de Bel20-index 30 procent boven zijn bodem uitstijgt, dan is een opwaartse trend bezig. In dat geval koop ik een calloptie. In mei kocht ik een AEX-call.

Stap 2. Stap tijdig uit. Zelf heb ik geen flauw benul van het geschikte uitstapmoment, dus vertrouw ik op mijn model. Dat model vertrouwt dan weer op de grafiek van de verbeterde koers-winstverhouding die je op de website van Robert Shiller kan terugvinden (voor verdere uitleg: zie vorige week). Indien de index boven 20 punten uitstijgt, verkoop ik. Nu is dat 17,7. Dus ik behoud mijn call. Maar let op. De trend kan ook keren voordat de index 20 punten bereikt heeft. Indien de Bel20 zes maanden lang geen nieuwe top kan bereiken of meer dan 15 procent onder zijn recente top (van 2.414 punten) zakt, beschouw ik de opwaartse trend als afgelopen en verkoop ik mijn call. Indien de Bel20 meer dan 20 procent onder zijn top zakt, beschouw ik een neerwaartse trend als begonnen en koop ik een putoptie.

Stap 3. Volgt u nog? Dat vreesde ik al. Geen plaats, wat wil je. Ik geef nog snel mee dat ik mijn put verkoop indien de neerwaartse trend stopt (zes maanden lang geen nieuwe bodem of meer dan 20 procent boven bodem) of indien de Shiller-index tot minder dan 10 punten zakt.

Kwisvraag voor wie nog wakker is: in drie omstandigheden bezit ik call noch put. Welke? Antwoord over twee weken (of drie).

Reacties

Even tussen alle financiële logica's, wetmatigheden en dergelijke axioma's door... Ik mis toch de gevatheid en leuke/menselijke/ludieke manier van Zanna tijdens mijn weekend-editie. 'k Vind het beetje jammer dat ik nu telkens 2 weken moet wachten. Niet dat ik ongeduldig ben, maar net als de ratio, hou ik van wetmatig- en zekerheden :o)
@Zanna: heb je toevallig zelf geen blog die je wekelijks bijhoudt?

Groetjes en tot volgende week in je column.

Fout, Zanna, je model slaat nergens op en wie het hanteert loopt grote risico's. ... uitleg op http://www.ansali.be/blogger/blogger.html

Beste Miss Market.

Wellicht weer te vermoeid 'van het harde werken' om een reactie te sturen, gezien de fouten.
Het spijt me echt. Hier dan de nagelezen en verbeterde versie.

Tijdens het lezen van dit artikel, dacht ik bij mezelf, volgens mij zijn er meer dan 3 mogelijkheden. Ik keek dus eerst de spreekwoordelijke kat uit de boom. Tot nu toe nog niemand die een oplossing aanbracht.
Ik ondernam dan maar zelf een poging om een antwoord te vinden:

1. De grenzen worden gelegd bij een stijging van 20%, 30% en bij een daling van 15% en 20%, om een call of een put te verkopen/aankopen.

2.Je laat je niet leiden door de Shiller index om een call/put aan te kopen, maar wel om ze te verkopen.

Twee momenten zijn duidelijk dat je noch call noch put zult bezitten.

1. als de koers 15% zakt verkoop je je call en wacht je nog tot ze 20% zakt om een put te kopen.
2. als de koers 20% stijgt verkoop je je put en wacht je tot ze 30% steeg om een call te kopen.

En nu de derde?

De 2 vorige voorbeelden doen zich voor, -voor 1.- in een dalende beurs en -voor 2.- in een stijgende beurs.
Echter je verkoopt je call eveneens als de beurs verder stijgt en de Shiller Index boven de 20 noteert, dan wacht je tot de beurs opnieuw 20% onder haar hoogste koers noteert, om een put te kopen.

Zijn er nog mogelijkheden?

Volgens mij als de beurs blijft dalen en de Shiller index onder de 10 komt, verkoop je je put en
wacht je tot de index opnieuw 30% boven haar dieptepunt noteert.

Tja.... Ik ben echt benieuwd naar je oplossing te meer omdat ik meen dat er nog 2 mogelijkheden zijn die ik niet vernoemd heb.... Wellicht sluit je de mogelijkheden die over elkaar vallen uit en kom je zo toch nog op 3 terecht.

Ik las onlangs het artikel van Paul Krugman over "Hoe komt het dat de economen de crisis niet zagen aankomen?" (zoals ik me ze herinner, vrij vertaald). Het leek me dat hij reageerde op je vorig artikel. “De moeilijkste jaren”, over de EMH en AMH. Erg interessant vond ik in relatie met je artikel zijn mening dat 'behaviour' economie van Robert Shiller meer naar het centrum van de economische wetenschap zal evolueren waar ze nu een grenstak ervan is.

Beste Miss en Mister Markets.

Tijdens het lezen van dit artikel, dacht ik bij mezelf, volgens mij zijn er meer dan 3 mogelijkheden. Ik keek dus eerst de spreekwoordelijke kat uit de boom. Tot nu toe nog niemand die een oplossing aanbracht.
Ik ondernam dan maar zelf een poging om een antwoord te vinden:

1. De grenzen worden gelegd bij een stijging van 20%, 30% en een bij een daling van 15% en 20%, om een call
of een put te verkopen/aankopen.

2.Je laat je niet leiden door de Shiller index om een call/put aan te kopen, maar wel om ze te verkopen.

Twee momenten zijn duidelijk dat je noch call noch put zult bezitten.

1. als de koers 15% zakt verkoop je je put en wacht je nog tot ze 20% zakt om een put te kopen.
2. als de koers 20% stijgt verkoop je je put en wacht je tot ze 30% steeg om een call te kopen.

En nu de derde?

De 2 vorige voorbeelden doen zich voor, -voor 1.- in een dalende beurs en -voor 2.- in een stijgende beurs.
Echter je verkoopt je put eveneens als de beurs verder stijgt en de Shiller Index boven de 20 noteert,
dan wacht je tot de beurs opnieuw 20% onder haar hoogste koers noteert.

Zijn er nog mogelijkheden?

Volgens mij als de beurs blijft dalen en de Shiller index onder de 10 komt, verkoop je je put en
wacht je tot de index opnieuw 30% boven haar dieptepunt noteert.

Tja.... Ik ben echt benieuwd naar je oplossing te meer omdat ik meen dat er nog 2 mogelijkheden zijn die
ik niet vernoemd heb.... Wellicht sluit je de mogelijkheden die over elkaar vallen uit en kom je zo toch
nog op 3 terecht.

Ik las onlangs het artikel van Paul Krugman over "Hoe komt het dat de economen de crisis niet zagen
aankomen?" (zoals ik me ze herinner, vrij vertaald). Het leek me dat hij reageerde op je vorig artikel
De moeilijkste jaren, over de EMH en AMH. Erg interessant vond ik in relatie met je artikel zijn mening
dat 'behaviour' economie van Robert Shiller meer naar het centrum van de economische wetenschap zal evolueren
waar ze nu een grenstak ervan is.

Beste Zanna,

Wat u beschrijft is simpelweg trendvolgend of managed futures beheer. Op langere termijn outperformt dit beheer buy-and-hold aandelenbeheer, heeft het een veel lagere maximum drawdown en ligt de hersteltijd van een verlies eveneens een stuk lager.

Om een idee te geven: de S&P 500 had ooit 303 maanden of 25 jaar nodig om een verlies weg te werken. De index van managed futures fondsen kende een langste hersteltijd van maar 27 maanden.

Je kan je regeltjes veel meer simplifiëren. Als je wil mag je me altijd mailen en stuur ik je wat door.

Mvg,

Kevin

Beste Zanna,

Als je ideetjes tekort komt, een super website is cxoadvisory.com. Deze blog behandelt iedere dag een recent verschenen artikel van de site ssrn (over financiële topic, wel te verstaan). Voer voor de komende jaren :-D groetjes, W

@WA: geen nood: ik wijk niet af van mijn regeltjes. Zo nu en dan probeer ik wel iets uit (ook al om telkens weer een onderwerp te hebben voor de column :-)). Die put- en callopties vormen een miniem deel van mijn inzet en gebruik ik enkel als een mini-turbo om van het gebeurlijke momentum te profiteren.
@kurt: http://www.econ.yale.edu/~shiller/data.htm, daarna Excel file openen. Het is grafiek 1.3.

Zanna,

Een dieper inzicht in de gevaren van market timing wordt geleverd door Javier Estrada, die market timing onderzocht op 15 internationale aandelenmarkten. zie SSrn site "Black Swans and Market Timing:How Not To Generate Alpha". Het boek van Aswath Damodaran geeft een overzicht van de gevaren en resultaten van market timing in 'Investment fables'. Bij de grootste beleggers ter wereld was er niemand die ehct market timing deed, de value beheerders van deze wereld hebben hun fortuin gemaakt met een buy and hold strategie. Kan je deze keer niet echt volgen in je zienswijze.

Ik heb al gezocht op de shiller website maar kan die index niet vinden. Kan u mij de URL doorsturen waar ik deze index vind aub?

Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat zijn de strikes voor de indexopties die je gekocht hebt en wanneer vervallen ze? Zorg dat tijdsverval niet met je winst gaat lopen (=afwikkelen of een rollover doen voordat je in de laatste 2 maand van hun levensduur komt). Bij opties moet je niet alleen juist zitten met de richting van de trend maar ook met de grootte ervan en de timing. Ik beleef in het algemeen meer plezier (en maak meer winst) met het schijven van covered calls dan met het kopen van calls....

Ik denk trouwens dat je Shiller-index binnenkort met een ruk boven de 20 zal uitkomen, veel aandelen staan behoorlijk duur als je de winstcollaps bekijkt.

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer