Geplaatst op 12 september 2009 door Zanna op zaterdag

België voor starters

Mrmarket 'The lady's not for turning', is een van de memorabelste quotes van Margaret Thatcher. Tik de quote in op YouTube in je vindt meteen het filmpje van de Tory-partijconferentie in 1981, waar de IJzeren Dame in strak blauw maatpak en Oxford-Engels declareert dat ze haar kar niet zal keren. Ook ik ben niet van plan mijn kar te keren. Op de redactie zijn er al homerische discussies gevoerd over of het economische herstel nu al dan niet 'the real thing' is. De discussie over 'V of W', zeg maar. Voor alle duidelijkheid: ik bevind mij hardnekkig in het W-kamp. Heel wat economen lijken te vergeten dat een W uit twee V's bestaat. Duizenden miljarden euro's, dollars en yuans hebben ons voor het ergste behoed. En die gaven de economie dit zomerkwartaal een boost. Maar ik blijf er bij: ik zie niet in wie de rol van de overheid kan overnemen om voor een duurzaam herstel te zorgen. De consument houdt met het oog op de arbeidsmarkt de vinger wel een tijdje op de knip. En de ondernemer staat niet te springen om te investeren, nu het gros van de fabrieken op 60 à 70 procent van de bestaande capaciteit draait.

Ik zou me kunnen verschuilen achter de stelling dat grote namen als Warren Buffett, Stephen Roach of Tim Geithner ook waarschuwen dat het herstel minder vlot kan verlopen dan de euforische commentaren over de 'sweet spot' van de wereldeconomie doen vermoeden. Dat zacht plekje is een motor die warm genoeg draait om de bedrijfswinsten uit het slop te halen, maar niet te warm is om centrale banken en overheden ijlings hun massale interventies te doen terugdraaien. Maar ik doe dat dus niet. U mag mij op 12 september 2010 als de westerse economieën voor het vierde kwartaal op rij met ruim 3 procent op jaarbasis groeiden, mij nog eens deze column met de foute W-prognose onder de neus duwen. De collega's zullen in de rij staan.

Mijn W-prognose betekent geenszins dat ik vanuit een langetermijnstandpunt somber ben over de beurzen. Integendeel, ik blijf ervan overtuigd dat er zaakjes te doen zijn op de Brusselse beurs, voor wiens maag tegen tussentijdse 'W-correcties' bestand is. Kijk maar hoe Londense beurshuizen en masse de Brusselse beurs ontdekt lijken te hebben. En België blijkbaar zodanig als braakliggend terrein beschouwen dat ze er een 'België voor starters'-cursus aan koppelen. Vorige week ging Credit Suisse in een studie over de Belgische vastgoedsector dieper in op de geschiedenis van België als federaal land, tot de Habsburgers toe. En Deutsche Bank riep in een erg lijvig rapport over Telenet deze week de City op het dynamische 'Vlaanderen niet te verwarren met België'. Het grootste risico voor Telenet? 'De overname van een bedrijf in Wallonië die Telenet zuur opbreekt door de cultuurverschillen tussen Vlamingen en Walen.'

Reacties

Controleer uw reactie

Voorbeeld van uw reactie

Dit is slechts een voorbeeld, uw reactie is nog niet geplaatst.

Even geduld
Uw reactie kon niet geplaatst worden. Volgende fout deed zich voor:
Uw reactie werd geplaatstPlaats nog een reactie

De letters en cijfers die uw invoerde zijn niet correct. Probeer het nog een keer.

Uw reactie wordt zo dadelijk geplaatst. Om spam op onze blogs te voorkomen dient u echter nog eerst de letters en cijfers die u in onderstaande afbeelding ziet in te voeren.

Is deze afbeelding moeilijk leesbaar?Maak er dan een nieuwe aan.

Even geduld

Laat een reactie achter

Onze blogs

Meer